Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
επικαιρότηταΤι παθαίνουν οι ελέφαντες όταν κουβαλούν για χρόνια στην πλάτη τους τουρίστες

Τι παθαίνουν οι ελέφαντες όταν κουβαλούν για χρόνια στην πλάτη τους τουρίστες

Μπορεί οι ελέφαντες να είναι γνωστοί για το μέγεθος και τη δύναμή τους, αυτό δε σημαίνει όμως πως είναι και άτρωτοι. Σε αρκετές περιοχές χρησιμοποιούνται ως τουριστική «ατραξιόν» με εκατοντάδες τουρίστες να τους καβαλάνε για μια βόλτα, μια πρακτική άκρως επικίνδυνη για τα αγαπητά παχύδερμα.

Φιλοζωϊκός οργανισμός άγριων ζώων στην Ταϊλάνδη (Wildlife Friends Foundation in Thailand) εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στα ζώα, δημοσιεύοντας φωτογραφία, ενός ελέφαντα που δούλεψε για 25 χρόνια στη βιομηχανία του τουρισμού και εξαναγκαζόταν να κουβαλάει ακομα και 6 τουρίστες ταυτόχρονα.

Πρόκειται για την 71χρονη πλέον, θηλυκή ελεφαντίνα που ονομάζεται Πάι Λιν (Pai Lin). Η σπονδυλική της στήλη έχει παραμορφωθεί εντελώς από το βάρος τόσων χρόνων.

«Η πλάτη της Πάι Λιν φέρει ακόμα τα σημάδια από τα σημεία στα οποία της ασκούνταν πίεση από όσους την καβαλούσαν», εξηγεί ο οργανισμός. Αναφέρει ακόμη πως «η συνεχής πίεση στα σώματα (των ελεφάντων) μπορεί να καταστρέψει τον ιστό και τα οστά στην πλάτη τους, προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη».

Οι βόλτες με ελέφαντες είναι μια άκρως δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Ακτιβιστές καταγγέλουν, πως η πρακτική αυτή αποτελεί μία μορφή βίας κατά της άγριας ζωής, καθώς τα σώματά τους δεν είναι διαμορφωμένα για να μεταφέρουν μέχρι και 6 ανθρώπους ταυτοχρόνως.

pai lin dipped back

Στη φωτογραφία αυτή μπορούμε να δούμε την 71χρονη πλέον, θηλυκή, Πάι Λιν (Pai Lin), της οποίας η σπονδυλική στήλη έχει παραμορφωθεί από το βάρος

Σύμφωνα με την Wildlife Friends Foundation in Thailand τα ζώα αυτά αξιοποιούνται και σε άλλους τομείς όπως η υλοτομία, με πολλούς ελέφαντες να πεθαίνουν από εξάντληση αλλά και από υποσιτισμό, αφού κυριολεκτικά δουλεύουν μέχρι θανάτου.

«Η Πάι Λιν έφτασε στο καταφύγιό μας το 2006, όπου μέχρι τότε εργαζόταν στην τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης», δήλωσε στο CNNi ο Έντουιν Βικ, διευθυντής και ιδρυτής του οργανισμού, ενώ προσθέτει πως «την παράτησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της, γιατί ήταν πολύ αργή και πονούσε συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας».

Ο Βικ εξήγησε πως θέλουν να γίνει γνωστή η ιστορία της Πάι Λιν, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την καταπόνηση των ελεφάντων και για να σταματήσουν οι τουρίστες να τους χρησιμοποιούν για να πηγαίνουν τις «βόλτες τους» ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Όπως επισημαίνει: «Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι, οι ελέφαντες, εν συγκρίσει με τα άλογα, δεν προβλέπεται να χρησιμοποιούνται για ιππασία. Δεν είναι εξημερωμένα ζώα, τα παίρνουν από την άγρια φύση και κρατούνται σε άθλιες συνθήκες».

Η Πάι Λιν ζει μαζί με άλλους 24 διασωθέντες ελέφαντες στο καταφύγιο του οργανισμού, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χουά Χιν, που είναι περίπου 2,5 ώρες οδικώς μακριά από την Μπανγκόκ. Έχει μεγαλώσει πλέον και έχει πάρει παραπάνω κιλά. «Είναι πιο βαριά από όταν ήρθε πρώτη φορά σε εμάς. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε το σχήμα της σπονδυλικής της στήλης, καθώς έχει υποστεί σωματική παραμόρφωση, με την οποία θα πρέπει να ζήσει για το υπόλοιπο του βίου της, όμως είναι καλά», πρόσθεσε ο Βικ.

Μάλιστα, ανέφερε πως «είναι σίγουρα εσωστρεφής και δεν της αρέσει να περιτριγυρίζεται από άλλους ελέφαντες, ωστόσο, απολαμβάνει την προσοχή των ανθρώπων», ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι κυκλοθυμική όσον αφορά στο φαγητό, αλλά είναι πολύ αξιαγάπητος ελέφαντας».

Τα πιο σημαντικά