Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΘεσσαλία: Υγειονομική «βόμβα» το νερό – Στο «κόκκινο» γαστρεντερίτιδες – Σαλμονέλα σε...

Θεσσαλία: Υγειονομική «βόμβα» το νερό – Στο «κόκκινο» γαστρεντερίτιδες – Σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών – Παιδίατρος προειδοποιεί τους γονείς

Υγειονομική βόμβα το μολυσμένο νερό που εδώ και μια εβδομάδα έχει πλημμυρίσει τη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία – 6 άτομα νοσηλεύονται – Με σαλμονέλα βρέφος μόλις λίγων ημερών!

Στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. «Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και δεν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν. Εξ αυτών, 6 νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα, είπε.

Σημείωσε πως βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο νοσηλεύεται και είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν εμπνέει ανησυχία η κλινική του εικόνα. Βρέθηκε επίσης περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα. Η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε ότι η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού.

Συνέστησε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή απλό πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.




“Γονείς, προσοχή στο μολυσμένο νερό”: Καμπανάκι γνωστού παιδιάτρου για το ακατάλληλο νερό που κρύβει παγίδες για την υγεία μικρών και μεγάλων

tsy 3 tzec 5

Ο παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος, που έχει ιατρείο στο Βόλο, επισημαίνει ότι όσοι έχουν παιδιά πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί:

«Παρακαλώ προσέξτε. Πιο διάφανο νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι. 

Όσοι έχετε στη βρύση σας καλό φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο».

Ο ίδιος συστήνει στους γονείς, εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό της βρύσης για να πλύνουν πιάτα, πρώτα να το βράζουν. Όπως αναφέρει, «το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεώτρησης, οι πηγές του Πηλίου έχουν καταπλακωθεί, τα αντλιοστάσια καταστράφηκαν. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί φίλοι τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση κτλ.

Πρέπει να καταλάβετε ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και δεν είναι πόσιμο.

Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ρίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε κάθε λούσιμο καταπίνουν νερό.

Άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία, στην συνέχεια, έβαλαν στον αποστειρωτή. Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μια πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν είναι τυχαίο.

Σας παρακαλώ πολύ. Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα, μέχρι να έχουμε μια ακριβή και επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του νερού που φτάνει στις βρύσες μας».

Τα πιο σημαντικά