Θέλω να πάρω το αμάξι του αδερφού που πέθανε αλλά το πήρε το εκτός γάμου παιδί του. Τί να κάνω;

31 Μαΐου, 20231:44 ΠΜ

Έχασα τον αδερφό μου πριν 3 μήνες… Έχει ένα παιδί αναγνωρισμένο, αλλά δεν ήταν παντρεμένος. Υπάρχει ένα αμάξι που θέλω να το βάλω στο όνομά μου και δεν υπάρχει διαθήκη… Μου είπαν ότι το αμάξι αυτόματα έχει πάει στο παιδί… Τι μπορώ να κάνω;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Το άρθρο 1484 του Αστικού Κώδικα ορίζει: Σε περίπτωση αναγνώρισης, εκούσιας ή δικαστικής, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους.
Αυτό έχει ως συνέπεια τη γέννηση και του εξ αδιαθέτου κληρονομικού δικαιώματος του τέκνου από τον πατέρα του και τους συγγενείς του. Ως κληρονόμοι εξ αδιαθέτου στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου. Ο πλησιέστερος απ` αυτούς αποκλείει τον απώτερο της ίδιας ρίζας. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος κληρονόμος, που θα κληθεί είναι το τέκνο του.
Εφόσον το αναγνωρισμένο τέκνο καλείται, σύμφωνα με τα παραπάνω, ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος στην πρώτη τάξη (άρθρο 1813 ΑΚ), κληρονομεί τον πατέρα του και αποκλείει τους λοιπούς συγγενείς του, δηλαδή εσάς.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: [email protected]
Web: http://avlawyers.gr/

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News