Θρίλερ στην Πάτρα: Παιδονευρολόγος – «Οι σπασμοί στα παιδιά δεν είναι όπως στις ταινίες»

8 Ιουνίου, 20233:16 ΜΜ

Με την κατάθεση της Ιωάννας Κουρή, παιδονευρολόγου του Ωνασείου συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζει ο συνήγορος της Αλέξης Κούγιας.

Μ: Είμαι συνεργάτης του Ωνάσειου. Το παιδι είχε βαριά εικόνα και είχε κάνει ένα επεισόδιο σπασμών. Δεν το είδα εγώ αυτό το επεισόδιο. Ήταν ένα παιδί που είχε έρθει από την Πάτρα για να τοποθετηθει απινιδωτής. Είχε μια εικόνα τετραπληγίας. Ήταν πολύ τεταμένοι οι μύες του. Ήταν έντονη η σύσπασή του.
Είχε έντονη υπερτονια. Πολύ έντονα αντανακλαστικά και συνάδει με την εικόνα της εγκεφαλοπάθειας που είχε πάθει. Αυτό που έπρεπε ήταν να το προσέξουμε για άλλα επεισόδια σπασμών.

Η Τζωρτζίνα χρειαζόταν ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα.

  • Πρόεδρος: Δεν βρέθηκε η αιτία των σπασμών. Αυτό σας είχε προβληματίσει, ότι έγινε νευρολογικος και δεν βρέθηκε τίποτα και ότι είχαμε σπασμούς άνευ αιτίας;

Μ: Δεν είναι ασυνήθιστο στη Νευρολογία να παρατηρούνται σπασμοί. Βασιζόμαστε στις περιγραφές των συγγενών, είχαν γίνει μαγνητικές κτλ. Όταν για εμάς το παιδί είναι λίγο μεγάλο , δηλαδή δεν είναι βρέφος και η Τζωρτζίνα ήταν μεγάλη, πάντα θέλουμε να δούμε αν υπήρχε κάτι και βγήκαν όλα αυτά στο παιδί.

Πρόεδρος: Ποια είναι τα κλινικά χαρακτηριστικά συμπτώματα ενός επεισοδίου σπασμών;

Μ: Ακούσια κίνηση που προκύπτει από ανώμαλη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μ: Δεν είναι όπως αυτό που βλέπουμε στις ταινίες. Στα παιδιά μπορεί να καθηλώνεται το βλέμμα, να έχουμε προσήλωση βλέμματος, μπορεί να φαίνονται σαν αφηρημένα και οι δάσκαλοι να νομίζουν ότι δεν προσέχουν.

Πρ: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που μπορεί να καταλήξει ένα παιδί;

Μ: Κάποιες λοιμώξεις. Υπάρχει δυνατότητα θανάτου σε επιληπτικό άτομο αλλά είναι πολύ σπάνιο.

Εισ: Το ΚΕΠΡΑ θα μπορούσε να αναστείλει/περιορίσει τους σπασμούς που παρουσιάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας;

Μ: Ναι, θα μπορούσε.

Δικαστής: Ένα παιδί που παρουσιάζει επεισόδιο σπασμών τι παρουσιάζει;

Η Τζωρτζίνα παρουσιάζει έναν εφιάλτη. Θα μπορούσε να είναι σπασμοί ή εφιάλτης;

Μ: Στα παιδιά υπάρχει μια στερεοτυπία.

Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας: Έχετε κάποιο λόγο να υποψιαζεστε ότι το επεισόδιο ήταν επιληπτικό;

Μ: Συνεχιζόταν η διερευνηση. Μπορεί να μην είχε δείξει στην αρχη κατι, αλλά στη συνέχεια να έδειξε. Αυτό είναι συχνό στη νευρολογία.

Πρόεδρος: Τα εγκέφαλογραφήματα δεν έδειξαν τίποτα. Συνεχίζουμε να υποψιαζόμαστε επιληπτικό επεισόδιο;

Μ: Για τα προηγούμενα επεισόδια δεν ξέρω. Για το επεισόδιο που έγινε στο Ωνάσειο εξηγείται λόγω της εγκεφαλοπάθειας του παιδιού.

Μπάκα (συνεργάτης Κούγια): Κάνει αναφορά σε επεισόδιο που είχε περιγράψει η Ελευθερία Πετσάβα νοσηλεύτρια στο Καραμανδάνειο. Ρωτά αν θα μπορούσε να είναι επεισόδιο σπασμών.

Μ: Θα μπορούσε

Σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι η νοσηλεύτρια του«Καραμανδάνειου» που είχε σπεύσει στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη όταν το κοριτσάκι έπαθε την ανακοπή είχε αναφερθεί σε επεισόδιο μια μέρα νωρίτερα:
«Το Σάββατο 10 Απριλίου φώναξε η μητέρα ότι το παιδί έχει ένα επεισόδιο. Τρέξαμε με τους γιατρούς και το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού και είχε χαμηλό κορεσμό. Η γιατρός φώναξε το όνομα του παιδιού για να δει αν ανταποκρίνεται. Το παιδί συνήλθε και του έβαλαν οξυγόνο», κατέθεσε.

Μπάκα: Πότε τα επιληπτικά επεισόδια είναι επικίνδυνα για τη ζωή; Μ: Όταν υπάρχουν σπασμοί. Είναι από τις επείγουσες καταστάσεις.

Μπάκα: Σε ένα επεισόδιο σπασμών επηρεάζεται και ο κορεσμός;

Μ: Κάποιες φορές ναι. Αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Η πρόεδρος δίνει στη μάρτυρα ολα τα εγκέφαλογραφήματα της Τζωρτζίνας και της ζητά να της μιλήσει γι αυτά.

Μ: Στο πρώτο αντανακλά χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής

Το παιδί έχει καλά αντανακλαστικά βλεφαρων. Μια φυσιολογική συχνότητα για την ηλικία της. Φυσιολογικό διάγραμμα εφίδρωσης στον ύπνο.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News