Θεσσαλονίκη: «Φόβοι για μεγαλύτερο lockdown – Δεν θα σωθούν τα Χριστούγεννα»

4 Νοεμβρίου, 2020 11:58 ΠΜ
More videos

Ελάχιστοι οι εναπομείναντες πελάτες μετά την ανακοίνωση για το lockdown

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση των μέτρων για το νέο lockdown. «Η πληρότητα έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν. Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε το lockdown σταμάτησαν οι κρατήσεις και οι ελάχιστοι πελάτες που έχουν απομείνει στο ξενοδοχείο είχαν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους. Μεριμνήσαμε εμείς ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν…», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Μουσιάδης.

Πρόσθεσε πως τους προηγούμενους μήνες η μέση πληρότητα ήταν στο 25%. «Με τέτοια χαμηλά ποσοστά δεν καλύπτονται ούτε τα πάγια έξοδα ενός ξενοδοχείου πχ ρεύμα, θέρμανση κλπ. », σχολίασε.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά το lockdown του περασμένου Μάρτη τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είχαν αρχίσει να υποδέχονται πελάτες τον Ιούνιο. Με υγειονομικά πρωτόκολλα φυσικά που έπρεπε να τηρηθούν όπως πχ αποστάσεις στα τραπέζια τους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλαγές στο μπουφέ, μάσκες στο προσωπικό, χρήση αντισηπτικών κλπ.

Όμως όλα έδειξαν πως ο κόσμος ήταν μουδιασμένος και διστακτικός πολλές φορές στο να ταξιδέψει. Η στροφή έγινε προς τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και αυτός δεν φάνηκε να καλύπτει το κενό. Για τον κλάδο των ξενοδόχων η κατάσταση έγινε χειρότερη με την απόφαση να μην διεξαχθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες για ανάκαμψη σε αυτό το σημαντικό γεγονός για την πόλη μας που η ματαίωσή του έφερε οικονομικές επιπτώσεις σε πολλές επιχειρήσεις.

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η λήψη μέτρων κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον κλάδο των ξενοδόχων ο κ. Μουσιάδης ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για τα ξενοδοχεία που πλήττονται εδώ και πολλούς μήνες. «Δεν ξέρω τι μπορεί να πρωτοκάνει η κυβέρνηση γιατί πολύ φοβάμαι πως δεν θα κρατήσει μόνο δύο εβδομάδες το lockdown. Δεν θα σωθούν ούτε τα Χριστούγεννα… Ευτυχώς επιδοτήθηκε ο μισθός των εργαζόμενων, όπως και στο προηγούμενο lockdown, όμως και πάλι αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για ένα κομμάτι ενίσχυσης. Επίσης μην ξεχνάμε πως υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν εργαστεί από τον Μάιο. Έχουμε ακούσει για 4η και 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ό,τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί ο κλάδος είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε  χαρακτηριστικά.

Νοτοπούλου: «Ανοιχτά ξενοδοχεία σε κλειστές πόλεις!»

Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι τα μέτρα της αποτελούν «ένα ακόμα μνημείο επιτελικής αδιαφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις».

«Την στιγμή που ανακοινώνεται νέο lockdown σε κάποιες περιοχές, αφήνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία. Ανοιχτά ξενοδοχεία σε κλειστές πόλεις!

Οδηγούν σε αναγκαστικό κλείσιμο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις εγκαταλείπουν χωρίς μέτρα στήριξης, χωρίς σχέδιο για την διασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Κανένας σχεδιασμός. Εμπαίζουν τους ξενοδόχους. Γυρίζουν την πλάτη στους εργαζόμενους», δήλωσε η κα Νοτοπούλου.

*ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»Της Λεμονιάς Βασβάνη