Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
διάφοραΤι είναι τα «Snυs» που πńραν οι μαθητές στο Ηράκλειο και βρέθnκαν...

Τι είναι τα «Snυs» που πńραν οι μαθητές στο Ηράκλειο και βρέθnκαν nμıλıπóθuμοι

Tο snus γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλές στους νέους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καπνίσει τσιγάρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα τρία παιδιά ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα και ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα σακουλάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται, σύμφωνα με το creta24, για σκευάσματα που τοποθετούνται στα ούλα, με τον 14χρονο να τα προμηθεύει στους τρεις ανήλικους συμμαθητές του, οι οποίοι πιθανόν από λάθος χρήση κατέληξαν στις τουαλέτες με συμπτώματα κρίσης πανικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν οι γονείς των μαθητών θα κινηθούν νομικά ενάντια στον 14χρονο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στο σχολείο για τους μαθητές που βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ.

Τι είναι το snus;

Το snus είναι μια σκόνη καπνού χωρίς καύση, που αναπτύχθηκε στη Σουηδία, το οποίο διατίθεται χύμα ή σε σακουλάκια και τοποθετείται ανάμεσα στα ούλα και το πάνω χείλος.

Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο, (κυρίως αποξηραμένο στον αέρα) καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Το snus είναι δημοφιλές στη Σουηδία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Πωλείται σε διάφορες άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τις Η.Π.Α., τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.

Σε αντίθεση με άλλα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού, το σουηδικό σνους παστεριώνεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας με θερμότητα και παράγεται με χρήση καπνού και τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στον καπνό (TSNA), τα βαριά μέταλλα και άλλες πιθανώς επιβλαβείς χημικές ενώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όπως αναφέρουν ορισμένοι ερευνητές και εταιρείες καπνού.

Καλύτερο από τα τσιγάρα, αλλά όχι ασφαλές

Το Snus είναι διαθέσιμο σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Κερδίζει δημοτικότητα στη Νότια Αφρική. Η πώληση του snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το προϊόν χρησιμοποιείται στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Το Snus σε μορφή θήκης απαγορεύεται στη Δανία, αλλά το χύμα snus πωλείται εκεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προϊόντα snus πωλούνται σε αρωματισμένες προ-μερίδες. Οι γεύσεις είναι μέντα και χειμωνιάτικες. Στη Σουηδία, τα προϊόντα έχουν περιγραφές αντοχής, προδιαγραφές μεγέθους σερβιρίσματος, ποικιλία γεύσεων όπως λεμόνι, γαρύφαλλο, μέντα, κεράσι και κανέλα. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες λευκού, κανονικού ή πρωτότυπου. Η αρχική θήκη περνά περισσότερο ενυδατική, έτσι αυτή η τσάντα φαίνεται υγρή και καφέ.

Τα συστατικά του snus είναι το αλάτι, το νερό και ο καπνός που έχει ωριμάσει με αέρα στη Σουηδία και ο καπνός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επεξεργασία του snus στη Βόρεια Ευρώπη είναι διαφορετική από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα νικοτίνης επικαλύπτονται μεταξύ του αμερικανικού και του σουηδικού snus με σημαντική διακύμανση στα επίπεδα του pH και της μη πρωτονιωμένης νικοτίνης.

Όταν ένα προϊόν έχει υψηλότερα επίπεδα pH, αυτό αυξάνει τα επίπεδα νικοτίνης που μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει πιο εθιστικό το προϊόν λόγω υψηλότερων επιπέδων απορρόφησης στον οργανισμό.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μη πρωτονιωμένης νικοτίνης ήταν τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκές θήκες και χαλαρά καπνά.

Το σουηδικό snus βρέθηκε να έχει υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων (TSNA).

Υπήρχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις pH, υγρασίας, ειδικών για τον καπνό καρκινογόνων νιτροζαμινών και συνδυασμένης νικοτίνης στα προϊόντα καπνοσακούλας των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπήρξε πρόσθετη έρευνα που έδειξε ότι τα συνολικά επίπεδα νικοτίνης ήταν υψηλότερα στο snus των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα αρχίζει και διαδίδεται όλο και περισσότερο κατά τα τελευταία έτη, δείχνοντας την προτίμηση που του έχει ο κόσμος, έναντι της κάυσεως καπνού σε οποιαδήποτε μορφή tobacco.

Πώς χρησιμοποιείται

Το snus έρχεται σε γεύσεις, όπως μέντα και φρούτα.

Το τοποθετείται στα ούλα και στο πάνω χείλος.

Συνήθως το διατηρείται στο στόμα σας για 15 λεπτά μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ μούδιασμα (κάποιες φορές υπάρχει και μικρή αίσθηση καψίματος).

Δεν το καίτε και δεν χρειάζεται να φτύνετε όταν το χρησιμοποιείτε. Σε σύγκριση με τα τσιγάρα, το snus φαίνεται λιγότερο επικίνδυνο.

Τα πιο σημαντικά