Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
διεθνήΤυφλός καταγράφει με κρυφή κάμερα στον σκύλο του την κακή συμπεριφορά των...

Τυφλός καταγράφει με κρυφή κάμερα στον σκύλο του την κακή συμπεριφορά των συνανθρώπων του

Δείτε το βίντεο στο τέλος

Τυφλός 35χρονος, πρώην γιατρός, τοποθέτησε κάμερα πάνω στον σκύλο-οδηγό του για να συλλάβει την κακοποίηση που δέχεται από τους συνανθρώπους του στο μετρό καθημερινά.

8ef8c401e9ed7ebc113085fc0f0b7c17

Ο Amit Patel έχασε την όρασή του μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς, στην προσπάθεια να διορθώσει την θολή όραση του. Τώρα,σαν τυφλός, σε καθημερινή βάση υφίσταται στο Λονδίνο την κακομεταχείριση από τους άλλους συνεπιβάτες του στο μετρό,που χτυπούν τον σκύλο του με την ομπρέλα τους για να περάσουν ή από το προσωπικό που τον αγνοεί εντελώς.

54ead7392a9248c78c8f7327a0b9ccdf

Ο πρώην γιατρός εργαζόταν σαν αντικαταστάτης σε νοσοκομεία γύρω από το Λονδίνο όταν έχασε την όρασή του πριν από τρία χρόνια, μετά από έξι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στη Βρετανία και δύο στην Αμερική. Μετά από εννέα μήνες όμως το σώμα του απέρριψε όλα τα μοσχεύματα.  

ee1511ad292e6dae12a92eab08998abf

Είχε διαγνωστεί με την κερατόκωνο ασθένεια, η οποία αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς. Αυτό το ανακάλυψε στη διάρκεια του τελευταίου έτους του στην ιατρική σχολή, ο συγκάτοικος του που σπούδαζε οφθαλμίατρος.

e577558845b9e83ca069ecf78acb77d9

Όταν οι άλλοι άνθρωποι του ζητούσαν να πει συγγνώμη που έμπαινε στο δρόμο τους, ο  κ Patel, πατέρας ενός μωρού, αποφάσισε, με μια κάμερα GoPro στην πλάτη της Κίκα να καταγράψει την συμπεριφορά του κοινού.

Η σύζυγός του Σίμα βλέπει το βίντεο στο τέλος της ημέρας και δημοσιεύει tweets για τις μετακινήσεις του ζευγαριού στην πρωτεύουσα.

Ο κ Patel είπε ότι οι άνθρωποι ‘σκόπιμα’ τον χτυπούν με τις τσάντες τους: ‘Έχουν πάρα πολύ χώρο για να περάσουν αλλά φαίνεται ότι το θεωρούν διασκεδαστικό να πέφτουν πάνω σε έναν τυφλό’.

‘Η Κίκα κάθεται πάντα στην αριστερή πλευρά μου, γι ‘αυτό συχνά μπλοκάρουμε την κυλιόμενη σκάλα και οι άνθρωποι την χτυπούν με τσάντες και ομπρέλες για να την βγάλουν από το δρόμο τους’.

‘Το χειρότερο μέρος είναι τα αρνητικά σχόλια πίσω μου. Οι άνθρωποι είναι τόσο αγενείς και αλαζόνες πουι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν’.

‘Μια κυρία,είπε ακόμη και πως έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους πίσω της γιατί τους καθυστερώ. Τη ρώτησα αν θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη επειδή είμαι τυφλός  και είπε, ‘ναι’.

‘Μερικές φορές αναρωτιέμαι ποιος είναι ο τυφλός, όταν υπάρχουν άνθρωποι κολλημένοι στο κινητό τους τηλέφωνο.’

‘Είναι κάτι που πραγματικά φοβίζει την Κίκα και μερικές φορές μπορώ να αισθανθώ πόσο αναστατώνεται όταν νοιώθει εμένα αναστατωμένο και δεν πλησιάζει τις κυλιόμενες σκάλες για αρκετές ημέρες μετά.’

Ο κ Patel ταξιδεύει με το τρένο σχεδόν κάθε μέρα και λέει ότι έχει αγνοηθεί από το προσωπικό όταν αυτός βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον.

Και πρόσθεσε: ‘Μερικές φορές παίρνω το τρένο με τον τεσσάρων μηνών γιο μου και λέω αρκετά δυνατά: ‘ Κίκα, βρες μου μια θέση’, αλλά κανείς δεν σηκώνεται. Σε ένα βίντεο η γυναίκα μου είδε μια γυναίκα που είχε τα ψώνια της στο κάθισμα δίπλα της.’

‘Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να βρω ένα κάθισμα είναι να ξύσω την Κίκα πίσω από τα αυτιά, έτσι που τινάζεται λίγο – κανείς δεν θέλει ένα βρεγμένο σκύλο. Δυστυχώς δεν γίνεται διαφορετικά.’

‘Υπάρχουν οδηγοί ταξί που με βλέπουν αλλά δεν σταματούν και μερικές φορές το προσωπικό της αμαξοστοιχίας λέει ότι δεν με είδε ενώ σαφώς με είδε.’

‘Υπάρχουν άνθρωποι που περπατούν κατά πάνω μου και κάνουν ελιγμό την τελευταία στιγμή αγγίζοντας την Κίκα και αποσπώντας έτσι την προσοχή της, ενώ με καθοδηγεί.’

‘Η απώλεια της όρασης μου με κάνει να νοιώθω, μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σαν ένα φοβισμένο αγόρι που κάθεται σε μια γωνία.’

Η Κίκα έσωσε ακόμη και την ζωή του ιδιοκτήτη της, όταν ένα αυτοκίνητο πέρασε με κόκκινο την διάβαση.’

Ο κ Patel πρόσθεσε: ‘Είδε το αυτοκίνητο, μπήκε μπροστά μου και πήρε το χτύπημα – το αυτοκίνητο της γρατζούνισε τη μύτη της. Πέρασαν τρεις ημέρες πριν να μπορέσει να με βοηθήσει ξανά.’

Η Κίκα, που ο κ Patel την έχει από το 2014, ανήκει στο μόλις πέντε τοις εκατό των σκύλων-οδηγών που έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθούν τον ιδιοκτήτη τους σε κυλιόμενη σκάλα.

Ο πρώην γιατρός του University College Hospital δήλωσε: ‘Έχω χάσει την όραση εντελώς στο δεξί μου μάτι και στο αριστερό μου έχει σχεδόν εξαφανιστεί.’

‘Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αν χάσουμε την όραση μας, δεν πονάει. Όμως είναι βασανιστικό, αν και οι άλλες αισθήσεις μου έχουν αυξηθεί.

Ο κ Patel τώρα είναι εθελοντής για την RNIB, όπου βοηθά στην εκπαίδευση άλλων τυφλών στην χρήση σκύλου- οδηγού.

Δείτε το βίντεο

[dailymail]

Τα πιο σημαντικά