Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Ελλάδα«Θα το πω σκλnρά…»: Όλα τούμπα στη Δίκη Πισπιρίγκου – Έτσι πeθανε...

«Θα το πω σκλnρά…»: Όλα τούμπα στη Δίκη Πισπιρίγκου – Έτσι πeθανε τελικά η Τζωρτζίνα σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή

Την εκτίμηση ότι η κεταμίνη δεν ευθύνεται για τον θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη εξέφρασε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο ιατροδικαστής Λάρισας Χρήστος Κραββαρίτης.

Ο τεχνικός σύμβουλος της κατηγορούμενης και εν ενεργεία ιατροδικαστής με 2.000 ιατροδικαστικές πράξεις ανέφερε ότι κατά τη δική του εκτίμηση το παιδί πέθανε από οξύ πνευμονικό οίδημα, συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών. Τόνισε μάλιστα ότι ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης δεσμεύτηκε από την τοξικολογική του Νικόλαου Ράικου.

Αποσπάσματα από την κατάθεση του ιατροδικαστή

Πρ. Ποιου μέρος της δικογραφίας έχετε λαβή γνώση;

Μ. Ατύπως είχε έρθει η ιατροδικαστική πιο πριν από όταν κλήθηκαν. Τέλη Ιουνίου 2022. Εξέφρασα μερικούς προβληματισμούς μου, δεν συμφωνώ απόλυτα με την εξεταση. Δεν κατηγόρησα κανέναν συνάδελφο. Ο καθένας προσεγγίζει ανάλογα την δική του εμπειρία. Το παιδί ήταν πολύ επιβαρυμένο. Η ιστολογική εξέταση είναι ο καθρέφτης του παιδιού. Το προσδόκιμο ζωης ήταν πολύ περιορισμένο εκ των πραγμάτων. Σε αυτή την ιατροδικαστική έκθεση είχε πράγματα που δεν συνηθίζεται να γράφονται. Τον κ.Μπουζιάνη τον γνωρίζω 20 χρόνια και είναι έντιμος. Όμως πετάει το μπαλάκι σε άλλους και κάνει copy paste την τοξικολογική. Και τον κ.Θεοχάρη τον γνωρίζω χρόνια και έχω άριστες σχέσεις. Δείχνει πάρα πολλά εξειδικευμένα ιστολογικά στοιχεία χωρίς να βγάλει συμπεράσμα. Μας αφήνει στα τυφλά ενώ περιμένεις συγκεκριμένα πράγματα. Για την κα.Λευκίδου που έκανε την τοξικολογική κάνει έναν σχολιασμό για θανατηφόρα δόση κεταμίνης και χρησιμοποιεί ένα πλήθος παραδειγμάτων που μπορεί να στοιχειοθετήσει. Χρησιμοποιεί όμως παραδείγματα που δεν ταιριάζουν. Συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ του συγκεκριμένου περιστατικού. Θα το πω σκληρά. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια επιπλοκή. Από την αρχή φαινόταν ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε προσδόκιμο ζωης. Ο εγκέφαλος της ήταν κατεστραμμένος πλήρως.

Εκφύλιση εγκεφάλου με πολύοργανική έκπτωση. Ανεπαρκής οργανισμός σε πολλά όργανα και δη σε βασικά οργανα.

Υπήρχε πνευμονικό οίδημα. Ένας πάσχων πνεύμονας. Έχει διττή βάση την παθολογία της νεκρής που είναι σοβαρή την ατροφία της καρδιάς και τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής. Υπήρχε πνευμονοπάθεια (οι πνεύμονες του παιδιού δυσλειτουργούσαν) και λήψη κατασταλτικών.

Εάν έβαζα εγώ αιτία θανάτου του παιδιού, θα έγραφα οξύ πνευμονικό οίδημα, συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών. Η κεταμίνη στην περίπτωση αυτή χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να αλλάξει το αποτέλεσμα που είχαν προκληθεί βλάβες σε πάρα πολλά όργανα.

Το πόρισμα στέκεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα.

Πρ. Τι συμβαίνει με την ιατροδικαστική του κ.Μπουζιάνη;

Μ. Το αποτέλεσμα της τοξικολογικής είναι δεσμευτικό. Θεωρώ ότι τον δέσμευσε τον Σωτήρη (Μπουζιάνη) ο σχολιασμός του Ράικου.

Πρ. Πότε χρονολογείται η λοίμωξη αναπνευστικού;

Μ. Την στιγμή εκείνη πρέπει να συνδράμουν δύο τρεις παράγοντες. Ο πνεύμονας που δυσλειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τα 20.000 είναι ένδειξη λοίμωξης. Δεν γνωρίζω το οργανικό στάτους της ημέρας. Δεν υπάρχουν νόσοι αλλά ασθενείς.

Πρ. Μπορεί να υπάρχει η νόσος αλλά όχι κλινικά συμπτώματα;

Μ. Αλλιώς μεταβολίζει ο καθένας την λοίμωξη. Είναι ένα παιδί με πνευμονοπάθεια και οι κατασταλτικές ουσίες μπορεί να επιφέρουν κάτι. Δεν μιλάω για λοίμωξη, μιλάω για πνευμονοπάθεια.

Πρ. Πνευμονοπάθεια πως την βλέπει ένας κλινικός γιατρός; κλινικό σύμπτωμα;

Μ. Δυσχέρεια στην αναπνοή. Θα έχει μειωμένο κορεσμό οξυγόνου κάτω από 93-96. Κεταμίνη στις νεκροτομες βλέπουμε …. σημεία. Εδώ δεν βλέπουμε όμως. Αποδυναμώνεται το σενάριο ότι συνέδραμε καθοριστικά στον θάνατο. Η ποσότητα αυτή βάσει βιβλιογραφίας δεν είναι ποσότητα που σκοτώνει.

Πρ. Αυτή η ποσότητα κεταμένης που βρέθηκε και δεν αμφισβητείται, θα μπορούσε να είναι η αιτία θανάτου σε συνδυασμό με τον πνεύμονα;

Μ. Η κεταμίνη είναι ναρκωτικό. Πρέπει να εξετάσουμε πότε χορηγήθηκε σε τι κατάσταση, πόσο χρόνο είχε να δράσει. Στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν είναι θανατηφόρα. Στην οξεία φλεγμονή ο οργανισμός χρειάζεται οξυγόνο. Χορηγεί κάτι που είναι σωστό αλλά κανείς ζημιά και όχι καλό. Ο οργανισμός ήταν τόσο αδύναμος που ήταν θέμα χρόνου να καταλήξει. Ήταν ένας άνθρωπος βαριά πασχων με συχνές κρίσεις, υπολειτουργούσε, η ιστολογική εδειξε ότι όλα σχεδόν τα όργανα έχουν κάποιες βλαβες. Στην ιατροδικαστική καταγράφει όλες τις βλάβες αλλά δεν καταγράφει κάποιο συμπέρασμα.

Πρ. Δυσχέρεια στην αναπνοή. Δεν έχει καταγραφεί νωρίτερα στο παιδί. Και έχουμε κάποια μηνύματα της μητέρας στον σύζυγό της και δεν αναφερει κάτι για δυσχερεια στην αναπνοή.

Μ. Είναι τα συνήθη, δεν γνωρίζω.

Πρ. Σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου

Μ. Υποξική εγκεφαλοπάθεια με πολλές επιληπτικές κρισεις. Όταν δεν παίρνεις οξυγόνο για πέντε λεπτά, οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Είναι μια θεμελιωμένη εικόνα.

Πρ. Είπατε ατροφική καρδιά. Τι σημαίνει;

Μ. Αυτό εξαρτάται από το Βάρος του ατόμου και τον σωματότυπο και κάποια άλλα world standard. Για την ηλικια φυσιολογικα είναι άρα 100-140 γραμμάρια. Αρα του παιδίου ήταν τρεις φορές κάτω του φυσιολογικού. Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να γίνει η μέτρηση κατά την ώρα της νεκροτομής.

Πρ. Βλέπετε κάποια καρδιακή νόσο;

Μ. Δεν γνωρίζω.

Πρ. Ατροφία στο μυοκαρδίο η καρδιά πως επέρχεται σε ένα παιδί;

Τα πιο σημαντικά