Θα εκπλαγείτε για το πώς οι άνθρωποι που έχουν αχρωματοψία βλέπουν τον κόσμο

18 Σεπτεμβρίου, 2017 12:07 ΜΜ
More videos

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς μοιάζει η ζωή μέσα από τα μάτια κάποιου με αχρωματοψία; Ευτυχώς, μια ιστοσελίδα που ονομάζεται color-blindness.com μας επιτρέψει να πάρουμε μια ιδέα.

Η αχρωματοψία, στην πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο. Περισσότερο από το 99% όλων των ανθρώπων με αχρωματοψία μπορούν να δουν χρώμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο όρος “έλλειψη μιας χρωστικής της όρασης” (αχρωματοψία) θεωρείται πιο ακριβής.

Σύμφωνα με το color-blindness.com, περίπου το 0,5% των γυναικών (1 στις 200) και το 8% των ανδρών (1 στους 12) πάσχουν από κάποια μορφή έλλειψης χρωστικής.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της νόσου, όπως η Δευτερανωμαλία (που κάνει τα πάντα να φαίνονται λίγο ξεθωριασμένα), η Πρωτανοπία (που κάνει τα πράγματα να φαίνονται λίγο πράσινα) και η Τριτανοπία (πράσινο-ροζ) και μόνο περίπου το 0.00003% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ολική χρωματική τύφλωση (μονοχρωματοψία).

Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες, για να δείτε πόσο διαφορετικά φαίνονται τα χρώματα μέσα από διαφορετικούς τύπους αχρωματοψίας.

 Κανονική όραση

Έτσι φαίνονται διαφορετικά χρώματα σε κάποιον που έχει κανονική όραση.

Δευτερανωμαλία

Ο πιο συνηθισμένος τύπος χρωματικής τύφλωσης ονομάζεται Δευτερανωμαλία. Περίπου το 4,63% των ανδρών και το 0,36% των γυναικών αντιμετωπίζουν αυτό το είδος ανεπάρκειας χρωμάτων, πολλοί από τους οποίους δεν το συνειδητοποιούν. Οι άνθρωποι με Δευτερανωμαλία βλέπουν μια πιο υποτονική χρωματική παλέτα, ειδικά όταν πρόκειται για χρώματα όπως το πράσινο και το κόκκινο.

Πρωτανοπία

Όταν κάποιος έχει πρωτανοπία, όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου φαίνονται ξεθωριασμένες, ενώ οι κίτρινες και μπλε αποχρώσεις φαίνονται σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες. Μόνο το 1% των ανδρών αντιμετωπίζουν αυτό το είδος αχρωματοψίας.

Τριτανοπία

Τα άτομα με Τριτανοπία βλέπουν χρώματα με πρασινωπό / ροζ τόνο. Είναι μια πολύ σπάνια μορφή αχρωματοψίας και πιστεύεται ότι επηρεάζει μόνο το 0,0001% των ανδρών και των γυναικών.

Ολική αχρωματοψία (μονοχρωματοψία)

Η ολική αχρωματοψία, ή η μονοχρωματοψία, είναι η σπανιότερη μορφή έλλειψης χρωστικής της όρασης. Οι άνθρωποι που το έχουν, μπορούν να δουν μόνο ασπρόμαυρα, αλλά εκτιμάται ότι μόνο το 0.00003% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.

#1 Σκυλί σε χωράφι με τουλίπες

etsy.com

#2 “Μελωδία της Νύχτας” από τον Λεονίντ Αφρέμωφ

Leonid Afremov

#3 Φανάρια

Giedrė

#4 Μαλλιά ουράνιο τόξο

Not Another Salon

#5 Πάντα

Bored Panda

#6 Παπαγάλοι

Joeybatt

#7 Νιαν Γάτα

Giedrė

#8 Ντομάτες

emily blincoe

#9 Φρίντα Κάιλο

Vogue

#10 Φθινόπωρο

valiunic

#11 Μήλο

tookapic

#12 Θέα στη λίμνη

asmuSe

#13 Μπουκέτο με λουλούδια

katyandgeorge

#14 Πολύχρωμα τριαντάφυλλα

boraandmagenta

#15 Καραμέλες

Walmart

#16 Ουράνιο Τόξο

skeeze

#17 Ηλιοβασίλεμα

WTM-Consulting

#18 Κίτρινα ταξί

Assy

#19 Πίτσα

skeeze

#20 Παγόνι

peter-loeschloesch

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: