Τεράστιο «τείχος» στη Βολιβία είναι καλυμμένο με πάνω από 5.000 ίχνη δεινοσαύρων.

7 Νοεμβρίου, 20161:40 ΜΜ
More videos

Αν είστε λάτρεις των δεινοσαύρων, θα ενθουσιαστείτε.

Γνωρίζατε πως βρέθηκε ένα τεράστιο τείχος στη Βολιβία και περιέχει περισσότερα από 5.000 ίχνη αυτών των πλασμάτων;

Ο αρχαιολογικός χώρος Cal Orck’o βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη Σούκρε. Το σημείο ανακαλύφθηκε από την τοπική εταιρία τσιμέντου Fancesa και πιστεύεται πως εκεί βρίσκονται τα περισσότερα αποτυπώματα δεινοσαύρων σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα τείχος ασβεστόλιθου στη Βολιβία, είναι εμφανή περισσότερα από 5.000 ίχνη δεινοσαύρων. Το σημείο ανακαλύφθηκε από μια τοπική εταιρία τσιμέντου.1

Wikimedia Commons

Εξετάζοντας την ιστορία, το τείχος ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1985 από μια ομάδα ανθρακωρύχων. Ωστόσο, μόλις την περίοδο 1994-1998 έγινε αντιληπτή η ιστορική του σημασία.

Οι εργάτες βρήκαν το τεράστιο τείχος να καλύπτεται από χιλιάδες αποτυπώματα πλασμάτων. 4 χρόνια μετά, ο Ελβετός παλαιοντολόγος Christian Meyer και η ομάδα του, ξεκίνησαν να το μελετούν.

Σύμφωνα με μια ομάδα παλαιοντολόγων, πιστεύεται πως τα ίχνη δημιουργήθηκαν από 293 είδη δεινοσαύρων από την Κρητιδική περίοδο.2

Wikimedia Commons

Ο Meyer παρατήρησε πως τα ίχνη προέρχονται από περίπου 293 είδη δεινοσαύρων. Όλα από το δεύτερο μισό της Κρητιδικής περιόδου. Η ανακάλυψη αποκαλύπτει άγνωστες πληροφορίες και το τείχος δείχνει την «μεγάλη ποικιλία δεινοσαύρων καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο».

Η περιοχή ήταν κάποτε όχθη μιας λίμνης και εξυπηρετούσε ως πηγή νερού. Ως εκ τούτου, υπήρχαν πολλά σαρκοφάγα και φυτοφάγα πλάσματα εκεί.

Τα μεγαλύτερα ίχνη στον τοίχο δημιουργήθηκαν από ένα μωρό Τυραννόσαυρο-Ρεξ που είχαν μήκος 347 μέτρων.3

Wikimedia Commons

Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από την πλειοψηφία των αποτυπωμάτων επειδή διατηρήθηκαν καλά και μπορεί να διακρίνει κανείς εύκολα τα είδη των δεινοσαύρων που τα δημιούργησαν. Μέσα σε αυτά τα πλάσματα είναι εμφανές το είδος του Αγκυλόσαυρου, του Τυραννόσαυρου και του Καρνόταυρου. Τα μεγαλύτερα ίχνη στο τείχος έγιναν από τον «Johnny Walker» (το παρατσούκλι δόθηκε από τους ερευνητές), ένα μωρό τυραννόσαυρο-ρεξ. Είχε μήκος 347 μέτρα.

Όταν κατέρρευσε ένα τμήμα του τοιχώματος, αποκαλύφθηκε ένα ακόμη στρώμα γεμάτο ίχνη.4

Wikimedia Commons

Το 2010, ένα τμήμα του τείχους κατέρρευσε και έθαψε μερικά ίχνη. Ωστόσο, αποκαλύφθηκαν και άλλα από κάτω. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ακόμη πολλές στρώσεις γεμάτες με ίχνη των πλασμάτων εκτός από αυτά που φαίνονται στην εξωτερική πλευρά.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News