Θα στείλει επιστολή και στη μάνα του Κ. Κατσίφα ο Τσίπρας όπως έκανε με τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου;

30 Οκτωβρίου, 2018 4:48 ΜΜ
More videos

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα στείλει επιστολή και στη μάνα του δολοφονηθέντος από την Αλβανική αστυνομία Βορειοηπειρώτη ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα; Όπως ακριβώς έκανε και με τη μητέρα του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου;

Το ερώτημα θέτουν πολλοί αναγνώστες μας, μετά την επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στη μητέρα του ακτιβιστή για τα κοινωνικά δικαιώματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στην Ελλάδα Ζακ Κωστόπουλου, στην οποία μοιράζεται μαζί της την οδύνη για το θάνατο του γιου της και κοινούς προβληματισμούς για το πως μπορεί η πολιτεία να αποτρέπει τέτοιου είδους τραγικά συμβάντα.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει και τι πρέπει να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός για μια άλλη μάνα, επίσης χαροκαμένη την Βορειοηπειρώτισσα μητέρα του 35χρονου ομογενούς Κων. Κατσίφα, που δολοφονήθηκε από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής αστυνομίας.

Θα υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ασφαλώς οι δύο περιπτώσεις δεν μοιάζουν και δεν ταυτίζονται.

Έχουν όμως ένα κοινό παρονομαστή: Την οδυνηρή απώλεια ζωής δύο νέων Ελλήνων, για τους οποίους ο πρωθυπουργός, αν μη τι άλλο, οφείλει να δείξει τα ίδια αισθήματα οδύνης και συμπαράστασης προς τις πληγείσες οικογένειες. Γιατί ο πόνος των μανάδων δεν υπόκειται ούτε σε κομματικά πρόσημα, ούτε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, ούτε σε προεκλογικές σκοπιμότητες! Πόσω μάλλον, που ο Κ. Κατσίφας ήταν ενεργό μέλος της πολύπαθης εθνικής Μειονότητας των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι –παρόλο που οι ερπύστριες της Ιστορίας πέρασαν από πάνω τους- εξακολουθούν να διατηρούν αδούλωτο και ακμαίο το πατριωτικό τους φρόνημα και την πίστη τους στον Ελληνισμό και στο Έθνος.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Κωστοπούλου,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την οδυνηρή απώλεια του Ζακ. Αλλά και την ευγνωμοσύνη μου, που, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, θελήσατε να μοιραστείτε μαζί μου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Οσα συνέβησαν και οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ συνιστούν έναν εφιάλτη. Οχι μόνο γιατί η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αλλά και γιατί έγιναν αφορμή για να αναδυθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός, που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι από κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλο.

Δυστυχώς, με μέρος των ΜΜΕ να υποδαυλίζει αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αλλά και να υποκαθιστά, για ακόμη μια φορά, τη δικαιοσύνη ή, ακόμα χειρότερα, να προσβάλλει, προς χάριν της τηλεθέασης, έναν συμπολίτη μας που έχασε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τη ζωή του.

Συμφωνώ απόλυτα με την έκκλησή σας για διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών, σε όσους πιθανά με τις πράξεις τους ή τη στάση τους προκάλεσαν ή επέτρεψαν την απώλεια της ζωής του Ζακ. Αυτή τη βούληση έχω εκφράσει δημοσίως και προς τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και της δικαιοσύνης.

Αυτή η υπόθεση, όμως, δεν τελειώνει με την εξιχνίασή της. Η αντιμετώπιση του κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Για να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτή την κατεύθυνση.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα και πάλι να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια και να σας προσκαλέσω σε συνάντηση, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Αθήνα.

Η απώλεια του Ζακ δεν θα ξεχαστεί, τουλάχιστον από όσους και όσες από εμάς παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για μια κοινωνία, που η ανθρώπινη ζωή θα είναι η υπέρτατη αξία.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας