Τι πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε στα πολύ ανοιχτά της θάλασσας

30 Μαΐου, 20172:19 ΜΜ
More videos

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τις διακοπές και τις βόλτες σε παραθαλάσσια μέρη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θάλασσα μπορεί να είναι όμορφη, αλλά και επικίνδυνη.

Πώς μπορεί να σωθεί και να συμπεριφερθεί κάποιος, αν τύχει να βρεθεί στα ανοιχτά; Υπάρχουν κάποιες σημαντικές συμβουλές, που είναι καλό να θυμάστε για παν ενδεχόμενο.

Παραμείνετε ήρεμοι

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ανοιχτά, νιώθουν έντονο φόβο για τη ζωή τους. Ωστόσο, ο πανικός σίγουρα δε θα σας βοηθήσει. Αντιθέτως, μπορεί να θολώσει την κρίση σας και να σας κάνει να χάσετε τον απαραίτητο ρυθμό αναπνοής. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι.

Επιλέξτε τον σωστό τρόπο κολύμβησης

Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μετακινηθείτε στο νερό. Ο τρόπος που θα κολυμπήσετε, θα καθορίσει πόση ώρα θα έχετε δυνάμεις. Θυμηθείτε αυτό:

Σε ήρεμο νερό, είναι καλύτερα να κολυμπήσετε με την πλάτη (ύπτιο), επειδή θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε όσο περισσότερο μπορείτε, για να αναπνέετε ομοιόμορφα.

Αν τα κύματα είναι έντονα γύρω σας, είναι καλύτερα να κολυμπήσετε μπρούμυτα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε το πρόσθιο στιλ. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαμηλώστε το κεφάλι στο νερό και εκπνεύστε. Αν δε χρειάζεται να κρατήσετε το κεφάλι σας πάνω από την επιφάνεια του νερού όλη την ώρα, θα εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια.

Βρείτε κάτι που να επιπλέει

Αν βρίσκεστε στα ανοιχτά της θάλασσας ως αποτέλεσμα ενός ναυαγίου ή προσγείωσης αεροπλάνου, θα βρείτε αρκετά πράγματα γύρω σας. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στην επιφάνεια και σίγουρα θα είναι καλύτερα αν υπάρχει κάποια βάρκα ή σχεδία.

Φροντίστε τα ρούχα σας

Να θυμάστε πως το έντονο ηλιακό φως, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Επομένως, μη βγάλετε τα ρούχα σας, μιας και μπορούν να σας προστατεύσουν από τον ήλιο. Αν είστε μισόγuμνοι, προσπαθήστε να βρείτε κάτι που θα σας προστατεύσει από τις ακτίνες του ήλιου. Στην ιδανική περίπτωση, φτιάξτε μια τέντα που θα δημιουργήσει σκιά.

Αποφασίστε τι θα φάτε

Είναι καλό να έχετε μια ποσότητα έκτακτου φαγητού στη σχεδία σας.

-Αν έχετε τροφή, διαχωρίστε την σε μικρές ημερήσιες μερίδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να τις διατηρήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα και δε θα έχετε στομαχικά και πεπτικά προβλήματα.

-Αν δεν έχετε τρόφιμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα καλάμι ψαρέματος από κάποιο κορδόνι και ένα κομμάτι κονσέρβας (για γάντζο). Αν δεν έχετε τέτοια αντικείμενα, προσπαθήστε να ψαρέψετε φύκια. Τα μικρά ψάρια μπορεί να έχουν κολλήσει σε αυτά.

Προσπαθήστε να ψαρέψετε ακόμη κι αν έχετε κάποια αποθέματα τροφής. Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν υγρά.

-Μην τρώτε χαλασμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα από το πόσο πεινασμένοι είστε.

Προσπαθήστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κατάστασης, το νερό είναι πιο πολύτιμο και από το φαγητό. Επειδή δε θα κινήστε, θα ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνετε συνεχώς υγρά. Θυμηθείτε πως είναι σημαντικό να μην πιείτε θαλασσινό νερό.

Αφαλατωμένο νερό. Θα χρειαστείτε ένα κουτί, 2 δοχεία, αδιάβροχο υλικό και βάρη. Πάρτε ένα δοχείο και βάλτε μέσα θαλασσινό νερό. Τοποθετήστε το άλλο δοχείο σε ένα κουτί δίπλα του. Ασφαλίστε ένα αδιάβροχο υλικό (όπως το πολυαιθυλένιο) πάνω τους και τοποθετήστε το βάρος πάνω στο κενό δοχείο. Σύντομα το δοχείο θα γεμίσει με καθαρό νερό.

Βρόχινο νερό. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα δύο κενά δοχεία για τη συλλογή του βρόχινου νερού.

Σώστε τον εαυτό σας

Δεν είναι περίεργο σε μια τέτοια κατάσταση να θελήσετε να προχωρήσετε σε σταθερό έδαφος το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, όλα τα μέτρα διάσωσης θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά. Θυμηθείτε αυτούς τους κανόνες:

Αν δε γνωρίζετε πού βρίσκεστε, μην ταράζεστε. Βασιστείτε στο ρεύμα. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταφερθείτε στη στεριά.

Μη βιαστείτε να μπείτε στο νερό, αν δείτε ένα πλοίο από μακριά. Μην προσπαθήσετε να το προλάβετε. Είναι καλύτερα να του κάνετε σήμα με έναν καθρέφτη ή ένα κομμάτι κονσέρβας (ή τενεκεδάκι), που θα αντανακλά το φως.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε σήμα βάζοντας φωτιά, ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο το προσωρινό σας καταφύγιο.

-Αν είστε τυχεροί και στη βάρκα σας υπάρχουν φωτοβολίδες, μη βιαστείτε να τις χρησιμοποιήσετε χωρίς λόγο. Περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί ένα πλοίο.

-Αν μέσα σε όλα, υπάρχει και φλουορεσκεΐνη (χρωστική ουσία), διαλύστε την στο νερό αν δείτε ένα αεροπλάνο ή πλοίο. Θα σχηματιστεί ένα φωτεινό σημείο γύρω σας, που μπορεί να είναι ορατό από μακριά, στον αέρα και τη θάλασσα.

Μη χάσετε την ελπίδα σας

Η απελπισία είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός σας. Μην εγκαταλείπετε την ελπίδα της σωτηρίας. Υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν στα ανοιχτά, ακόμη και μήνες μετά την εξαφάνισή τους.

[Survive Nature]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News