Τι λέει ο άνθρωπος που έφτιαξε τις τεράστιες μάσκες για τους μαθητές

15 Σεπτεμβρίου, 2020 12:07 ΜΜ
More videos

Σάλος προκλήθηκε χθες μετά τις εικόνες με τις τεράστιες μάσκες που διανεμήθηκαν σε αρκετούς μαθητές κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων. Το Twitter «ξεσάλωσε», ενώ ακολούθησαν οι εξηγήσεις.

Οι προμηθευτές είχαν επισημάνει ότι το μέγεθος είναι μεγάλο και είχαν δοθεί και δείγματα, όπως αποκαλύπτει, ένας από τους προμηθευτές μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις μάσκες – «σεντόνια».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Open TV, προμηθευτής που έφτιαξε μάσκες για τα σχολεία, Γ. Σταθόπουλος:

«Οι οδηγίες που δόθηκαν εξαρχής και οι διαστάσεις ήταν 10×18 για τα παιδιά έως 10 ετών και 12×22 για τα παιδιά άνω των 10 ετών και για καθηγητές και δασκάλους. Το τελικό προϊόν είναι αυτό γιατί οι πτυχές είναι 3 από 2 πόντους και υπάρχει γύρω γύρω από μία ραφή» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προμηθευτές είχαν τονίσει το μεγάλο μέγεθος.

«Είναι ούτως ή άλλως μεγάλες, είχε σχολιαστεί και από εμάς τους προμηθευτές, το είχαμε πει, είχαν δοθεί και δείγματα. Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες, να παράγουμε μάσκες μας είπαν με συγκεκριμένες διαστάσεις. Είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ. Και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές της οδηγίες. Όπως λέει “οι διαστάσεις καθορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού”» ανέφερε διαβάζοντας την προκήρυξη.

Σήμερα όπως είπε θα τους δοθούν νέες οδηγίες.

«Το πρόβλημα ήταν εξαρχής οι διαστάσεις. Η οδηγία είναι από εδώ και πέρα οι μάσκες να έχουν άλλες διαστάσεις, οι οδηγίες θα γίνουν γνωστές σήμερα. Μας ειδοποίησαν χθες ότι θα αλλάξουν οι διαστάσεις» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο οι μάσκες που δεν έχουν παραδοθεί θα διορθωθούν με τις νέες διαστάσεις. «Εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».

Μετά τον σάλο οι εξηγήσεις

Εξηγήσεις για το ζήτημα έδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποδίδοντας σε μια ασάφεια στη διατύπωση για τις διαστάσεις της μάσκας το πρόβλημα. Όπως ανέφερε η αρμόδια Αρχή, οι διαστάσεις αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

«Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου» πρόσθεσε η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας.