«Ταξίδι» στα πιο εντυπωσιακά τοπία του κόσμου

22 Οκτωβρίου, 2014 5:14 ΜΜ
More videos

Τα εναέρια πανοράματα και οι 3D εικονικές περιηγήσεις που μαγεύουν….

Τα ταξίδια έχουν τη μοναδική ικανότητα να μας αναζωογονούν, να μας ηρεμούν, ακόμα και να μας διαμορφώνουν χαρακτήρα μέσα από τις εμπειρίες που προσφέρουν. Φτάνοντας σε κάποια ηλικία, οι φωτογραφίες από τις εξορμήσεις μας, μπορούν άψογα να λειτουργήσουν σαν χρονομηχανή και να μας μεταφέρουν πάλι στο μέρος που είχαμε επισκεφτεί.

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα, είτε λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου είτε λόγω οικονομικών, να ταξιδέψουμε στα πιο απίθανα μέρη που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε;

Μπορούμε να βρούμε κάποιες φωτογραφίες στο internet, και να θαυμάσουμε έστω και έτσι όση από την ομορφιά των τοπίων μπορεί να απεικονίσει ένας φωτογραφικός φακός. Ή ακόμα καλύτερα, μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα AirPano, να διαλέξουμε και να περιηγηθούμε σ’ ένα μέρος κοιτάζοντας δίπλα, πάνω, μακριά, κοντά, ακριβώς σα να ήμασταν εκεί.

Το AirPano είναι ένα μη-εμπορικό πρόγραμμα, που επικεντρώνεται στη λήψη υψηλής ανάλυσης 3D εναέριων πανοραμάτων. Η ομάδα του AirPano είναι μια ομάδα Ρώσων φωτογράφων, λάτρεις του πανοράματος. Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, σχεδιάζει να «τραβήξει» μια ποικιλία από εναέρια πανοράματα και να δημιουργήσει εικονικές 3D περιηγήσεις από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του πλανήτη μας.

Τα πανοράματα είναι συχνά περίπλοκα και μοναδικά και επιτρέπουν στο θεατή να επισκεφτεί τα πιο ενδιαφέροντα και δυσπρόσιτα μέρη στον πλανήτη μας. Επιπλέον, ο θεατής είναι σε θέση να θαυμάσει τα αξιοθέατα από τις πιο απίστευτες γωνίες που προηγουμένως απλά δεν ήταν προσβάσιμες. Αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να κάνει ένα σφαιρικό πανόραμα με μια 3D εικόνα. Μέχρι τώρα.

Στην ιστοσελίδα του AirPano μπορείς, κοιτάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη, να διαλέξεις οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο θα ήθελες να εξερευνήσεις ενώ μπορείς ακόμα να παρακολουθήσεις, σα να βρίσκεσαι σε ελικόπτερο, τους 20 κορυφαίους προορισμούς, όπως αυτοί ψηφίστηκαν από τους επισκέπτες της σελίδας,αλλά και τα 7 Θαύματα της Φύσης.

Αν πιστεύεις στα «θαύματα», μπορείς να επισκεφτείς online τα νέα «7 Θαύματα του Κόσμου» (αλλά και τους φιναλίστ της ψηφοφορίας), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2001 για να επιλέξει άλλα Θαύματα του Κόσμου από μία λίστα με 200 υπάρχοντα μνημεία, καθώς από τα αξιόλογα έργα της κλασικής αρχαιότητας το μόνο που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα είναι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Η δημοσκόπηση δημοτικότητας πραγματοποιήθηκε από την καναδική-ελβετική Bernard Weber και διοργανώθηκε από το Ίδρυμα New7Wonders με έδρα τη Ζυρίχη.

n

Η Καμπότζη, εξωτική χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, χρονολογείται από το 612 μ.Χ.. Το πιο διάσημο μνημείο της είναι το συγκρότημα-ναός του Angkor Wat, αλλά δεν είναι το μόνο αξιοθέατο. Μεταξύ άλλων, τα αξιοθέατα της Καμπότζης είναι οι παρθένες παραλίες, η μοναδική φύση, τα μουσεία και οι εκκλησίες.

n

Το Σινικό Τείχος της Κίνας μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ένα παγκόσμιο ορόσημο αφού είναι το πιο διάσημο μνημείο απαράμιλλης δόξας. Η κατασκευή του άρχισε τον 3ο αιώνα π.Χ. Μετά την ενοποίηση της Κίνας, ο αυτοκράτορας Qin Shihuang διέταξε να χτιστεί ένας στερεός τοίχος για να προστατέψει τα βόρειο-δυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας από τις επιθέσεις των νομάδων.

n

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο και η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. στη Νεκρόπολη της Γκίζας.

n

Το Everest είναι επίσης γνωστό ως Chomolungma (ή Qomolangma), το οποίο είναι η θιβετιανή λέξη για την “Παναγία”. Το όνομα “Everest” προέρχεται από τον Sir George Everest, το Γενικό Επιθεωρητή της Ινδίας, ένα τμήμα της British Raj στην Ινδία, μόνο και μόνο επειδή το 1852 έρευνα των εργαζομένων του τμήματος μέτρησε το ύψος της Chomolungma για πρώτη φορά, αναδεικνύοντας το Peak XV ως το ψηλότερο βουνό σε όλη την περιοχή και, κατά πάσα πιθανότητα, στον κόσμο.

n

Το Great Barrier Reef βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης. Εκτείνεται σε 2.500 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής και καταλαμβάνει μια περιοχή 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι το μεγαλύτερο από τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα του πλανήτη μας και το μεγαλύτερο φυσικό αντικείμενο σχηματισμένο από ζωντανούς οργανισμούς.

n

Το Halong Bay (ή Ha Long Bay) στο Βιετνάμ είναι μια από τις πιο όμορφες και εκπληκτικές τοποθεσίες του πλανήτη. Το 1994 προστέθηκε στον κατάλογο των τόπων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το 2011 το υπέροχο τοπίο του Βιετνάμ ανακηρύχθηκε ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου «χτυπώντας» σοβαρούς ανταγωνιστές, όπως το ηφαίστειο του Βεζούβιου στην Ιταλία, το Great Barrier Reef στην Αυστραλία, ακόμη και τη Βαϊκάλη, τη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο.

n

Το Tolbachik Volcano (το ενεργό Plosky Tolbachik (3085 m) και το αφανισμένο Ostry Tolbachik (3682 m)) είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό κέντρο του νοτιοδυτικού τομέα του ηφαιστειακού συμπλέγματος Klyuchevskaya. Είναι γνωστό για δύο από τις εκρήξεις του στην Tolbachinsky Dol: μία το 1941 και μία το 1975-1976. Η νέα και πιο πρόσφατη έκρηξη σημειώθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

n

Το όνομα «Κρεμλίνο» δόθηκε σε ένα οχυρωμένο συγκρότημα που βρέθηκε σε διάφορες ιστορικές πόλεις της Ρωσίας. Υπάρχουν πολλά Kρεμλίνo στη Ρωσία που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας: το Novgorod Κρεμλίνο, το Kazan Κρεμλίνο, το Pskov Κρεμλίνο, το Kolomna Κρεμλίνο. Αλλά μόνο ένα Κρεμλίνο μιλάει από μόνο του – το παγκοσμίως διάσημο Κρεμλίνο της Μόσχας στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι το μεγαλύτερο φρούριο στην Ευρώπη που διατηρείται και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το Κρεμλίνο είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, κατοικία του Ρώσου προέδρου, και το πιο γνωστό ορόσημο της Ρωσίας.

n

Το Μάτσου Πίτσου στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό». Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων στη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα, στην αριστερή όχθη του παραπόταμου του Βιλκανότα,στην Ουρουμπάμπα. Ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ και είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα.

n

Η Αθήνα παρόλο που είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 15ο αιώνα π.Χ.. Αναφέρεται ως «λίκνο του πολιτισμού» και χαρακτηρίζεται ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, της δυτικής φιλοσοφίας, της πολιτικής επιστήμης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, και των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πιο σημαντική συμβολή στην εμφάνιση της Ακρόπολης έγινε το 447-438 π.Χ. από τους Ικτίνο και Καλλικράτη, αρχιτέκτονες οι οποίοι έχτισαν τον Παρθενώνα, ένα τεράστιο ναό προς τιμήν της πολιούχου θεότητας αυτών των εδαφών – της θεάς Αθηνάς Παρθένου. Παρά το γεγονός ότι ο Παρθενώνας είναι σε μια μάλλον κακή κατάσταση, η πρόσοψη με τους κίονες είναι το πιο διάσημο ορόσημο της Ελλάδας.

n

Η Ρώμη είναι μία από τις πιο γνωστές και όμορφες πόλεις του κόσμου. Όλοι έχουν ακούσει τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο η πόλη ιδρύθηκε από δύο αδέλφια, τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, γιους του θεού Άρη που ανέθρεψε μια λύκαινα. Και τότε ο πρώτος αδελφός σκότωσε τον άλλο και ίδρυσε έναν νέο οικισμό στην ίδια θέση. Κάποιες από τις φράσεις που της αποδίδουν είναι «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» και «Ρώμη, η Αιώνια Πόλη».

n

Η Σαντορίνη, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μια χούφτα χώμα που ο Θεός της Θάλασσας Τρίτωνας έδωσε στους Αργοναύτες. Την ονόμασαν Καλλίστη, την πιο όμορφη. Στην πραγματικότητα, το Αρχιπέλαγος ήταν ένα μεγάλο νησί με το ηφαίστειο να κοιμάται στη μέση. Οι ναυτικοί το ονόμασαν Στρογγύλη. Στο τέλος του 15ου αιώνα, το ηφαίστειο ξύπνησε ξαφνικά. Η τραγική έκρηξη έθαψε όλους τους τοπικούς οικισμούς (οι περισσότεροι από τους ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Jacques-Yves Cousteau, πιστεύουν ότι εξαφανίστηκαν πόλεις της Ατλαντίδας), κάτω από την καυτή λάβα.

n

Το Taj Mahal χτίστηκε με εντολή του Shah Jahan, ενός μεγάλου αυτοκράτορα Mughal και απόγονο του Ταμερλάνου, στη μνήμη της συζύγου του Mumtaz Mahal. Στην κυνική εποχή μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε σε συναισθήματα αρκετά ισχυρά για να αντέξουν 17 χρόνια γάμου και 13 παιδιά. Αλλά εδώ πρόκειται για ένα γεγονός – όλοι οι μύθοι και ιστορίες της εποχής μας λένε ένα πράγμα: όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ο Shah Jahan μαγεύτηκε από την εκλεκτή του, έτσι ώστε από εκείνη τη στιγμή δεν έδινε προσοχή στις άλλες συζύγους του. Όταν η Mumtaz Mahal πέθανε κατά τον τοκετό του 14ου μωρού τους το 1631, ο Shah ματαίωσε την πολεμική εκστρατεία του, επέστρεψε στο σπίτι και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στην οικοδόμηση του Μαυσωλείου. Είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κατασκευή του μνημείου για περισσότερο από είκοσι χρόνια.

n

Οι καταρράκτες Iguazu στη Νότια Αμερική στεφανώνουν το τελικό τμήμα του ποταμού που φέρει το ίδιο όνομα. Δεκαπέντε χιλιόμετρα πιο κάτω από τους καταρράκτες, ο ποταμός Iguazu (επίσης γνωστός ως Ιγκουάσου ή Ιγκουασού) αδειάζει σε μια άλλη ναυσιπλοΐα της ηπείρου – τον ποταμό Παρανά. Και οι δύο δημιουργούν ένα σταυροδρόμι σχήματος Τ όπου τα τρία κράτη της Λατινικής Αμερικής ενώνονται: η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Βραζιλία. Τεράστια συνοριακά σημάδια, στις τρεις όχθες, είναι βαμμένα στα εθνικά χρώματα των αντίστοιχων εθνών.

athensvoice.gr