Θεοδωρίδου: «Πιθανό να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορωνοϊό» – Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

15 Νοεμβρίου, 20219:14 ΜΜ

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών ενημέρωσε τους πολίτες για το εμβόλιο και την πορεία των εμβολιασμών.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα, ενώ οι ειδικοί πραγματοποίησαν ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών και για την τρίτη δόση. Στην ενημέρωση συμμετέχει η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 6.950 νέες λοιμώξεις.

Τον λόγο πήρε πρώτη η κα Θεοδωρίδου, η οποία έκανε ειδική μνεία στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα «εξαφανίζαμε» τον φονικό ιό. Η ίδια σημείωσε ότι αυτό δεν συνέβη κι έτσι ο κορωνοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη, και θα παραμείνει στη ζωή μας για καιρό.

Ακολούθως μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, υπενθυμίζοντας πάντως πως το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση. Παράλληλα, η ίδια είπε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο για τον κοροναϊό κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με αυτό της γρίπης.

Η ίδια μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις… δύο προηγούμενες δόσεις. Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Πόσοι έχουν κάνει τρίτη δόση

Πάνω από 6,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. Κορωνοϊός ενημέρωση

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού. Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα με αναμνηστική δόση. Ο κος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News