Θεσσαλονίκη: Έδιωξαν ετοιμόγεννη με αιμορραγία γιατί έληγε η εφημερία του νοσοκομείου

22 Ιουλίου, 2022 1:42 ΜΜ
More videos

Μια συγκλονιστική ιστορία έρχεται στο φως, η οποία συνέβη στις 26 Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ενός νεογέννητου βρέφους.

Όπως αποκαλύπτει το GRTimes ένα ζευγάρι έφτασε μέχρι την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας την ποινική δίωξη γιατρών στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», καθώς όπως υποστηρίζει από το πρώτο τους έδιωξαν γιατί έληγε η εφημερίατου σε μισή ώρα, ενώ στο δεύτερο δεν την έβαλαν άμεσα για επείγουσα καισαρική.

Το χρονικό

Η γυναίκα η οποία διένυε την 39η εβδομάδα της κύησης, στις 26 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε από τον σύζυγό της στο εφημερεύων Ιπποκράτειο, με αιμορραγία, αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα, ενώ στη μήνυση αναφέρεται ακόμα πως  η εγκυμονούσα ήταν ασυμπτωματική με Covid -19 και εμβολιασμένη με δύο δόσεις.

Περιγράφεται από την ίδια τη γυναίκα στο κείμενο της μήνυσης που υπεβλήθη:

«Στο Ιπποκράτειο φτάσαμε περίπου στις 7.00 το πρωί και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου παρότι δήλωσα την κρισιμότητα της κατάστασης μου, μόλις περί τις 7.20 επελήφθη της κατάστασης μου κάποια ιατρός ή ειδικευόμενη ιατρός η οποία διενήργησε υπερηχογράφημα και υποτίθεται καρδιοτοκογράφημα! Έκπληκτη άκουσα ότι επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, αρνούντο να μου κάνουν εισαγωγή και να με υποβάλουν σε άμεση διαδικασία να γεννήσω, ακόμη και με καισαρική τομή, αφού ήδη δίδοντας το ιστορικό μου, τους είπα ότι έχω γεννήσει άλλες δύο φορές υγιέστατα παιδιά, πάλι με καισαρική τομή. Με έδιωξαν λοιπόν περί τις 7.30 π.μ. από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λέγοντας μου να πάω στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο στις 8.00 π.μ. άρχιζε τη δική του εφημερία. Μάλιστα δε, όπως αναφέρω, μου αρνήθηκαν και τη μεταφορά μου με ασθενοφόρο παρότι ήμουν σε οικτρή κατάσταση από τους πόνους και το αίμα.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με εισήγαγαν αρχικώς περί τις 8.40 π.μ., αντί σε γυναικολογική κλινική για να γεννήσω, σε Covid -19 κλινική στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και μια ώρα μετά, ήτοι στις 9.40 π.μ., της ίδιας ημέρας, με εισήγαγαν στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής, όπου και τελικώς μια ώρα μετά, ήτοι στις 10.30 π.μ. γέννησα με καισαρική τομή ένα άσφυγμο, άρρεν, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, έχοντας ήδη υποστεί εκ της εγκληματικής αρνήσεως, αλλά και της καθυστερήσεως των δύο νοσοκομείων, αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας».

Σύμφωνα με το ζευγάρι και τα όσα αναφέρονται στη μήνυση, το νεογέννητο διασωληνώθηκε με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και παρέμεινε για τέσσερις μήνες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέχρι το θάνατο του στις 21 Ιουνίου 2022.

Η μητέρα νοσηλεύτηκε για οκτώ ημέρες σε σοβαρή κατάσταση λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας.

Στη μήνηση υπάρχει βεβαίωση του ιδιώτη γυναικολόγου–μαιευτήρα  της γυναίκας, ότι το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού Χαράλαμπος Αποστολίδης δήλωσε στο GRTimes ότι η τραγική αυτή υπόθεση, μοιάζει με την πρόσφατη τραγωδία στην Πάτρα,όπου ένας 49χρονος «έσβησε» λίγα μέτρα μακριά από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», από το οποίο τον έδιωξαν αφού δεν εφημέρευε:

«Δυστυχώς και αυτή η υπόθεση είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», της Πάτρας. Ενώ σε ετοιμόγεννη γυναίκα διαπίστωσαν αιμορραγία, την έδιωξαν από το νοσοκομείο γιατί σε μισή ώρα έληγε η εφημερία τους, αντί να την οδηγήσουν εσπευσμένα σε γέννα, με καισαρική τομή. Η καθυστέρηση τριών ωρών είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα παιδί με υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και τελικά να αποβιώσει, η δε ίδια να κινδυνεύσει σοβαρά. Τέτοιου είδους εγκληματικές αμέλειες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά».

Οι γονείς του αδικοχαμένου βρέφους δεν καταλογίζουν καμία ευθύνη στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», (όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένο το βρέφος) και τονίζουν στη μήνυσή τους πως χάθηκαν 3,5 πολύτιμες ώρες (από τις 07:00 μέχρι τις 10:30 που έγινε τελικά η καισαρική) που οδήγησαν στα δυσάρεστα αποτελέσματα.