Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
αρχιτεκτονικήΛίμνες και πισίνες στα μπαλκόνια, κυματιστή πρόσοψη: H πολυκατοικία στην Αθήνα που...

Λίμνες και πισίνες στα μπαλκόνια, κυματιστή πρόσοψη: H πολυκατοικία στην Αθήνα που ξεχωρίζει

Ένα νέο κτήριο κατοικιών στην Γλυφάδα που αντλεί έμπνευση από την θάλασσα και την κίνηση των κυμάτων της.

Σε ένα οικόπεδο 592 τ.μ. περίπου, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο 314 προχώρησε στην δημιουργία ενός κτηρίου με τέσσερις κατοικίες, οι οποίες αναπτύσσονται σε έξι επίπεδα. Με την ονομασία “Seashore Rise”, το κτήριο αποτελεί ένα είδος πειράματος όσον αφορά την τεχνική με την οποία έχει κατασκευαστεί αλλά και την σχέση που έχει με τον ιστό της πόλης.

Αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση στο συγκεκριμένο κτήριο είναι η πρόσοψη του, η οποία είναι χαρακτηριστική. Με έμπνευση από τη θάλασσα και τα κύματα της, δίνει μια αίσθηση κίνησης στον όγκο του κτηρίου ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χώρων που βρίσκονται εσωτερικά. Παράλληλα, ένα άσπρο ανακλαστικό φινίρισμα εφαρμόζεται στα οργανικά στοιχεία του κτηρίου, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

314 architecture studio seashore rise 05 1536x1024 1

Seashore Rise: Ένα κτήριο με αναφορές στην θάλασσα και την κίνηση των κυμάτων

To Seashore Rise, όπως προείπαμε, σχεδιάστηκε από το 314 Architecture Studio και αναπτύχθηκε από την Euphoria Residencies. Είναι χτισμένο σε οικόπεδο 592,29m2 και αφορά σε τέσσερις κατοικίες που αναπτύσσονται σε έξι επίπεδα. Το project αποτελεί ένα πείραμα της ομάδας, τόσο ως προς την κατασκευή όσο ως προς την θέση των αρχιτεκτονικών μορφών στη πόλη.

Με αναφορά τη θάλασσα και τη κίνηση των κυμάτων, οι αρχιτέκτονες του γραφείου προσπάθησαν να μεταφέρουν τις έννοιες της κίνησης και της ροής στη κλίμακα της κατοικίας. Σκεπτόμενοι πάνω στο αρχιτεκτονικό στοιχείο του μπαλκονιού της αθηναϊκής πολυκατοικίας, προβληματίστηκαν πάνω στη έννοια του χώρου του, του όγκου και της διάστασης του ορίου αυτού με την πόλη.

Ο μηχανισμός των πετάλων, των γεωμετρικών μομφών στους οποίους καταλήξαν οι προβληματισμοί τους, αναδιαμορφώνεται σε κάθε επίπεδο, με τον κάθε όγκο να προκύπτει από την μετάλλαξη και την αντίδραση με το προηγούμενο, παρουσιάζοντας εξάρσεις στα σημεία όπου έκριναν στον σχεδιασμό τους πως πρέπει να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των εσωτερικών χώρων των κατοικιών και ελαττώσεις στα πιο εξωστρεφή σημεία.

314 architecture studio seashore rise 02 1536x1024 1

 

Στα μπαλκόνια υπάρχουν πισίνες και… τεχνητές λίμνες!

Το όριο με την πόλη που συνήθως διατυπώνεται με ένα κιγκλίδωμα, αποκτά σώμα, υλικότητα και όγκο. Αυξάνεται, επεκτείνεται και ενεργοποιείται σε ένα δυναμικό στοιχείο. To διπλό ύψος της ισόγειας κατοικίας αποδεσμεύει τους όγκους από το έδαφος.

Η υλικότητα του εσωτερικού και του εξωτερικού συγκεντρώνεται γύρω από την εφαρμογή των επικαλυμμένων σε λευκό αντανακλαστικό φινίρισμα των οργανικών στοιχείων. Ισπανικά πλακάκια Benadresa, με μεγάλο βαθμό ανάκλασης, χρησιμοποιήθηκαν για τα δάπεδα και τα μπάνια σε cararra statarario. Για τα υπνοδωμάτια δημιουργήθηκαν ειδικά κατασκευασμένες ντουλάπες βελανιδιάς.

Στην κουζίνα οι χώροι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την εταιρία Milton (Iταλία). Aπό την άλλη στα μπαλκόνι υπάρχουν ενσωματωμένες τεχνητές λίμνες (!) και πισίνες, οι οποίες καμουφλαρίζονται έξυπνα από τους οργανικούς όγκους.

Δες κι άλλες φωτογραφίες από το κτήριο “Seashore Rise” στην Αθήνα:

314 architecture studio seashore rise 14 1536x1064 1

 

314 architecture studio seashore rise 13 1536x1024 1

 

314 architecture studio seashore rise 11 1536x1024 1

 

314 architecture studio seashore rise 08 1536x1024 1

 

314 architecture studio seashore rise 07 1536x1024 1

 

314 architecture studio seashore rise 12 1536x1024 1

 

314 architecture studio seashore rise 10 1536x1024 1

 

314 architecture studio seashore rise 09 1536x1024 1

 

Πληροφορίες έργου:

Έργο: Seashore Rise
Τυπολογία: Κτίριο κατοικιών
Τοποθεσία: Glyfada, Greece
Επιφάνεια: 592.29 m2
Κατασκευή: Euphoria Residences
Χρονολογία κατασκευής: 2019
Χρονολογία ολοκλήρωσης: 2022

Ομάδα σχεδιασμού: Pavlos Chatziangelidis, Giota Chala, Andrianna Triantafyllopoulou, Alkis Vasalios, Eirini Bouliou, Caterina Palantzi, Giannis Dimitrelis.

Συνεργάτες: Dimitris Panagiotou, Antonis Sarris, Alexandros Papadopoulos, Anna Stagaki, Iro Dermitzaki, Popi Papachristou, Timotheos Kopsidas, Harris Grivokostopoulos, Angeliki Ragava, George Ouzounis, Sofia Stavrou, Eva Sofoulaki, Angelos Sotiriou, Chritinna Illiopoulou, Caterina Papoutsa, Caterina Tsili.

Στατική μελέτη: Foteini Karagianni, Stella Pilafa, George Kostoulas.

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: SKV Consulting Engineers, Stefanos Karagiannis
Σχεδιασμός τοπίου: 314 Architecture Studio

Φωτογραφία: Voumvakis Architecture Photography

Kεντρική φωτογραφία, φωτογραφία και πληροφορίες: archisearch.gr

Πηγή: ozonwebΤα πιο σημαντικά