«Θυσιάστηκε η Ελλάδα για το μεταναστευτικό κι η Λέσβος για την Ελλάδα»

13 Σεπτεμβρίου, 202011:29 ΠΜ

«Να φύγουν», «Καμία καινούρια δομή», «Ως εδώ»: Αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούγονται σχεδόν από όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, κι από άκρη σε άκρη της Λέσβου. Οι άνθρωποι του νησιού μιλούν στο Sputnik για το δικό τους παράλληλο δράμα και για το νευραλγικό σημείο που βρίσκεται η κατάσταση.

Τρεις ημέρες μετά τη φωτιά που έστειλε οριστικά στο παρελθόν το σύμβολο της ντροπής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη, και το οποίο δεν ήταν άλλο από τη Μόρια, μια νέα κατάσταση, εντελώς ρευστή, αλλά πάντως διαφορετική, μοιάζει να διαμορφώνεται στο νησί που σήκωσε στην πλάτη, μόνο του, ένα πρόβλημα το οποίο υποτίθεται ότι αφορά όλη την Ευρώπη.

Η συνολική αίσθηση που δίνει το νησί είναι: ή τώρα ή ποτέ. Οι κάτοικοι δεν θέλουν τίποτα άλλο πέρα από το να οριστικοποιηθεί η τελευταία πράξη του δράματος. Την ίδια στιγμή, αισθάνονται ότι η μοναδική πλευρά τους που φωτίζεται από τα μίντια είναι η ξενοφοβική και η ακραία, κάτι που, όπως λένε, τους αδικεί, όχι μόνο για τους «τσουβαλιάζει» όλους, αλλά και γιατί δεν εστιάζει στις δραματικές αλλαγές που έχουν επέλθει έπειτα από πέντε χρόνια στη δική τους ζωή και καθημερινότητα.

Το Sputniknews.gr περπάτησε στην εμπορική αγορά της Μυτιλήνης, στην παλιά πόλη και μεταφέρει αφιλτράριστες τις αγωνίες των ντόπιων.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News