Θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό της τηλεθέασης του Survival

22 Σεπτεμβρίου, 20179:14 ΠΜ

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγγέλλεται ότι βαρέως τύπου σκαπτικά μηχανήματα ισοπέδωσαν την παραλία μέχρι το σημείο που σκάει το κύμα, ενώ βάρβαρες παρεμβάσεις έγιναν και στη δασική έκταση με σκοπό να δημιουργηθεί η υποδομή για τα γυρίσματα του νέου και πολυδιαφημισμένου τηλεοπτικού σόου.

Ολα στο όνομα της τηλεθέασης του αμφιλεγόμενου από άποψη αισθητικής ριάλιτι παιχνιδιού «Survival secret» του καναλιού Epsilon και της δήθεν διαφήμισης της Ηλείας.

Και όλα αυτά σε προστατευόμενη περιοχή. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η περιοχή της Κουρούτας αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Η ακτή εντάσσεται στο υδατικό διαμέρισμα βόρειας Πελοποννήσου (GR02), στη λεκάνη απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού (GR28) και στο παράκτιο υδατικό σύστημα Ακτές Πελοποννήσου στον Δίαυλο Ζακύνθου (GR0228C0009N), του οποίου η οικολογική κατάσταση –όπως σημειώνεται– έχει χαρακτηριστεί υψηλή, με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης που πραγματοποιήθηκε στο σχετικό σχέδιο διαχείρισης (αρ. οικ. 391/21.04.2013 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1004)

Χώρος ωοτοκίας καρέτα καρέτα

«Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Κουρούτας φωλιές καρέτα καρέτα και μάλιστα ευαισθητοποιημένοι λουόμενοι τοποθετούν ειδικές σημάνσεις για προστασία τους. Δυστυχώς, όμως, με τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διαμόρφωση χώρου από βαρέως τύπου οχήματα στην παραλία για τις ανάγκες του τηλεοπτικού παιχνιδιού αλλοιώθηκε η φυσική μορφολογία του αιγιαλού-παραλίας. Αν υπήρχαν φωλιές στη ζώνη αυτή θα έχουν καταστραφεί από τη συμπίεση της άμμου και τις δονήσεις, με επακόλουθο τη μεταβολή του οικοσυστήματος. Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή της θαλάσσιας χελώνας αλλά και άλλων ειδών (θαλασσοσφυριχτές, κρινάκια της άμμου κ.λπ.)» λέει στο Documento o περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης, υπεύθυνος προγράμματος για την ανάδειξη και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Απαιτείται ειδική άδεια

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη χρήση – παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας απαγορεύεται η είσοδος βαρέων οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, δηλαδή την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, επώασης των αυγών και εκκόλαψης των νεοσσών (χελωνάκια). Για οποιαδήποτε διαμόρφωση χώρου, επέμβαση ή παρέμβαση έργου απαιτείται ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσιακές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά στο Documento ότι ο δήμος δεν εμπλέκεται στο ζήτημα και ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσα σε έναν χώρο 55 στρεμμάτων που ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος Ηλιδας δεν έχει δώσει ποτέ και σε κανέναν καμία άδεια για να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι στον συγκεκριμένο χώρο.

Το δασαρχείο σταμάτησε τις αυθαιρεσίες

Μετά τον σχετικό θόρυβο το δασαρχείο της Αμαλιάδας προχώρησε άμεσα σε αυτοψία του χώρου. «Η υπηρεσία μας διαπίστωσε ότι στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι και δασικό, υπήρχαν διάφορα οχήματα και προσπάθεια κατασκευής δύο μικρών ξύλινων οικίσκων. Ζητήσαμε τις σχετικές άδειες και η αρμόδια υπάλληλος που βρήκαμε εκεί δήλωσε άγνοια αν υπάρχουν η όχι. Επειτα από αυτά ενημερώσαμε εγγράφως ότι θα πρέπει να σταματήσει η ανέγερση των οικίσκων μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα των αδειών. Βρήκαμε επίσης εκεί καντίνες και κάποιες χημικές τουαλέτες. Ομως για όλα αυτά χρειάζονται άδειες και εγκεκριμένες από τους αρμόδιους περιβαλλοντικές μελέτες. Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν φέρει καμία άδεια. Αν δεν μας ενημερώσουν θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις» λέει στο Documento ο δασάρχης Αμαλιάδας Διονύσιος Θωμόπουλος.

Ελεγχο στην περιοχή μετά τις καταγγελίες έκανε και η αστυνομία. Στις 3 Αυγούστου 2017 αστυνομικοί του ΑΤ Αμαλιάδας μετέβησαν στο σημείο και κατέγραψαν διάφορες παρεμβάσεις από αγνώστους στο ανάγλυφο της περιοχής. Δεν εντοπίστηκαν σκαπτικά μηχανήματα ούτε κάποιος αρμόδιος. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν γραπτώς ο Δήμος Ηλιδας, το δασαρχείο Αμαλιάδας, η πολεοδομία και η κτηματική υπηρεσία και ζητήθηκε απ’ αυτούς να σταλούν οι σχετικές άδειες που τυχόν είχαν χορηγηθεί.

Δεν ξέρω, δεν είδα από κτηματική και λιμεναρχείο

Η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Κ. Σακελαρίου όταν ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε ότι η υπηρεσία της δεν εμπλέκεται και δεν έχει καμία αρμοδιότητα, διότι ο αιγιαλός και η παραλία έχουν παραχωρηθεί στους δήμους.

Το Λιμεναρχείο Κυλλήνης από την πλευρά του μάλλον άργησε να καταλάβει τι έγινε στην ακτογραμμή της συγκεκριμένης περιοχής και όταν έκανε προ ημερών αυτοψία τα βρήκε όλα μια χαρά!

Την ώρα που για το στήσιμο ακόμη και μικρής καντίνας στην παραλία θα πρέπει να ξεπεραστεί ένας δαιδαλώδης γραφειοκρατικός μηχανισμός, με τι άδειες άραγε και από ποιον ένα τηλεοπτικό κανάλι επιχειρεί να στήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια πανάκριβη παραγωγή με κέρδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παρεμβαίνοντας ακόμη και στο περιβάλλον σε μια προστατευόμενη περιοχή, μέρος της οποίας ανήκει στην ΕΤΑΔ;

Στο σχετικό ερώτημα η Λυδία Δημοπούλου, υπεύθυνη στο γραφείο Τύπου της ΕΤΑΔ, αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα και μας ζήτησε να διατυπωθεί με επίσημη επιστολή, η οποία μάλιστα εστάλη δύο φορές!

Στην απαντητική επιστολή της προς το Documento η ΕΤΑΔ επισημαίνει ότι δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση μίσθωσης με το κανάλι Epsilon για την περιοχή που χρησιμοποιεί στην Κουρούτα Αμαλιάδας στο πλαίσιο των γυρισμάτων της τηλεοπτικής σειράς «Survival secret» και σημειώνει: «Η ΕΤΑΔ έχει αποστείλει επιστολή στο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Ηλείας, με κοινοποίηση στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, με την οποία ζητά να προβεί (το εν λόγω Γραφείο) σε άμεσες ενέργειες της αρμοδιότητάς του, σε περίπτωση που διαπιστωθεί αυθαίρετη χρήση εντός του δημοσίου ακινήτου αναφορικά με τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Survival”».

Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Epsilon, το ίδιο ερώτημα παραμένει αναπάντητο παρά το γεγονός ότι τέθηκε επίσης δύο φορές στη Ζέτα Κατωπόδη, υπεύθυνη επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων του καναλιού.

Προσβολή για την Ηλεία και όχι διαφήμιση

«Κάποιοι στην Ηλεία ψελλίζουν και λένε “έλα, μωρέ, και τι έγινε, τόσα και τόσα γίνονται, αυτό μας πειράζει” ή ότι “θα προβληθεί τουριστικά η περιοχή μας και θα δουλέψουν μερικοί άνθρωποι”. Εκτός της ραγιάδικης νοοτροπίας που αποπνέει όλη αυτή η προσέγγιση, δεν μπορεί παρά να είναι προβολή για τον τόπο μας η καταστροφή δασικών εκτάσεων του αιγιαλού και της παραλίας, η αυθαιρεσία. Προσβολή είναι» λέει στο Documento o δημοσιογράφος και διαχειριστής του ιστολογίου odisseasml.blogspot.gr Μαρίνος Λάμπρος, ο μοναδικός Ηλείος που αντέδρασε δημόσια όταν αντιλήφθηκε τα περίεργα που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Κουρούτας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σχετικά με το ριάλιτι σόου “Survival” που οργανώνεται αυτό τον καιρό στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Μαραθιάς – Κουρούτας, πέρα από την έντονη διαμαρτυρία μας για τις, όπως πληροφορούμαστε, αυθαίρετες και καταστροφικές παρεμβάσεις που έγιναν στην παραλία και το δάσος, εκφράζουμε και την αποστροφή μας στην κατασκευή και προβολή τέτοιου είδους τηλεοπτικών εκπομπών που υποβιβάζουν περαιτέρω την ήδη χαμηλή στάθμη της ιδιωτικής τηλεόρασης. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά σκοπός είναι το κέρδος και τα χαμηλά ένστικτα των τηλεθεατών» ανάφεραν στο Documento τα μέλη της ΕΠΟΠ Ηλείας (Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον).

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News