Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
διεθνήΘpiαμβος του Ιμάμογλου στην Πόλη - Τριπλή ήττα του Ερντογάν που έχασε...

Θpiαμβος του Ιμάμογλου στην Πόλη – Τριπλή ήττα του Ερντογάν που έχασε και σε Άγκυρα, Σμύρνη

Ο Ιμάμογλου, υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, συγκεντρώνει 50,26% έναντι 41,02% του Μουράτ Κουρούμ στο 64,45% των καλπών

Ισχυρό προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και Γιαβάς στην Άγκυρα καταγράφουν τα αποτελέσματα από την Τουρκία.

Ο Ιμάμογλου, υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, συγκεντρώνει 50,26% έναντι 41,02% του Μουράτ Κουρούμ στο 64,45% των καλπών.

Κάνοντας μια δήλωση ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων, ο Ιμάμογλου είπε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη φωτογραφία που βλέπουμε». Τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν στοιχεία που οδεύουν προς το 40%, ο Ιμάμογλου ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που ψήφισαν. Επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ψηφοφορίας συνεχίζεται, πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο στοιχεία εξίσου σημαντικά για εμάς όσο ο μητροπολιτικός δήμος. Οι δήμοι των επαρχιών και η ένταξη δημοτικών συμβουλίων».

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Ιμάμογλου είναι τα εξής:

«Αισθανθήκαμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, μπορώ να πω ότι η πίστη των πολιτών μας σε εμάς απέδωσε καρπούς. Έχουμε μια πολύ σοβαρή ροή δεδομένων. Μέχρι στιγμής, έχουμε δεδομένα που κινούνται προς το 40%. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, η εμπιστοσύνη και η πίστη των πολιτών μας σε εμάς έχει ανταμειφθεί. Η φωτογραφία που βλέπουμε μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Υπάρχουν δύο στοιχεία που είναι τόσο σημαντικά για εμάς όσο και ο μητροπολιτικός δήμος. Μέλη των επαρχιακών δήμων και των δημοτικών συμβουλίων. Ευχαριστώ ειλικρινά τους πολίτες μας που ψήφισαν. Θα κάνουμε μια πιο άνετη δήλωση όταν γίνουν γνωστά όλα τα αποτελέσματα».

Στην Άγκυρα στο 38,42% ο Μανσούρ Γιαβάς, νυν Δήμαρχος, προηγείται με σχεδόν 58,57% έναντι σχεδόν 33,76% του εκλεκτού του Ερντογάν. Μετά τα πρώτα εκλογικά δεδομένα, η πρώτη δήλωση από τον Μανσούρ Γιαβάς ανέφερε: «Γεια σας, όμορφοι άνθρωποι της όμορφης Πρωτεύουσας. Ο Δήμος είναι εντάξει, περιμένουμε τα αποτελέσματα της περιφέρειας», είπε.

Στη Σμύρνη σχεδόν στο 59,68% ο Τουγάι προηγείται με 48,06% έναντι 37,06% του Χάμζα του κόμματος του Ερντογάν.

Στα Άδανα ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Κοσαϊσπίρ συγκεντρώνει μόνο 37,61%, έναντι του αντιπάλου του Ζεϊντάν Καραλάρ που φτάνει σχεδόν το 47,55%.

Στην Αττάλεια στο 43,53% ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Χακάν Τουτουντσού συγκεντρώνει μόνο 40,98%, έναντι του αντιπάλου του Μουχιντίν Μποτσέκ που φτάνει σχεδόν το 47,48%.

Στο γενικό πλαίσιο της Επικράτειας προηγείται το CHP με 38,17% έναντι 36,99 του Κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

Με τα νέα δεδομένα εφόσον παγιωθούν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας ο Τ. Ερντογάν δύσκολα θα μπορεί να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και θα πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με κόμματα και δυνάμεις του συντηρητικού εθνικιστικού και ισλαμικού χώρου προκειμένου να έχει ελπίδες.

Αυτό πιθανότατα θα τον οδηγήσει σε συνέχιση των σημερινών πολιτικών του στο εσωτερικό και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, αν και όπως αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» του ήταν η οικονομία καθώς υποτίμησε τις συνέπειες που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στα λαϊκά στρώματα που αποτελούν και την εκλογική βάση του.

Τα διλήμματα για τον Τούρκο ηγέτη θα είναι πολλά την επόμενη ημέρα καθώς κάθε παράκαμψη της «ορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο υπουργός οικονομικών Σιμσέκ προκειμένου να προχωρήσει σε παροχές και αυξήσεις συντάξεων θα οδηγούσαν και παλι σε εκτροχιασμό την τουρκική οικονομία…

Και πλέον ο Τ.Ερντογάν διαπιστώνει ότι οι «συνταγές» που ακολουθήσε στα τελευταία 22 χρόνια για να τιθασεύσει την αντιπολίτευση αλλα και την δυσαρέσκεια ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων, έχουν πια ξεπερασθεί.

Τα πιο σημαντικά