Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο που προτείνει η κυβέρνηση

10 Ιουλίου, 2015 12:46 ΜΜ
More videos

Στα μέτρα των προτάσεων Γιούνκερ, που απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας στις 27 Ιουνίου και έτσι οδηγήθηκε η χώρα σε δημοψήφισμα, είναι η πρόταση συμφωνίας που έστειλε χθες το βράδυ η κυβέρνηση στους θεσμούς και παράλληλα υπέβαλε στη Βουλή, προκειμένου να λάβει εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης.

Με βάση την κυβερνητική πρόταση [που ας σημειωθεί ότι στη σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή  δεν υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό ούτε από τους κυρίους Πάνο Καμμένο και Παναγιώτη Λαφαζάνη ]  προτείνονται σειρά μέτρων που η Ελληνική πλευρά θεωρεί “εξαιρετικά πιθανό” να γίνουν δεκτά, δεδομένου ότι στη συγγραφή τους έχει συνδράμει σημαντικά η πλευρά των δανειστών. Πρόκειται για μέτρα 12-13 δισ ευρώ – τουλάχιστον 8 φορές επαχθέστερα από το περίφημο mail Χαρδούβελη.Στην πρόταση γίνεται λόγος για το χρέος, η διευθέτηση του οποίου,  ζητείται να συζητηθεί από το Φινόπωρο με δεσμευτική δήλωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες – Αυτό παραμένει βασικό ζήτημα πολιτικής συμφωνίας από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία αυτή.

Μέ βάση όσα πρότεινε η κυβέρνηση:

Στο 13% ορίζεται από φέτος ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση και και στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Καταργείται η έκπτωση στα νησιά εκτός από τα άγονα στα οποία  θα καταργηθεί στο τέλος του 2016  .Επιβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Οκτώβριο. Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί μέχρι το 2019. Επιβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από φέτος τον Οκτώβριο. Καταργείται το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες και σταδιακά η επιδότηση πετρελαίου.Στο 28% ο φόρος των επιχειρήσεων. Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές.Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης  άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ως εξής:

Εφαρμογή νομοθεσίας για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές μεταβολές.

Το νέο σύστημα ΦΠΑ: 1)Ενοποιήση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. 2Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια και 3)Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα και αυτά που αποτελούν τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ενώ εξαιρούνται τα πλέον απομακρυσμένα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 ως αρμόζει και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα πακέτο αξιόπιστων κέντρων. Το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018

Παράλληλα, επιβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Οκτώβριο. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αμεση νομοθέτηση και κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των υψηλοσυνταξιούχων από το Μάρτιο του 2016.

Δημιουργούνται  ισχυρά αντικινήτρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και υιοθέτηση σταδιακά των 67 ετών ή τα 62 έτη για όλους (εφόσον έχει 40 χρόνια ασφάλιση), μέχρι το 2022, με άμεση εφαρμογή.

Στο 28% ο φόρος των επιχειρήσεων ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ από 6,5% στο 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου.

Αύξηση του φόρου επιχειρηματικών κερδών για τα εισοδήματα του 2015 και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Η προκαταβολή θα εφαρμοστεί και στις ατομικές επιχειρήσεις, σταδιακά ώς το 2017.

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στους φορολογικούς συντελεστές από το 2016

Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για αγρότες και σταδιακή κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου.

Παράλληλα προβλέπεται μείωση 100 εκατ. στις αμυντικές δαπάνες φέτος και 200 εκατ. το 2016.

Αύξηση φόρου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών αλλά και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης με βάση το τονάζ.

Αύξηση του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής σε 13% από 10% και θα εφαρμόζεται σε σκάφη άνω των 5 μέτρων (από 10 μέτρα σήμερα) ήδη από τα εισοδήματα του 2014 – δηλαδή με τη φετινή φορολογική δήλωση.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση υστέρησης εσόδων περιγράφονται συμπληρωματικά μέτρα όπως αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από τα ενοίκια σε 15% (από 11%) μέχρι τις 12.000 και σε 35% (από 33%) για πάνω από 12.000. Επίσης αύξηση του φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 29%.

via

Ακολουθήστε μας στο facebook: