Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
δέντραΤαλαντούχος καλλιτέχνης μετατρέπει άχρηστα υλικά σε εντυπωσιακά γλυπτά.

Ταλαντούχος καλλιτέχνης μετατρέπει άχρηστα υλικά σε εντυπωσιακά γλυπτά.

Κάνοντας μια βόλτα στο κοντινό σας πάρκο θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα κάποια διαβρωμένα κομμάτια ξύλο και θα έχετε προσπεράσει κάποια σκουριασμένα παλιοσίδερα, χωρίς να ρίξετε δεύτερη ματιά. Άλλωστε, είναι απλά σκουπίδια, σωστά;

Ωστόσο, ο καλλιτέχνης Jason Waldron δεν τα βλέπει έτσι. Ξέρει, ότι ακόμα και το πιο ταπεινό σκουπίδι με την σωστή φροντίδα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι όμορφο και καινούργιο.

Κατά καιρούς έχουμε δει πολλά σκουπίδια και άχρηστα υλικά να μεταμορφώνονται σε απρόσμενα και εντυπωσιακά έργα τέχνης. Το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργικότητα, θέληση και ταλέντο.

Ο Jason χρησιμοποιεί θραύσματα ξύλου και μετάλλου, τα οποία μαζεύει κατευθείαν από το έδαφος γύρω από το σπίτι του στο κεντρικό Όρεγκον. Τα μετατρέπει σε ελικοειδή και κυματιστά γλυπτά ζώων και ανθρώπων, τα οποία φαίνονται ότι θα αρχίσουν να κινούνται ανά πάσα στιγμή.

Το έργο του δείχνει τη βαθιά αγάπη του για τη φύση και την άγρια ζωή. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός, ότι η δουλειά του είναι αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Δείτε παρακάτω τα εντυπωσιακά γλυπτά.

1Ο Jason δημιουργεί αυτά τα εκπληκτικά ζωντανά γλυπτά συναρμολογώντας άχρηστα ξύλα και μέταλλο που βρίσκει στα κέντρα ανακύκλωσης και έξω στην φύση κοντά στο σπίτι του στο Κεντρική Όρεγκον.

2Του αρέσει να ψάχνει για υλικά παρέα με ένα μαχαίρι και τον σκύλο του και χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “μεγάλο παιδί”, όταν βρίσκεται στα δάση και ψάχνει για υλικά.

3

Ανέκαθεν αγαπούσε την φύση και την τέχνη, αλλά ανακάλυψε το πραγματικό του πάθος, όταν παρακολούθησε κατά τύχη μια επίδειξη ξυλογλυπτικής.

Όταν ξεκίνησε να χαράσσει, είπε: “Μου άρεσε τόσο πολύ, που την επόμενη μέρα παραιτήθηκα από την δουλειά μου.”

Αυτό συνέβη πριν από 14 χρόνια. Σήμερα, εξακολουθεί να δημιουργεί.

4Ωστόσο, με τα χρόνια του το στυλ του εξελίχθηκε. Πλέον δεν χαράσσει απλά ένα κομμάτι ξύλο, αλλά δημιουργεί γλυπτά από μικρά και διαφορετικά υλικά.

Καθώς δημιουργεί τα γλυπτά του, προσπαθεί να επεμβαίνει στην φυσική τους κατάσταση όσο το δυνατόν λιγότερο.

5 5Συναρμολογεί προσεχτικά τα διάφορα κομμάτια και τα γλυπτά του παίρνουν το σχήμα εντυπωσιακών πουλιών ή αλόγων. Το διαβρωμένο ξύλο και το σκουριασμένο σίδερο φαίνονται ξαφνικά να ζωντανεύουν.

6

Ο Jason αντιμετωπίζει την μετατροπή των σπασμένων και άχρηστων υλικών ως πνευματική ανάπτυξη και εσωτερική εξέλιξη.

7“Όπως αυτά τα υλικά έτσι και εμείς μεταμορφωνόμαστε από τα στοιχεία της ζωής, καθώς ενώνουμε τα σπασμένα μας φτερά με πραγματική αγάπη”, αναφέρει ο ίδιος.

8Το είδος του ξύλου που χρησιμοποιεί προσθέτει αρκετά στοιχεία στην προσωπικότητα του κάθε γλυπτού και κουβαλάει μια ιστορία για το μέρος από το οποίο προήλθε.

9Επίσης, δεν περιορίζει τον εαυτό του μόνο σε κορμούς και κλαδιά. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το γλυπτό του αετού. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από ένα πολύ δύσκολο κομμάτι ξύλο, που κάποιος άλλος καλλιτέχνης θα είχε προσπεράσει.

Αλλά ο Jason βλέπει ομορφιά και προοπτική στα πάντα.

10Για να δημιουργήσει αυτά τα ρεαλιστικά γλυπτά ο Jason χρησιμοποιεί πολλές φωτογραφικές αναφορές.

11Επίσης, οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ξεχωριστά χρώματα και μοτίβα πάνω στο ξύλο και το μέταλλο. Δεν είναι ομαλά και γυαλισμένα γλυπτά, αλλά είναι τραχιά και έχουν δική τους φυσική ομορφιά.

12Και αυτό ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του Jason. Παρόλο που πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες, μπορούμε να ενώσουμε τις εμπειρίες μας για να δημιουργήσουμε μια όμορφη ζωή.

13Ο Jason μας δείχνει, ότι ακόμα και αν κάτι φαίνεται παλιό και ξεπερασμένο, αν το δούμε από μια διαφορετική οπτική γωνία μπορούμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο κόσμο πιθανοτήτων και ότι αξίζει να χαιρόμαστε ακόμα και για τα πιο γερασμένα και χτυπημένα κομμάτια του εαυτού μας.

waldron3d

Τα πιο σημαντικά