Τέταρτη δόση για εμβολιασμένους και αναπάντητα ερωτήματα για ανεμβολίαστους

1 Απριλίου, 2022 2:59 ΜΜ
More videos

Ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί συμφωνούν με τη χορήγηση και τέταρτης δόσης στους εμβολιασμένους από το φθινόπωρο.

Όπως είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία:

«Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες.»

Ανέφερε επίσης ότι η τέταρτη δόση είναι πιθανό να χορηγηθεί το φθινόπωρο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για ανεμβολίαστους και μέτρα

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση όλων των μέτρων έχει ξεκινήσει, αφού στις 2 Μαίου αναμένεται η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Έτσι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σε εστίαση και λιανεμπόριο χωρίς «σκανάρισμα» πιστοποιητικών και τεστ, ενώ ο καλός καιρός αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της διασποράς.

Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις ότι η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί το φθινόπωρο εγείρονται ερωτήματα για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Αν η τέταρτη δόση συνεχίσει να είναι «διαβατήριο» για εστίαση, μαγαζιά και άλλες δραστηριότητες, τότε προκύπτει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες με περιορισμούς. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε τα εξής:

  • Εάν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κάνει δύο δόσεις και κάνει την τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες για να θεωρηθεί εμβολιασμένος και να πάρει πιστοποιητικό.
  • Εάν κάποιος δεν έχει κάνει καμία δόση, τότε θα περάσει ακόμα έναν χειμώνα με μέτρα, εφόσον όλα αυτά συνεχίσουν να ισχύουν.

Εξάλλου, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα «θα ανασταλούν» και «θα επαναξιολογηθούν από το φθινόπωρο».

Τα μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση το Πάσχα

Το φετινό Πάσχα δεν θα είναι κανονικό και ελεύθερο για όλους για μια ακόμα χρονιά. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίζουν να αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους της εστίασης, ενώ για τους ανοιχτούς χώρους και την είσοδο στα καταστήματα θα συνεχίσουν να πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test.

Τζανάκης: Να ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης

«Την ανοσία της αγέλης πρέπει να την ξεχάσουμε, υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αρκεστούμε από την ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια».

Αυτά δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας και ο ίδιος ότι η τέταρτη δόση είναι πολύ πιθανή. «Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό περιβάλλον κάνει αυτή τη σκέψη πολύ πιθανή» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:

«Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις καταφέρνουν και ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια. Εδώ η Όμικρον 2 ξεφεύγει από την Όμικρον την “ξαδέλφη της” (…) Την ανοσία της αγέλης πρέπει να την ξεχάσουμε, υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αρκεστούμε από την ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια».

«Έχουμε άτομα που έπασχαν από Όμικρον πριν από 1,5 μήνα και ξανανοσούν με την Όμικρον 2» σημείωσε ο κ. Τζανάκης.