Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
Ελλάδα«Θαύμα» Μητσοτάκη: Έρχεται εκτόξευση έως και 40% στις ελληνικές μετοχές

«Θαύμα» Μητσοτάκη: Έρχεται εκτόξευση έως και 40% στις ελληνικές μετοχές

Η αρνητική αναθεώρηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών λόγω του πολέμου και του ενεργειακού σοκ καθώς και οι χαμηλότεροι δείκτες αποτίμησης οδηγούν την JP Morgan στην αναθεώρηση του στόχου για τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών για το 2022 στις 1.300 μονάδες υπό το βασικό σενάριο (από 1.500 μονάδες πριν, υπό την Bear Case στις 1.000 μονάδες (από 1.200) και υπό την Bull Case στις 1.450 μονάδες (από 1.650).

Στο πλαίσιο των τριών αυτών σεναρίων εξετάζει τις εκτιμώμενες επιδόσεις των μετοχών των χωρών που συμμετέχουν στον δείκτη αυτό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταλήγοντας πως οι ελληνικές μετοχές είναι στην πεντάδα που θα υπεραποδώσει του συνόλου της αγοράς, με εκτιμώμενες αποδόσεις από 35% έως και 40% φέτος.

Τα χαμηλότερα κέρδη αντικατοπτρίζουν κυρίως έναν συνδυασμό: (1) τοy αποκλεισμού της Ρωσίας από τον δείκτη MSCI EM και (2) της αναθεώρησης της JP Morgan του παγκόσμιου μακροοικονομικού σεναρίου, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν κατά 1% χαμηλότερης αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ και του κατά 1% υψηλότερου πληθωρισμού το 2022 – λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της πορείας των τιμών των εμπορευμάτων.

Οι χαμηλότεροι δείκτες αποτίμησης, όπως σημειώνει, αντικατοπτρίζουν κυρίως: (1) φτωχότερη συγκριτική αξιολόγηση έναντι μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών και (2) τις υψηλότερες αβεβαιότητες που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη δράση πολιτικής, τις στρατηγικές reopening της οικονομίας και τον κίνδυνο οι αγορές να υποτιμήσουν το μέγεθος των σοκ στα εμπορεύματα.

Η JP Morgan επιβεβαιώνει τη στάση της υπέρ του ρίσκου, καθώς δεν πιστεύει ότι θα δούμε ύφεση ή ότι εισήλθαμε σε μια σταθερή bear market. Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιταχυνθεί απότομα με το reopening, με την παραγωγή εργοστασίων να αυξάνεται, τα αποθέματα να πέφτουν, την κινητικότητα να ανακάμπτει και τον τομέα των υπηρεσιών να “ξυπνά”.

Όπως καταλήγει, με βάση τα τρία σενάρια, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών συνολικά θα κινηθούν κατά 19% έως 26% υψηλότερα φέτος, ενώ πέντε χώρες παρουσιάζουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου: Ελλάδα, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Αίγυπτος και Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα – για την οποία η JP Morgan διατηρεί ουδέτερη στάση, με βάση τα τρία σενάρια αναμένεται να σημειώσει αποδόσεις της τάξης του 38%, του 35% και του 40%.

JP Morgan: Αναμένει εκτόξευση έως και 40% στις ελληνικές μετοχές

2f70b9539ea44253b0e2b0b0042d5693

Πηγή: capital.gr

Τα πιο σημαντικά