«Τελειώνει» η Ελλάδα μας: Τραγωδία, φωτιές παντού, οι καπνοί από τα πύρινα μέτωπα κάλυψαν τον ουρανό της χώρας μας

22 Αυγούστου, 20235:22 ΜΜ

Οι φωτιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα, καταστρέφοντας ό,τι βρουν στο διάβα τους, έχουν καλύψει με καπνό τον ουρανό της χώρας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11, αποτυπώνεται η έκταση των δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν χθες, Δευτέρα και παραμένουν ενεργές, με τον καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της Ελλάδας.

Οι καπνοί από τις φωτιές έχουν σκεπάσει τον ουρανό της Ελλάδας

Ειδικότερα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, από τις δασικές φωτιές σε Έβρο και Ροδόπη, πάνω από τη Βοιωτία από τη δασική φωτιά στα Ψαχνά (Εύβοια), πάνω από την Πελοπόννησο από τη δασική φωτιά στον Πρόδρομο (Βοιωτία) και πάνω από το Νότιο Αιγαίο από τη φωτιά στην Κύθνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες πρόκειται να συνεχιστούν σήμερα, Τρίτη και αύριο.

Οι φωτιές κάλυψαν με καπνό την Ελλάδα

Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας μας, σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αιτία αποτελεί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρής ατμόσφαιρας και σημαντικά ενισχυμένων ανέμων.

Με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σήμερα, Τρίτη, να βρεθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και περιοχές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, και Βόρειες Κυκλάδες.

Για αύριο, Τετάρτη, ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Θράκη, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη και τοπικά σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Θεσσαλία, Λέσβο, Χίο και Βόρειες Κυκλάδες.

Από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, οι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy για ένα τυχαίο σημείο της Αττικής, δε φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών) έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ αντίστοιχα, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων, θα παραμείνει σε τιμές μικρότερες του 10 %, οι οποίες υποδεικνύουν πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης.

Οι φωτιές γέμισαν καπνό την Ελλάδα

Αντίστοιχες συνθήκες με την Αττική (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών όλο το 24ωρο) αναμένουμε επίσης σε Ν. Φωκίδα, Δ. Βοιωτία και κατά τόπους σε Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Σαμοθράκη. Η εμμονή των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αναμένεται να δυσχαιράνει σημαντικά τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν στις παραπάνω περιοχές.
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News