Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΘέλουν να τους εμφυτεύσουν τσιπ στον εγκέφαλο: Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρές για...

Θέλουν να τους εμφυτεύσουν τσιπ στον εγκέφαλο: Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρές για τη νέα συσκευή του Έλον Μασκ

Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό να σκέφτεστε να τοποθετήσετε ένα τσιπ στον εγκέφαλο και να αφαιρέσετε μέρος του κρανίου σας.

Ωστόσο, ένα πρόσφατο άρθρο υποστηρίζει ότι “χιλιάδες άνθρωποι” έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν ακριβώς αυτό.

Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρά για το τσιπ του Ελον Μασκ

581 770x513 1

Με τη βοήθεια μικροτσίπ, η επιχείρηση Neuralink του Elon Musk ελπίζει να θεραπεύσει ασθένειες όπως η παράλυση και η τύφλωση συνδέοντας τους εγκεφάλους με υπολογιστές.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, ένας αριθμός εθελοντών πρέπει να είναι “πρόθυμοι να αφαιρέσουν ένα κομμάτι του κρανίου τους”, προκειμένου ένα ρομπότ να εμφυτεύσει ένα τσιπ στον εγκέφαλό τους και να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας σε ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, μόνο χοίροι και πίθηκοι έχουν χρησιμοποιηθεί για δοκιμές εμφύτευσης.

Η Ashlee Vance, μία από τις βιογράφους του Musk, υποστήριξε ότι η Neuralink έχει κατακλυστεί από αιτήματα εκατοντάδων δυνητικών ασθενών που επιθυμούν να χρησιμεύσουν ως ανθρώπινα πειραματόζωα.

Αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη εμφυτεύσει με επιτυχία το gadget της σε άνθρωπο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να χειρουργήσει 11 ασθενείς το 2019 και πάνω από 22.000 μέχρι το 2030.

583 1280x720 1

Δεν είναι σαφές αν η συμμετοχή θα αποζημιώνεται

Η Neuralink ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι αναζητά παραπληγικούς για να δοκιμάσει το πειραματικό της gadget κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς έρευνας και ότι ξεκινάει εκστρατεία προσλήψεων για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Ωστόσο, η επιχείρηση έχει περιέλθει σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία και προκαλώντας δυσπιστία μεταξύ των ειδικών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεπιστημόνων.

O συγγραφέας του βιβλίου “Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future” (2015), Vance δήλωσε σε δημοσίευμα του Bloomberg ότι “ένας ενήλικας κάτω των 40 ετών του οποίου τα τέσσερα άκρα είναι παράλυτα” θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την πρώτη δοκιμή της Neuralink σε ανθρώπους.

Διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα απαιτούσε “μερικές ώρες” για να ολοκληρώσει ένας χειρουργός μια κρανιοτομή και επιπλέον είκοσι πέντε λεπτά για να εμφυτεύσει ένα ρομπότ το τσιπ στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των χεριών, των καρπών και των αντιβραχιόνων.

Έλον Μάσκ: “Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιστρέψει στον άνθρωπο να μην εργάζεται”
“Ο στόχος είναι να αποδείξουμε ότι η συσκευή μπορεί να συλλέξει με ασφάλεια πολύτιμες πληροφορίες από αυτή την περιοχή του εγκεφάλου του ασθενούς, ένα κρίσιμο στάδιο στην προσπάθεια της Neuralink να μετατρέψει τις ιδέες ενός ατόμου σε μια σειρά εντολών κατανοητών από έναν υπολογιστή”, συνέχισε ο Vance.

584 636x524 1

Η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια

Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες αυτές θα αποστέλλονται σε ένα κοντινό φορητό υπολογιστή ή tablet μέσω του εμφυτεύματος.

Ο Βανς αποκάλυψε πώς ο Μασκ είχε ωθήσει την εταιρεία του να αντιμετωπίσει την απειλή που αποτελούσαν παρόμοιες νεοσύστατες εταιρείες εγκεφαλικών υπολογιστών Synchron και Onward. Ο Βανς ισχυρίστηκε ότι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Neuralink δέκα φορές μέσα σε τρία χρόνια.

Δεδομένου ότι και οι δύο έχουν αρχίσει να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους, ο δισεκατομμυριούχος εξοργίστηκε πέρυσι και δήλωσε ότι οι δύο επιχειρήσεις “αυτή τη στιγμή μας πολεμάνε”.

Η μπαταρία λιθίου του gadget, η πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό του εγκεφάλου και η δυσκολία ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να προκληθεί εγκεφαλική βλάβη ήταν τα κύρια προβλήματα.

Ο FDA το ενέκρινε αργότερα τον Μάιο, αν και απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατευνάστηκαν οι αρχικές επιφυλάξεις του.

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και της Tesla, έχει μεγάλες ελπίδες για τη Neuralink παρά τη διαμάχη. Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία θα επιτρέψει τη γρήγορη χειρουργική εισαγωγή των συσκευών τσιπ της για τη θεραπεία ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η μελαγχολία και η σχιζοφρένεια.

Η τηλεπάθεια και η περιήγηση στο διαδίκτυο θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι δυνατές με αυτό.

Όμως οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν η συσκευή αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, η Neuralink μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από δέκα χρόνια για να πάρει έγκριση για την εμπορική της διάθεση.

Υποστηρίζουν ότι πριν τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα γίνουν ευρέως προσβάσιμα, πρέπει να περάσουν από αυστηρές δοκιμές προκειμένου να αντιμετωπιστούν ηθικά και τεχνικά ζητήματα.

Η επιχείρηση του Μασκ, η οποία μόλις ιδρύθηκε το 2016, έχει ιστορικό του πόσο γρήγορα μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Η Neuralink αρχικά σκόπευε να αρχίσει να εμφυτεύει τσιπ μέσα σε ανθρώπους το 2020, ωστόσο αργότερα το ανέβαλε για το 2022.

Η πιθανότητα να μην συμβεί αυτό μέχρι το 2024 έχει αυξηθεί.

Σε απάντηση των αιτημάτων του Musk, ένα στέλεχος της εταιρείας εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση.

Η διευθύντρια ειδικών έργων της Neuralink και μητέρα δύο παιδιών του Musk, Shivon Zilis, αναφέρθηκε στην τύχη των αρχικών εκτοξεύσεων πυραύλων της SpaceX όταν είπε στον Vance: “Δεν μπορούμε να ανατινάξουμε τις τρεις πρώτες”. Αυτό δεν είναι επιλογή.

Τα πιο σημαντικά