Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
διάφοραΤι συμβαίνει, όταν καταπίνουμε την τσίχλα μας;

Τι συμβαίνει, όταν καταπίνουμε την τσίχλα μας;

Οι τσίχλες προορίζονται για να τις μασάμε, αλλά καμιά φορά συμβαίνουν και ατυχήματα.

anigif_sub-buzz-25510-1465249680-2

Ίσως να έχετε ακούσει, ότι οι τσίχλες που καταπίνουμε παραμένουν στο στομάχι για 7 μήνες ή 7 χρόνια ή για ένα παράλογα μεγάλο χρονικό διάστημα.

1

Οι μύθοι για το τι γίνεται με τις τσίχλες που καταπίνουμε ήταν πολύ δημοφιλείς, ειδικά όταν ήμασταν παιδιά.

Τι ακριβώς συμβαίνει, όταν καταπίνουμε μια τσίχλα;

2

Στην πραγματικότητα, η τσίχλα περνάει στο σώμα μας όπως οποιοδήποτε άλλο φαγητό, απλά δεν γίνεται κανονικά η διαδικασία της πέψης.

3

“Το πεπτικό μας σύστημα είναι αρκετά ισχυρό. Αφού μπορεί να διασπάσει μια σκληρή μπριζόλα, μπορεί να διασπάσει και την τσίχλα. Η διαδικασία της πέψης μαζί με τα ένζυμα και τα οξέα του οργανισμού είναι αρκετά ισχυρά για την διασπάσουν. Η μόνη διαφορά είναι, ότι οι χημικές ουσίες στην βάση της τσίχλας δεν θα διαλυθούν πλήρως και ένα κομμάτι της δεν θα απορροφηθεί πλήρως από το λεπτό έντερο, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα τρόφιμα”, αναφέρει η Δρ Lisa Ganjhu, γαστρεντερολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο NYU Longone Medical Center.

Οπότε ναι, τελικά θα αποβληθεί.

4

“Όχι, δεν κολλήσει για πάντα στο έντερό σας. Αν και δεν διαλύεται πλήρως, θα προσκολληθεί σε άλλα τρόφιμα και με αυτόν τον τρόπο θα αποβληθεί από τον οργανισμό”, αναφέρει η Ganjhu.

Για το μόνο πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε είναι μήπως η τσίχλα είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει από το άνοιγμα του στομάχου προς τον οισοφάγο, που αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν θα μπορείτε να καταπιείτε την τσίχλα ούτως ή αλλιώς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι δεν πρέπει να καταπίνουμε τις τσίχλες, αλλά όχι για τον λόγο που νομίζετε.

5

“Οι τσίχλες δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, οπότε γι’ αυτό οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να μην τις καταπίνουμε. Η τσίχλα δεν θα σας σκοτώσει, απλά δεν έχει νόημα να τις καταπίνουμε ή να τις εφόσον έχει φύγει η γεύση τους”, αναφέρει η Ganjhu.

Και φυσικά, δεν πρέπει να καταπίνουμε μεγάλα κομμάτια τσίχλας, γιατί μπορεί να κολλήσει στον λαιμό μας και να πνιγούμε, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και με οποιοδήποτε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Η τσίχλα μέσα στο στομάχι δεν θα σας σκοτώσει, αλλά όπως και να έχει θα πρέπει να φτύσετε.

6

Οπότε, γιατί είναι τόσο δημοφιλής αυτός ο μύθος; Μάλλον, επειδή η τσίχλα δεν μπορεί να διασπασθεί πλήρως, λέει η Ganjhu.

Βέβαια, πάντα υπάρχει ένας καλλιτέχνης που ξέρει να χρησιμοποιήσει πολύ καλύτερα τις μασημένες τσίχλες.

7

Όπως για παράδειγμα, αυτοί οι δύο καλλιτέχνες στο Βανκούβερ και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα.

Τα πιο σημαντικά