Γεράσιμος Μιχελής: Τι είναι η νόσος ALS (νόσος του κινητικού νευρώνα) που έπασχε ο ηθοποιός
Η «σιωπηλή» μάχη του ηθοποιού με την νόσο ALS έγινε γνωστή μετά τον θάνατό του.
Με μια συγκινητική ανάρτηση ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου «αποχαιρέτησε» τον Γεράσιμο Μιχελή και αποκάλυψε την νόσο με την οποία πάλευε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης που έφυγε σήμερα πρόωρα από τη ζωή έδινε σιωπηλά μάχη με τη νόσο ALS (νόσος του κινητικού νευρώνα), μια ιδιαίτερα σοβαρή και σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια.
Την αποκάλυψη έκανε ο στενός του φίλος και συνάδελφος, Μιχάλης Οικονόμου, μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. «Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως! […] Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα, στράφηκε ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό», έγραψε χαρακτηριστικά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο αξέχαστος ηθοποιός δεν είχε μιλήσει ποτέ ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας του όμως μέσα από τις αναρτήσεις του έδινε στίγμα για την δύσκολη μάχη υγείας που έδινε χωρίς όμως να χάνει την ελπίδα και το κουράγιο του. Ο Γεράσιμος Μιχελής πάλεψε με αξιοπρέπεια και εσωτερική δύναμη μέχρι το τέλος, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική καλλιτεχνική παρακαταθήκη και μια ανεξίτηλη μνήμη σε φίλους, συναδέλφους και κοινό.
ALS: Η νόσος του κινητικού νευρώνα που έδινε μάχη ο Γεράσιμος Μιχελής
Η νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS – Amyotrophic Lateral Sclerosis) είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει τους κινητικούς νευρώνες στο Κεντρικό και Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Αν και σπάνια, η ALS είναι η τρίτη πιο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή, μετά τη νόσο Alzheimer και τη νόσο Parkinson.
Οι ασθενείς στην αρχή νιώθουν συσπάσεις ή αδυναμία σε ένα άκρο και συχνά ακολουθεί η δυσκολία στην ομιλία. Η νόσος επηρεάζει τους νευρώνες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης που ελέγχουν τη μυική κίνηση, με συνέπεια οι ασθενείς σταδιακά να χάνουν την ικανότητα να μιλήσουν, να φάνε, να περπατήσουν και να αναπνεύσουν
Η Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig, είναι μια σπάνια και προοδευτική νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την εκούσια μυϊκή κίνηση – δηλαδή εκείνες τις κινήσεις που επιλέγουμε να κάνουμε, όπως το περπάτημα, η ομιλία, η μάσηση και η κατάποση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ALS;
Η ασθένεια αρχίζει συνήθως με ήπια συμπτώματα, όπως:
- Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες
- Σφιχτοί και δύσκαμπτοι μύες
- Μυϊκή αδυναμία (συνήθως σε ένα άκρο)
- Δυσκολία στην ομιλία, τη μάσηση ή την κατάποση
Καθώς εξελίσσεται, η ALS επηρεάζει περισσότερους μυς του σώματος, προκαλώντας δυσκολία στη βάδιση, απώλεια κινητικότητας, προβλήματα αναπνοής και ανάγκη υποστήριξης για καθημερινές λειτουργίες. Παρά την απώλεια της σωματικής λειτουργίας, οι διανοητικές ικανότητες συνήθως παραμένουν ανέπαφες, κάτι που επιβαρύνει ψυχολογικά τους ασθενείς.
Πρός το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να αναστρέφει την πορεία της νόσου ωστόσο υπάρχουν φάρμακα και υποστηρικτικές θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Όταν εξασθενούν οι αναπνευστικοί μύες, χρησιμοποιούνται συσκευές υποστήριξης της αναπνοής, όπως μη επεμβατικός αερισμός μέσω μάσκας (NIV). Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να απαιτηθεί μηχανική υποστήριξη αναπνοής με τραχειοστομία. Η ALS αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και σωματικά περιοριστική ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση, η ολιστική φροντίδα και η ψυχολογική στήριξη παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ποιότητα ζωής του ασθενή και του περιβάλλοντός του.
Συγκλονίζει ο Μιχάλης Οικονόμου για τον Γεράσιμο Μιχελή
Μία από τις αναρτήσεις που συγκλόνισαν είναι εκείνη του Μιχάλη Οικονόμου, ο οποίος αποκάλυψε ποιο ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο ηθοποιός, λύνοντας τις απορίες που είχαν δημιουργηθεί στον κόσμο για την ξαφνική του απώλεια.
Η ανάρτηση του Μιχάλη Οικονόμου για τον θάνατο του Γεράσιμου Μιχελή
«Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!🕊️
Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως – μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια.
Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό», έγραψε χαρακτηριστικά.