Πως αναμένεται να διαμορφωθούν οι πλατείες στις περιοχές των Εξαρχείων και του Κολωνακίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό.
Για την πλατεία Κολωνακίου, στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επικράτησε η πρόταση του γραφείου XZA Architects.
Την ομάδα μελέτης αποτελούν η Θεώνη Ξάνθη, αρχιτέκτων μηχανικός, Άννα-Μαρία Βισίλια, αρχιτέκτων τοπίου, Κωνσταντίνος Ζέκκος, μηχανικός πολεοδόμος-χωροτάκτης, Παρασκευή Τριβυζά, μηχανικός συγκοινωνιολόγος.
Την πλατεία Εξαρχείων, η οποία βρέθηκε πρόσφατα πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων της κατά της κοπής δέντρων, αναλαμβάνει το γραφείο Tense Architecture.
Οι αρχιτέκτονες Θεώνη Ξάνθη και Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την όψη που θα έχουν οι πλατείες μετά την ολοκλήρωση των έργων:
Συγκεκριμένα, η κα Ξάνθη, μιλώντας για την διαμόρφωση της πλατείας Κολωνακίου αναφέρει: «Είναι ένας ανοιχτός χώρος, επιτρέπει ελεύθερες προσβάσεις και έχει τα χαρακτηριστικά μίας αθηναϊκής πλατείας, όπου μπορείς να μετακινηθείς εύκολα. Από την πλευρά της Πατριάρχου Ιωακείμ υπάρχει ένας περίπατος που κορυφώνεται στην περιοχή της Κουμπάρη. Ένα δεύτερο επίπεδο της πλατείας για να καταλάβουμε καλύτερα την πόλη.» Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για ύπαρξη μελέτης σχετικά με τα δέντρα, η αρχιτέκτονας σχολίασε: «Εντοπίσαμε σε ποιες περιοχές δεν υπάρχουν οι πλάκες του μετρό και εκεί μπορούν να φυτρώσουν ψηλά δέντρα. Υπάρχουν διαμορφώσεις λοφίσκων μέσα στην πλατεία, για να μπορούν οι ρίζες των ψηλών δέντρων να αναπτυχθούν. Ωστόσο, πρέπει να ανατεθούν σωστά οι μελέτες και να γίνουν σωστά οι αντίστοιχες κατασκευές. Όλες οι διαδικασίες πρέπει να προβλέπουν και τη συντήρηση του έργου».
Πώς θα είναι η πλατεία Κολωνακίου
Αναφερόμενος στην πλατεία Εξαρχείων, ο κ. Ανδριανόπουλος είπε: «Η πλάκα του σταθμού είναι 2,5 μ. κάτω από την επιφάνεια της πλατείας. Αυτό μας δίνει επαρκές βάθος προκειμένου να μπορούν όντως να αναπτυχθούν τα δέντρα. Θα πρέπει να έχουμε δέντρα από 5 έως 8 μέτρα ύψος, με ψηλό κορμό και αυτό είναι απολύτως εφικτό. Αυτά που υπάρχουν, θα μεταφυτευτούν σε άλλες περιοχές, θα έχουμε νέα δέντρα στην πλατεία. Είναι πρόθεση όλων μας να εξισορροπηθεί αυτό το ισοζύγιο πρασίνου με αυτή τη νέα κατάσταση. Προφανώς, δεν θα έχουμε μία εικόνα ενός αιώνα φύτευσης που υπάρχουν εκεί. Ο αριθμός των δέντρων που θα υπάρχουν είναι παρόμοιος με τα δέντρα που υπάρχουν εκεί σήμερα. Τα αιωνόβια δέντρα δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί γιατί το μεγαλύτερο μέρος θα σκαφθεί για τις εργασίες του μετρό. Είναι αναγκαίο κακό η μεταφύτευση, δεν υπάρχει άλλη λύση.», τόνισε ο κ. Ανδριανόπουλος.
Πώς θα είναι η πλατεία Εξαρχείων