Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
PlusΤέλος οι χαρακıές στα αuτοκίνnτα - Άλλαξε ο νóμος, πέφτοuν βαρıά πρóστιμα

Τέλος οι χαρακıές στα αuτοκίνnτα – Άλλαξε ο νóμος, πέφτοuν βαρıά πρóστιμα

Αυστηρότερος ο νέος νόμος

Φυλάκιση αλλά και χρηματική αποζημίωση προβλέπει ο νέος νόμος για όσους προκαλούν φθορές σε οχήματα ή τα κλέβουν.

Φυλάκιση αλλά και χρηματική ποινή σε περίπτωση κλοπής ή φθοράς αυτοκινήτου, δίκυκλου ή άλλου οχήματος προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Πάντως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις ποινές για φθορά περιουσίας όπου ειδικά στην Ελλάδα καταγράφονται πολλά περιστατικά φθορών αυτοκινήτων όπως χαρακιές στην επιφάνεια του αμαξώματος οι οποίες έχουν προκληθεί σε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο (κλειδί, κατσαβίδι, μαχαίρι) και συνήθως γίνονται από γείτονες και αφορούν στις θέσεις στάθμευσης στο δημόσιο δρόμο. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν χαραχθεί γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν παρκάρει κοντά στις πόρτες πάρκινγκ των κακών γειτόνων τους ή τα είχαν σταθμεύσει έξω από τις πόρτες εισόδου σπιτιών κακών γειτόνων! Μάλιστα πολλά περιστατικά έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα αστυνομικά τμήματα καθώς η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας αποδεικνύουν ποιος έχει χαράξει κάποιο αυτοκίνητο. Εκτός των κακών γειτόνων σημαντικές φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα προκαλούν και ομάδες ανηλίκων αλλά και φιλάθλων. Πλέον οι κακοί γείτονες, οι ανήλικοι ή οι φίλαθλοι που προκαλούν φθορές σε ξένα αυτοκίνητα εκτός από τη φυλάκιση θα πρέπει να αποζημιώνουν και τον ιδιοκτήτη του οχήματος στο οποίο έχει προκληθεί η ζημιά.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 59 του νόμου 5090 αναγράφεται ότι: «Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντατιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Αυστηρότερες όμως έγιναν και οι ποινές για την κλοπή αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα στην κλοπή του αυτοκινήτου ο νέος νόμος προβλέπει και χρηματική ποινή ενώ μέχρι πρότινος προβλέπονταν μόνο φυλάκιση με αποτέλεσμα ο κλέφτης εκτός από την ποινή φυλάκισης να πρέπει να αποζημιώσει και χρηματικά το θύμα του σε περίπτωση σύλληψης.

Στο άρθρο 58 του νόμου 5090 αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή. Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.».

Πηγή: carandmotor.gr

Τα πιο σημαντικά