Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΤέμπη: Ελεύθεροι δύο μηχανικοί της ΕΡΓΟΣΕ με εγγυήσεις 800.000 και 500.000 εupώ...

Τέμπη: Ελεύθεροι δύο μηχανικοί της ΕΡΓΟΣΕ με εγγυήσεις 800.000 και 500.000 εupώ για την 717

Εγγυοδοσία ύψους 800.000 και 500.000 ευρώ επιβλήθηκε σε δύο μηχανικούς της ΕΡΓΟΣΕ, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στο πλαίσιο της έρευνας για την σύμβαση 717 για τα Τέμπη.

Ακόμα δύο υψηλότατες εγγυήσεις επιβλήθηκαν από την ευρωπαία εισαγγελέα στο πλαίσιο της έρευνας για την σύμβαση 717, η υλοποίηση της οποίας συνέβαλε στην τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτες του περιοριστικού όρου είναι δύο μηχανικοί της ΕΡΓΟΣΕ οι οποίοι απολογήθηκαν και στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ειδικότερα, τους επιβλήθηκαν οι όροι της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 800.000 και 500.000 ευρώ αντίστοιχα, και επιπλέον της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πλέον ο κύκλος των απολογιών βρίσκεται στη μέση, αφού περισσότεροι των δέκα από τους συνολικά 23 κατηγορούμενους έχουν περάσει το κατώφλι της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα για να απολογηθούν.

Πριν από μερικές μέρες, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ κλήθηκαν να καταβάλουν εγγυοδοσία προκειμένου να παραμείνουν ελεύθεροι μετά την απολογία τους για τη σύμβαση 717.

Το υψηλότερο ποσό που έχει οριστεί ως εγγύηση στην επίμαχη υπόθεση είναι οι 900.000 ευρώ και έχει επιβληθεί σε δύο κατηγορούμενους. Η πιο χαμηλή εγγύηση που έχει οριστεί είναι ύψους 10.000 ευρώ και έχει επιβληθεί σε μόλις έναν κατηγορούμενο.

Με την ολοκλήρωση των απολογιών των υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, σειρά έχουν τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και της Κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι απολογίες του συνόλου των κατηγορούμενων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι για τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής οι οποίες οδήγησαν 9 χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστείμ με αποτέλεσμα την τραγωδία των Τεμπών.

Τα πιο σημαντικά