Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το κάπνισμα;

7 Αυγούστου, 2016 10:17 ΠΜ
More videos

20 ΛΕΠΤΑ η καρδιά λειτουργεί καλύτερα

1-9 ΜΗΝΕΣ οι πνεύμονες γίνονται πιο καθαροί

1-5 ΧΡΟΝΙΑ το υγιές χρώμα δέρματος επιστρέφει

15 ΧΡΟΝΙΑ ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται)

Οι ειδικοί έχουν αποδείξει αμέτρητες φορές πως το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας γενικότερα. Ωστόσο για μερικούς ανθρώπους το να κόψουν το κάπνισμα είναι μια πολύ σοβαρή ψυχολογική πρόκληση ή απλώς δεν βρίσκουν το κατάλληλο κίνητρο για να κάνουν αυτή την αλλαγή στον τρόπο ζωής τους.

Εμείς πιστεύουμε πως ένας υγιής τρόπος ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικός και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές σημαντικές πληροφορίες. Αυτές αφορούν στο τι συμβαίνει στο σώμα ενός ανθρώπου μόλις σταματήσει το κάπνισμα.

Οι ειδικοί στο Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχουν παράγει δεδομένα που δείχνουν τις αλλαγές που προκύπτουν όταν ένας άνθρωπος σταματήσει τις ανθυγιεινές συνήθεις.

Είναι απίστευτο πως μόνο 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ξεκινά μια σειρά από θετικές αλλαγές που διαρκούν για χρόνια.

20 λεπτά

Η λειτουργικότητα της καρδιάς επιστρέφει στο κανονικό. Τα τριχοειδή και το αγγειακό δίκτυο αποκαθίστανται με υγεία. Η ροή του αίματος βελτιώνεται και η ευαισθησία των ποδιών και των δακτύλων σας αυξάνεται.

12 ώρες

Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πέφτει ενώ το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνεται. Η σύνθεση του αίματος επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Από 2 εβδομάδες ως 3 μήνες

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται. Τα συμπτώματα εθισμού στον καπνό εξαφανίζονται και η κυκλοφορία αίματος στα περιφερικά αγγεία βελτιώνεται. Ο ιστός των πνευμόνων αποκαθίσταται και η λειτουργία τους βελτιώνεται σημαντικά.

Από 1 ως 9 μήνες

Ο βήχας και ο συριγμός που προκαλούνται από το κάπνισμα ελαττώνονται. Αν και όχι αμέσως, οι πνεύμονες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να απαλλαγούν από τις βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό τους.

1 χρόνος

Η ανάγκη για καπνό εξαφανίζεται. Το δέρμα επανακτά το υγιές χρώμα του και αυξάνεται η ευελιξία του. Ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιακής νόσου μειώνεται κατά 50%.

5 χρόνια

Η κυκλοφορία του αίματος αποκαθίσταται πλήρως στο φυσιολογικό. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται σε επίπεδο ίσο με αυτό των μη καπνιστών. Το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα.

10 χρόνια

Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι πλέον δύο φορές μικρότερος από εκείνον που διατρέχουν οι καπνιστές. Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ενδοστοματικός καρκίνος, καρκίνος του λαιμού, καρκίνος του οισοφάγου, των νεφρών και του παγκρέατος μειώνεται.

15 χρόνια

Ο κίνδυνος ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου μειώνεται και οι πιθανότητες καρκίνου είναι στο ίδιο επίπεδο με τις πιθανότητες ενός μη καπνιστή.

Ακολουθήστε μας στο facebook: