Η ταινία «Το αυτό» μόλις βγήκε στο σινεμά και είναι το θρίλερ τις χρονιάς

29 Σεπτεμβρίου, 2017 8:38 ΠΜ
More videos

Ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του Στίβεν Κινγκ, ένα βιβλίο που έχει επηρεάσει την ποπ κουλτούρα, έρχεται ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πρόκειται για «Το Αυτό», ένα βιβλίο που ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τηλεοπτικές σειρές όπως το «Stranger Things». Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται μία παρέα παιδιών που έρχεται αντιμέτωπη με έναν σατανικό κλόουν, τον Πένιγουαϊζ και αρκετά χρόνια μετά, τα μέλη της ομάδας επιστρέφουν στην γενέτειρα πόλη τους για να αντιμετωπίσουν ξανά θανάσιμους κινδύνους.

Μείγμα θρίλερ, νοσταλγίας και περιπέτειας, «Το Αυτό» υπήρξε αρχικά πρότζεκτ που θα σκηνοθετούσε ο Κάρι Φουκουνάγκα (True Detective). Το όνομα του Φουκουνάνγκα βρίσκουμε τελικά στο σενάριο, ενώ την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Αντρέ Μουσιέτι (Mama).

Eπτά παιδιά που μεγαλώνουν στην αμερικανική κωμόπολη του Ντέρι, στην πολιτεία Μέιν, έχουν δημιουργήσει την «Λέσχη των Losers», καθώς για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έχουν περιθωριοποιηθεί από τις παρέες των συνομηλίκων τους.

Την ίδια στιγμή, το Ντέρι είναι το λημέρι ενός διαβολικού κλόουν, του Πένιγουαϊζ, που κάθε 27 χρόνια, βγαίνει από τους υπονόμους της πόλης, αρπάζει παιδιά και σπέρνει τον τρόμο. «Το Αυτό» είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα βιβλία τρόμου του Στίβεν Κινγκ με φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο από το 1986, οπότε και προδημοσιεύτηκε. Στη συνέχεια έγινε μίνι τηλεοπτική σειρά, αλλά και ταινία. Τώρα ο Άντι Μουσιέτι έρχεται να αναμετρηθεί με τη σειρά του την κινηματογραφική αποτύπωση του φόβου. Καταρχάς, επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια επτά παιδιών που ζουν στην κωμόπολη Ντέρι.

Δείτε το τρέιλερ

Tο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως όλα έχουν υποστεί ρατσιστικές συμπεριφορές, μπούλινγκ, ή κακοποίηση. Ο φόβος φωλιάζει μέσα τους και τους εμποδίζει να ζήσουν ελεύθεροι. Όταν ο μικρός Τζόρτζι, αδερφός του Μπιλ, εξαφανιστεί μυστηριωδώς η παρέα των «Χαμένων», όπως τους αποκαλούν όλοι, θα προσπαθήσει να ρίξει φως στην σκοτεινή αυτή υπόθεση. Έτσι θα έρθουν αντιμέτωπα με τον σατανικό κλόουν Πένιγουαϊζ, που ουσιαστικά εκπροσωπεί τον φόβο, και θα πρέπει να ενωθούν για να σπάσουν τα δεσμά τους. Ο Μουσιέτι επιλέγει ρεαλιστικά, αν και όχι πάντα με επιτυχία, να καταγράψει τα είδη της κακοποίησης που υφίστανται οι μικροί του πρωταγωνιστές στο πρώτο μέρος.

Όμως αγνοεί ένα σημαντικό στοιχείο του βιβλίου, που θέλει την πόλη του Ντέρι να τιμωρείται εξαιτίας των επιλογών που έχουν κάνει οι κάτοικοί της, κι άρα χάνει ένα σημαντικό σχόλιο του Κινγκ σχετικά με την γενεσιουργό αιτία του φόβου που βασανίζει τα μικρά παιδιά. Στη συνέχεια, έχοντας ως σύμμαχό του την ατμοσφαιρική φωτογραφία του Τσανγκ-Χουν Τσανγκ, προσπαθεί να δημιουργήσει κλειστοφοβικές εικόνες και να κινηθεί στα πλαίσια του horror.

Όμως ο λευκός κλόουν που υποδύεται με θεατρικότητα ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ δεν είναι και τόσο τρομαχτικός, οπότε η ταινία από ένα σημείο και μετά μένει στο επίπεδο μιας απλής εικονογράφησης μόνο του παραμυθιακού στοιχείου του Κινγκ, χωρίς να καταφέρνει τελικά να διεισδύσει πιο βαθιά στην αποτύπωση του εσωτερικού τρόμου.

Οι μικροί πρωταγωνιστές, πάντως, που αποτελούν την παρέα των Χαμένων, διατηρούν ο καθένας τη δική του προσωπικότητα ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως ομάδα, και εντυπωσιάζουν με τις ερμηνείες τους. Πάντως αν και ο Κινγκ δηλώνει ικανοποιημένος από την κινηματογραφική μεταφορά του έργου, πράγμα που δεν συνηθίζει συχνά, «Το Αυτό», δύσκολα μάλλον θα σας κάνει να αναμετρηθείτε με τους δικούς σας φόβους.