Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
Ελλάδα«Τελεσίγραφο» Τροχαίας σε Έλληνες οδηγούς - Πρόστιμο 100 ευρώ και...

«Τελεσίγραφο» Τροχαίας σε Έλληνες οδηγούς – Πρόστιμο 100 ευρώ και τέλος το δίπλωμα! – Ελλάδα

Με τη θερμοκρασία να έχει σημειώσει μεγάλη υποχώρηση τις τελευταίες μέρες, πολλοί οδηγοί αναζητούν τρόπους προκειμένου να διατηρούνται ζεστοί κατά τις μετακινήσεις τους, δίχως να κάνουν χρήση του… πολύ ενεργοβόρου κλιματισμού στο αυτοκίνητό τους.

Μεγάλη μερίδα, μάλιστα, καταφεύγει στη λύση του «βαρέος ρουχισμού», όπως είναι ένα χοντρό μπουφάν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο. Σύμφωνα λοιπόν με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκο Ρήγα, «ένας οδηγός πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, οι άντρες της Τροχαίας δεν θα εξετάζουν το μέγεθος του μπουφάν του οδηγού, αλλά βέβαια δεν επιτρέπεται να οδηγεί κανείς με μια… κουβέρτα. Παράλληλα, «σφαγείο» από την Τροχαία – Νέα πρόστιμα από 1.000 μέχρι και 20.000 ευρώ σε ΙΧ και φορτηγά!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr, όλη η αλήθεια «κρύβεται» στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 13 του ΚΟΚ όπου αναγράφονται τα εξής: «Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση άδειας:
Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων της 2ης παραγράφου του άρθρου 13 του ΚΟΚ είναι ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επί τόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας του οδηγού για διάστημα 30 ημερών.

Παρά την όποια «ασάφεια» της συγκεκριμένης παραγράφου, είναι εύκολα κατανοητό ότι ένα χοντρό και όχι τόσο άνετο μπουφάν μπορεί να περιορίζει το φάσμα κινήσεων του οδηγού, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται ο έλεγχος του τιμονιού.

Αδιαμφισβήτητα, το να φορά κανείς ένα μπουφάν στο αυτοκίνητο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δεχθεί πρόστιμo, ωστόσο για την ασφάλεια τόσο τη δική σας, όσο και των υπόλοιπων ανθρώπων στον δρόμο καλό θα είναι όταν οδηγείτε να μην φοράτε το μπουφάν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ελευθερία κινήσεων του οδηγού μπορεί να περιορίζουν και τα γάντια (υφασμάτινα), μιας και υπάρχει περίπτωση να γλιστρούν επάνω στο τιμόνι.

Τα πιο σημαντικά