Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤαυτοποίηση μέσω κινητών τηλεφώνων από την ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτοποίηση μέσω κινητών τηλεφώνων από την ΕΛ.ΑΣ.

Το έργο «Εξυπνη Αστυνόμευση» έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του. Η εφαρμογή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του 5ετούς στρατηγικού επιχειρησιακού προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. για το διάστημα 2015-2019 και προωθεί την πρακτική «bring your own device», δηλαδή «φέρε τη δική σου συσκευή», ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη διείσδυση «έξυπνων» κινητών στο αστυνομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, τις οποίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες και να προσφέρουν λύσεις στους αστυνομικούς σχετικά με την επαλήθευση στοιχείων των πολιτών που υπόκεινται σε έλεγχο.

Επί της ουσίας η χρονοβόρα διαδικασία, γνωστή σε όλους ως «εξακρίβωση στοιχείων», που απαιτεί τη μεταφορά του πολίτη σε αστυνομική υπηρεσία προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων της ταυτότητάς του, βαίνει προς το τέλος της… Οι αστυνομικοί που διενεργούν τον έλεγχο θα μπορούν με το νέο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτούν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και να εξακριβώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εάν η ταυτότητα είναι πλαστή ή γνήσια. Η προηγούμενη διαδικασία προέβλεπε αρκετές ώρες αναμονής σε αστυνομικά τμήματα. Η νέα εφαρμογή θα χρησιμοποιείται και για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής στη χώρα.

Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες θα παρέχουν στους αστυνομικούς την υποδομή που χρειάζονται προκειμένου να συμπληρώνουν αναφορές και στοιχεία. Κατ’ επέκταση μειώνεται δραστικά ο χρόνος της «γραφειοκρατίας», που θέλει τον αστυνομικό να μην είναι στον δρόμο να περιπολεί, αλλά να επιστρέφει στην υπηρεσία για να συμπληρώσει τη «χαρτούρα».

Οι βασικές λειτουργίες του νέου προγράμματος «Εξυπνη Αστυνόμευση ? Smart Policing», όπως είναι ο τίτλος του έργου, αφορούν την άμεση αναγνώριση και ανάγνωση των εγγράφων ταυτοπροσωπίας και της φωτογραφίας του κατόχου, καθώς και την εγκυρότητά τους. Διαβατήρια, άδειες οδήγησης, άδειες διαμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες νέου τύπου και πινακίδες κυκλοφορίας θα βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών που διενεργούν τον έλεγχο.

9b2bf975061ce24061c1f6251a0a63fb

Στην περίπτωση που τα έγγραφα διαθέτουν ηλεκτρονικά τσιπ με βιομετρικά στοιχεία, τα «smartphones» των αστυνομικών θα μπορούν να τα «διαβάζουν» κι αυτά. Επιπλέον, τα «έξυπνα κινητά» θα έχουν και τη δυνατότητα οπτικής ανάγνωσης και αναγνώρισης ελληνικών και λατινικών στοιχείων από ληφθείσες φωτογραφίες εντύπων παλαιού τύπου.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με την τεχνολογία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων διαθέτει ήδη αναγνώριση αποτυπωμάτων και θα αξιοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Τουλάχιστον 500 συσκευές τηλεφώνων προβλέπεται να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες είτε θα έχουν ενσωματωμένο το σκάνερ είτε θα μπορούν να φέρουν πρόσθετη συσκευή, ώστε να γίνεται λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Συγκρίσεις
«Τα ληφθέντα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα συγκρίνονται παράλληλα τόσο με τα αντίστοιχα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο εθνικό AFIS όσο και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, και εν συνεχεία βάσει πρόσθετων συγκρίσεων-αναζητήσεων που θα κάνει το σύστημα κεντρικά, στη φορητή συσκευή θα λαμβάνεται συνοπτική απάντηση επιχειρησιακού ενδιαφέροντος» αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Η καινοτομία δεν αφορά όμως μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και τις φωτογραφίες. Ο αστυνομικός θα μπορεί να φωτογραφίζει τον πολίτη με το ειδικό κινητό τηλέφωνο και βγάζοντας μία… σέλφι να τον ταυτοποιεί. Η φωτογραφία θα καταχωρίζεται και θα συγκρίνεται με τις εθνικές βάσεις δεδομένων, όπως είναι η βάση των ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών, όπου υπάρχουν 11,5 εκατ. ψηφιακά αρχεία εικόνων. Ωστόσο οι αστυνομικές υπηρεσίες θα μπορούν να την «τρέξουν» και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Οι φωτογραφίες που θα βγάζει ο αστυνομικός και θα «περνούν» στο σύστημα θα συνοδεύονται από γεωγραφικό στίγμα.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και κυρίως ανεκτίμητες από επιχειρησιακής πλευράς. Από ένα τροχαίο όπου ο αστυνομικός θα μπορεί να καταχωρίζει επί τόπου φωτογραφίες και βίντεο από το ατύχημα, μέχρι τον εντοπισμό ενός υπόπτου και την καταγραφή περιστατικού.

Πρόσβαση παντού
Σε απευθείας σύνδεση με υπουργεία, FBI και Europol

Με την εγκατάσταση ειδικής εφαρμογής από το Police App Store (θα αναπτυχθούν και άλλες εφαρμογές) θα μπορεί ο κάθε αστυνομικός να έχει στο κινητό του όλες τις λειτουργίες αναγνώρισης.

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου στοχεύει στο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της αμεσότερης ανίχνευσης και αναγνώρισης ύποπτων οχημάτων και ατόμων, στην αποτελεσματικότερη φύλαξη στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, στη διενέργεια μεγαλύτερου μέσου ελέγχων σε καθημερινό επίπεδο, στη δημιουργία μηχανισμού άμεσης συλλογής στοιχείων, στην άμεση επικοινωνία με τους αστυνομικούς σε περιπολία.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη του έργου σχετικά με την υλοποίηση της δράσης χρειάζονται «τουλάχιστον 1.000 φορητές συσκευές smartphones με συνοδευτικό εξοπλισμό και σε τουλάχιστο 500 εξ αυτών θα πρέπει να είναι εφικτή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ή εναλλακτικά θα πρέπει να προσφερθούν για τον σκοπό αυτόν, στην τεχνική προσφορά, και τουλάχιστον 500 κατάλληλες πρόσθετες συσκευές».

Σε πόλεις και νησιά
Η κατανομή του φορητού εξοπλισμού θα γίνει σε υπηρεσίες όλης της χώρας και κυρίως στα αστικά κέντρα και στα νησιά, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Οι βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργούν και ενδεχομένως να αποκτήσουν πρόσβαση τα smartphones νέας γενιάς είναι οι εξής: υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Εξωτερικών, FBI, Europol, Schengen Informationb System, Interpol, Eurodac, Dublinet, Διεύθυνση Διαβατηρίων και «Τειρεσίας».

Σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αναφέρεται ότι «η γενική προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά την υλοποίηση είναι να μην αποθηκεύονται δεδομένα στη συσκευή smartphone, πέραν εκείνων που θα είναι διαθέσιμα για περιπτώσεις που στιγμιαία ή για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας, ώστε αμέσως όταν ανευρεθεί ικανοποιητικό σήμα η συσκευή αυτόματα να αποστείλει τα στοιχεία κεντρικά, ώστε να εκκινηθούν κεντρικά οι συγκρίσεις – αναζητήσεις».

[ethnos] [opengov]

Τα πιο σημαντικά