Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος σε ηλικία 79 ετών – Η σπουδαία διαδρομή του και ο γάμος με τη Μαλβίνα Κάραλη
Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος ο οποίος νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό σε νοσοκομείο της Αττικής με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είχε γεννηθεί το 1947 στον Πειραιά, όπου και εργάσθηκε σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες, στο λιμάνι και στα γύρω μηχανουργεία. Νωρίς εγκατέλειψε δυο απόπειρες σπουδών στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Εργάσθηκε στην διαφήμιση μέχρι το 1990.
Τελευταίο του βιβλίο το 2022 ήταν Οι Άτακτοι (Πρόσωπα και Γεγονότα. Είχε γράψει ακόμη την βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη («Άρης ο αρχηγός των Ατάκτων»), την μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του «Έρωτες στη Μεταπολίτευση», ενώ είχε γράψει και πολλά ακόμη.
Είχε παντρευτεί με την δημοσιογράφο Μαλβίνα Κάραλη.
Η ανακοίνωση της εκδόσεις ΤΟΠΟΣ:
«Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος. Το γράφουμε όπως το ήθελε, ούτε έφυγε, ούτε αποχώρησε, ούτε άλλα τέτοια. Ολιγαρκής, ανθεκτικός και μπεσαλής στη ζωή και τη γραφή του.
Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης με καταγωγή από τη Μέσα Μάνη από πατέρα, και από τα ψηλά Βουνά το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας από μάνα, ήταν όπως έλεγε ο ίδιος ευγνώμων γιατί είχε την τύχη να ζήσει σε ζόρικες εποχές στον Πειραιά, όπου το λιμάνι και ο κόσμος του τού έκαναν ταχύρρυθμα μαθήματα επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανθρωπογνωσίας, καθώς δούλευε από μικρός σε σκληρές χειρωνακτικές δουλειές.
Από το πρώτο του βιβλίο το 1976, ο Διονύσης Χαριτόπουλος είχε εξασφαλίσει τον έπαινο των κριτικών του πνευματικού κόσμου και ιδίως των αναγνωστών, αλλά και την αδυναμία τους να τον κατηγοριοποιήσουν. Ακατάτακτος, αταξινόμητος, αυτόνομος, είναι ορισμένα απ’ τα επίθετα που τον συνοδεύουν. Δεν ανήκει σε λογοτεχνικές σχολές, ρεύματα, παρέες, και σίγουρα δεν ακολούθησε τις επιταγές της εποχής του. Ήταν μια κατηγορία μόνος του. Μια γνήσια αντικομφορμιστική ψυχή που η γραφή της σε κάθε ένα από τα 24 βιβλία του αποπνέει την απαράμιλλη γοητεία του αυθεντικού και σχεδόν πάντα βαθιά βιωματικού. Τα βιβλία που είναι η μοναδική του κληρονομιά σε όλο τον κόσμο.
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος συνεργάστηκε αψεγάδιαστα με τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ από την ίδρυσή τους το 2007. Στο διάστημα αυτό εκδόθηκαν 12 τίτλοι και επανεκδόθηκαν 12, το σύνολο των προηγούμενων.
Κλείσιμο
Διονύση όλοι εδώ οι άνθρωποι των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ σε αποχαιρετούμε σαν σιωπηλός κυκλικός χορός βλέποντάς σε να χορεύεις για μια τελευταία φορά το μόνο τραγούδι που χόρευες το βυζαντινό του Τσιτσάνη «Ίσως αύριο» και κρατάμε σαν παρακαταθήκη αυτό που διάλεξες για άνοιγμα στο τελευταίο σου βιβλίο:
Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους,
έξω απ’ τα Χειμερινά Ανάκτορα, ακόμη κι αν είναι χειρότεροι
απ’ τους μέσα, γιατί αυτοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Μια θερμή αγκαλιά στο πανάξιο παλληκάρι σου τον Κώστα και στον αδερφό σου Γιάννη.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ»
Δείτε την ανάρτηση:
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Διονύση Χαριτόπουλου ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε την ελληνική ιστορία, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στα μεγάλα γεγονότα αλλά και στους ανθρώπους που έζησαν στο περιθώριό τους. Στα έργα του αναδεικνύονται συχνά οι αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης, οι κοινωνικές ανισότητες και οι δύσκολες επιλογές που καλούνται να κάνουν οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης. Η γραφή του χαρακτηριζόταν από αμεσότητα, λιτότητα και έντονο ρεαλισμό, στοιχεία που έκαναν τα βιβλία του προσιτά ακόμη και σε αναγνώστες που δεν είχαν ιδιαίτερη εξοικείωση με την ιστορική λογοτεχνία.
Δείτε το βίντεο:
Ιδιαίτερη θέση στη συγγραφική του ταυτότητα κατείχε η σχέση ανάμεσα στην προσωπική μνήμη και τη συλλογική ιστορία. Ο Χαριτόπουλος δεν αντιμετώπιζε το παρελθόν ως μια απλή καταγραφή ημερομηνιών και γεγονότων, αλλά ως μια ζωντανή εμπειρία που εξακολουθεί να επηρεάζει το παρόν. Μέσα από τις αφηγήσεις του έδινε χώρο σε ανθρώπινες ιστορίες που συχνά απουσιάζουν από τις επίσημες ιστορικές καταγραφές. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί ένα από τα στοιχεία που διατηρούν το έργο του επίκαιρο και προσφέρουν στις νεότερες γενιές αναγνωστών μια διαφορετική οπτική της ελληνικής κοινωνίας.
