Τέλος τα ψέματα και η ατιμωρησία: Φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα ακόμη και για εμπρησμό από αμέλεια

3 Αυγούστου, 20236:55 ΜΜ

Οι εμπρηστές, έστω και εξ’ αμελείας, θα οδηγούνται ακόμη και στη φυλακή, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα.

Φρένο στα σχέδια των εμπρηστών βάζει η κυβέρνηση

Όπως υπογράμμισαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι είχαν σήμερα, Πέμπτη, συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, εφεξής οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια, ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα στους εμπρηστές

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι “το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποινές, οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές, διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση».

Τέλος, ο κ. Φλωρίδης συμπλήρωσε «τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές. Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή, οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή η αίσθηση, η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό,τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες».

Στη φυλακή θα οδηγούνται οι εμπρηστές
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News