Τέλος στην ταλαιπωρία του τρυπήματος για την μέτρηση του ζαχάρου στους διαβητικούς

Δεκέμβριος 2, 2014 1:25 ΠΜ
More videos

Επανάσταση στον τρόπο που οι διαβητικοί θα μπορούν στο κοντινό μέλλον να παίρνουν τις καθημερινές μετρήσεις των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα τους, υπόσχεται να φέρει μια μέθοδος μέτρησης με την τεχνολογία λέιζερ, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Princeton στην επιστημονική επιθεώρηση Biomedical Optics Express.

Προς το παρόν η επαναστατική συσκευή είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και μεγάλη σε μέγεθος, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το βήμα για να γίνει τεχνολογία αυτή διαθέσιμη σε κάποια συσκευή τσέπης είναι εύκολο πλέον.

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές περιγράφουν τον τρόπο που μέτρησαν το σάκχαρο του αίματος, κατευθύνοντας ένα εξειδικευμένο λέιζερ στην παλάμη ενός διαβητικού ατόμου. Το λέιζερ περνά μέσα από τα κύτταρα του δέρματος, χωρίς να τους προκαλεί ζημιά, και απορροφάται εν μέρει από τα μόρια ζάχαρης στο σώμα του ασθενούς. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν το ποσό της απορρόφησης για τη μέτρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Ευχάριστο αποτέλεσμα ήταν και η ακρίβεια των μετρήσεων η οποία άγγιξε από τις πρώτες δοκιμές το 84%.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το λέιζερ για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα σε τρεις υγιείς ανθρώπους, προτού και αφότου κατανάλωσαν 20 καραμέλες-ζελεδάκια ο καθένας, κάτι που φυσικά αύξησε άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Οι ερευνητές έκαναν τις ίδιες μετρήσεις και με ένα κλασικό τεστ αίματος με τρύπημα του δακτύλου. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις της μεθόδου με το λέιζερ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο ποσοστό λάθους από το κλασικό τεστ τρυπήματος, αλλά πάντα εντός των κλινικών ορίων ακρίβειας.

onmed.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: