Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε από την Βουλή, πως η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα, η οποία αφορά στη μέση ελληνική οικογένεια, έχει μειωθεί μεσοσταθμικά πάνω από 25% σε σχέση με την περίοδο 2015-2019.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το ανακοίνωσε, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα παρά τη μεγάλη ροπή σε ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές, όπως η ενδοοικογενειακή βία.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη, που υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία από μια διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα», ο κ. Θεοδωρικάκος αντέτεινε ότι «τα δεδομένα και τα στοιχεία απογραφής της εγκληματικότητας είναι αυτά που αναδεικνύουν την πραγματικότητα και δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται από την επικαιρότητα και τις ειδήσεις της ημέρας».
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κ. Καστανίδη ότι «δεν υπάρχει σήμερα σοβαρή και συγκροτημένη αντιεγκληματική πολιτική», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σημαντικό και στοχευμένο πρόγραμμα το οποίο έχει φέρει αποτέλεσμα.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ποτέ ούτε και εφησυχάζουμε. Όμως, θεωρώ ότι παράγεται ένα σημαντικό έργο το οποίο συνεχίζεται με σχέδιο και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, παρά το ότι η ευρύτερη χρονική περίοδος είναι περίοδος μεγάλης κρίσης και μεγάλης ροπής σε ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα και μάλιστα με σύγχρονα φαινόμενα, όπως είναι αυτό της νεανικής παραβατικότητας το οποίο μεγεθύνεται ή τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας που αποτελούν σοβαρό στοιχείο σύγχρονης εγκληματικότητας και σοβαρό στοιχείο προτεραιότητας της ελληνικής αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ως «σημαντικό παράγοντα της εγκληματικότητας».
«Πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ υπόψη ότι έχει εκτοξευτεί το πρόβλημα στα σύνορα της χώρας, την ευθύνη του οποίου έχει για την αντιμετώπιση του, η ΕΛΑΣ. Αυτό μας υποχρέωσε σε προσλήψεις 1.500 συνοριοφυλάκων και χάρη σε αυτή τη πολιτική, μόνο φέτος έχουμε σταματήσει 220.000 παράνομους μετανάστες και έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 1.200 συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε:
«Είναι αντικειμενικό ότι βασική πηγή εγκληματικότητας προέρχεται από τους παράνομους μετανάστες. Μόνο φέτος έχουμε συλλάβει 35.000 παράνομους μετανάστες».
«Το θέμα της αυξανόμενης εγκληματικότητας είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και δεν μπορούν να αναβληθούν», σχολίασε ο κ. Καστανίδης, αμφισβητώντας ότι «η κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».
«Εκφράζω την ανησυχία μου γιατί, ενώ υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα -η αύξηση της οποίας εξηγείται από τις ειδικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες από τη διαρκή κρίση- την ίδια ώρα υπάρχει και αντιστρόφως ανάλογη εικόνα της ελληνικής αστυνομίας, η κατάσταση της οποίας είναι οριακή. Με ανησυχεί ότι μειώνεται η ικανότητα της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει το έγκλημα και αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία μίας σοβαρής αντιεγκληματικής πολιτικής και στην ουσιαστική εγκατάλειψη από πλευράς κυβέρνησης του σώματος της ΕΛΑΣ. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλονίκης, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των αστυνομικών τμημάτων, την ίδια ώρα που υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και μάλιστα της νεανικής παραβατικότητας», ανέφερε ο κ. Καστανίδης.
«Ενισχύσαμε τις περιπολίες. Καθημερινά στην Αττική περιπολούν 3.300 αστυνομικοί και άλλοι 1.200 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο έχουν γίνει προμήθειες υλικού και οχημάτων της ΕΛΑΣ της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ και έχουν προστεθεί στο στόλο πάνω από 5.000 οχήματα και μηχανές», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Καστανίδης, αντέτεινε ότι τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι:
Για τις ανθρωποκτονίες τετελεσμένες και σε απόπειρα, το 2016 είχαν εξιχνιαστεί κατά 81% και 95% των υποθέσεων.
Το 2018, εξιχνιάστηκε το 78,53% όλων των υποθέσεων ανθρωποκτονίας.
Το 2019 εξιχνιάστηκε το 91,19% όλων των υποθέσεων ανθρωποκτονίας.
Το 2021 εξιχνιάστηκε το 47,24% των ανθρωποκτονιών.
«Δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ έχουμε κάθετη πτώση της εξιχνίασης των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα από ποσοστά άνω των 85% σε ποσοστά κάτω του 50%», σημείωσε ο κ. Καστανίδης και συνέχισε:
«Στα κακουργήματα γενετήσιας ελευθερίας:
Το 2015, εξιχνιάστηκε το 86,5% των κακουργημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, από τα 482 τελεσθέντα, εξιχνιάστηκαν τα 418.
Το 2018, από τα 402 κακουργήματα εξιχνιάστηκαν τα 306, δηλαδή το 76,11%.
Το 2021 από τα 545 κακουργήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, μόλις 252 ήταν τα εξιχνιασθέντα, δηλαδή το 46,23%.
Υπάρχει σαφέστατη πτώση της επίδοσης της ελληνικής αστυνομίας διότι κάνατε επιλογές που δεν αντέχουν στη κοινή λογική».
«Δεν επιτρέπεται να μιλάμε για αντιεγκληματική πολιτική για την αντιμετώπιση σοβαρού εγκλήματος στη χώρα, εν έτει 2022, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, και να μην βάζουμε στο κέντρο της προσοχής μας τον παράγοντα της παράνομης μετανάστευσης», αντέδρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Σε ό,τι αφορά εξιχνιάσεις εγκλημάτων κατά ζωής, δολοφονίες ή απόπειρα δολοφονίας, το 2022 είναι 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ», επεσήμανε και συμπλήρωσε:
«Αποτελεί τεράστιο θέμα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι αποτελεί εξ αντικειμένου σημαντικό παράγοντα εγκληματικότητας.
Δεύτερον, διότι τα τμήματα αυτών των ανθρώπων είναι τμήματα οργανωμένων εγκληματικών ομάδων με διασυνδέσεις.
Ο λόγος των προσλήψεων στα σύνορα ήταν απόλυτη ανάγκη.
Ακόμα και σήμερα, η πίεση στα σύνορα μας στον Έβρο με τη Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και ζητά την αξιοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του δυναμικού της ΕΛΑΣ».
«Αυτά όλα δεν τα χρησιμοποιώ ως άλλοθι, γιατί πιστεύω ότι τις αδυναμίες που παρατηρούνται οφείλουμε να μην τις βάζουμε κάτω από το χαλί και ότι τα προβλήματα πρέπει να αναδεικνύονται για να λυθούν. Όμως τονίζω ότι η εγκληματικότητα μειώνεται σε σύγκριση με τη περίοδο 2015-2019», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Απάντηση Τ. Θεοδωρικάκου σε Γ. Καμίνη για την εγκληματικότητα ανηλίκων
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων, ο κ. Θεοδωρικάκος, συμμερίστηκε την ανησυχία του, σημείωσε ότι είναι διεθνές πρόβλημα, ενώ έδωσε έμφαση στο σημαντικό και παραγωγικό έργο, όπως είπε, της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
«Η αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων και μάλιστα μεταξύ ανηλίκων, είναι ραγδαία», τόνισε ο κ. Καμίνης και συμπλήρωσε:
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Δείχνουν ότι υπάρχει:
-διπλασιασμός των δραστών ληστείας και σωματικών βλαβών
ο αριθμός των ανήλικων που πέφτουν θύματα ληστείας από ανήλικους έχουν τετραπλασιαστεί και
οι ξυλοδαρμοί, τους πρώτους 8 μήνες του 2022, τριπλασιάστηκαν σχεδόν σε σχέση με το 2021.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία ραγδαία αύξηση του φαινομένου, με ακραίες μορφές και οργανωμένες συμμορίες ανηλίκων».
«Προσχωρώ στην άποψη ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας στην εφηβική και παιδική ηλικία βαίνουν αυξανόμενα. Βλέπω ότι η τάση που υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι αυξητική», ανταπάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων.
«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβιβαστούμε με τη κουλτούρα της βίας η οποία απειλεί την πατρίδα μας και τους νέους ανθρώπους. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο και σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι θέμα κυρίως της αστυνομίας αλλά συνεργασίας οικογένειας, γειτονιάς, σχολείου της Αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας. Θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Όπως είπε, στο πλαίσιο της αντιεγκληματικής πολιτικής, η ΕΛΑΣ έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ενημερωτικές δράσεις.
«Μόνο το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήσαμε μέσα στα σχολεία 1.110 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης του μπούλινγκ και άλλα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί» σημείωσε.
Πρόσθεσε δε, ότι «μεγάλο βάρος πέφτει στη διεύθυνση δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς το διαδίκτυο είναι ένας τόπος συνάντησης και προετοιμασίας ή και εκδήλωσης μιας τέτοιας εγκληματικότητας».
«Μόνο φέτος, η δίωξη πραγματοποίησε μέχρι σήμερα, 250 ημερίδες και δράσεις και υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στα στελέχη της ΕΛΑΣ, να είναι σε επαφή και επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων όταν ζητείται η παρέμβαση της να δίνεται κατά προτεραιότητα.
‘Αρα, υπάρχει στοχευμένη δράση στο προληπτικό πεδίο, με ενημερώσεις των παιδιών ώστε να αντιμετωπιστούν βασικές πηγές και αιτίες και υπάρχει και αστυνομική δράση όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και παίρνουν τη μορφή ανοιχτής εγκληματικής δραστηριότητας την οποία το μόνο που μπορεί να κάνει η αστυνομία είναι να επέμβει αστυνομικά. Όταν μιλά κανείς για εφήβους πρέπει να είναι προσεκτικός και οπωσδήποτε να τους δίνει δεύτερη ευκαιρία», υπογράμμισε.
Ο κ. Καμίνης επέμεινε ότι «το φαινόμενο έχει προσλάβει τρομακτική έκταση, έχει γεωγραφική διασπορά και διατρέχει όλα τα κοινωνικά στρώματα».
«Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το πολύ μεγάλο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που είναι πράγματι διαταξικό», ανταπάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση «στη δουλειά που γίνεται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος», τονίζοντας ότι ρίχνει «πολύ μεγάλο βάρος γιατί εκεί υπάρχει ευαισθητοποίηση πλέον και άμεση αντίδραση, καθώς μαθαίνουμε και πληροφορούμαστε πράγματα με τις τεχνολογικές ικανότητες της».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη πρόσφατη σύλληψη του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων, που, όπως είπε, συνέβαλε το αναβαθμισμένο λογισμικό της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
«Θέλω να αναδείξω ότι στη πρόσφατη απίστευτη ιστορία που βιώσαμε του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, ενός προσώπου με μεγάλη δημόσια παρουσία σε αυτό το χώρο, η εξεύρεση της εγκληματικής δραστηριότητας -η οποία βεβαίως θα διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη γιατί πάντοτε υπάρχουν και οι αντίλογοι και αυτή θα κρίνει τελικά- έγινε με βάση ένα εξαιρετικά αναβαθμισμένο και προηγμένο λογισμικό που διαθέτει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το οποίο στοχεύει στο να συλλαμβάνει εκείνους που κατέχουν παιδικό πορνογραφικό υλικό και προβαίνουν σε τέτοιου είδους κακουργηματικές πράξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και κατέληξε:
«Γι΄ αυτό αναδεικνύω την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ως υπηρεσία η οποία έχει άμεση σχέση με μεγάλο τμήμα της νεανικής παραβατικότητας. Μέσα από το διαδίκτυο οργανώνονται πράγματα και καταστάσεις και είναι αυτή η υπηρεσία που έχει άμεση επικοινωνία με τους νέους ανθρώπους και παρέχει πληροφορίες και συμβολή στο να υπάρχει μία ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο».
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολου Πάνα, τον διαβεβαίωσε για την επαναλειτουργία του αστυνομικού τμήματος Ιερισσού στη Χαλκιδική.
Ο κ. Πάνας είχε τονίσει ότι «είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στη περιοχή έντονα προβλήματα αύξησης της εγκληματικότητας».
«Από 1η Αυγούστου του 2022 έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη για τη δωρεά προς το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οικοπέδου εμβαδού 570 τμ με σκοπό την κατασκευή κτιρίου για την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του αστυνομικού τμήματος Αριστοτέλη.
Έχει ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο κτιριολογικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ και αναμένεται να γίνει μέσα στο 2023 με έτος ολοκλήρωσης τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.