Το έγκλημα στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, έφερε στο προσκήνιο την αθέατη και εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματικότητα, που συνδέεται με την κακοποίηση και θανάτωση ζώων.
Το παιδί-θύτης της στυγερής δολοφονίας στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από πολλές μαρτυρίες, είχε βεβαρημένο παρελθόν στις θανατώσεις και κακοποιήσεις αδέσποτων σκύλων, κουνελιών και άλλων ζώων, οπλοφορούσε και δεν άφηνε σκυλί να περάσει έξω από το σπίτι του.
Η τοπική κοινωνία δεν μπόρεσε να δει την επικινδυνότητα που κρύβουν αυτές οι εγκληματικές συμπεριφορές και δεν τις κατήγγειλε. Αλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν, πως το να σκοτώνει κανείς ή να κακοποιεί τα ζώα δεν σηματοδοτεί βαριά εγκληματικότητα.
Ομως, εμπεριστατωμένες μελέτες διεθνώς αλλά και εμπειρίες των διωκτικών αρχών συνδέουν ευθέως την κακοποίηση και τη θανάτωση των ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και τη διάπραξη βαρύτατων κακουργημάτων, όπως οι ανθρωποκτονίες και οι εμπρησμοί.
Οπου υπάρχει, λένε οι ειδικοί, κακοποίηση και θανάτωση ζώου, κρύβεται ενδοοικογενειακή βία, κακοποιήσεις ανηλίκων, βιωμένη βία και είναι το προειδοποιητικό σήμα για τα χειρότερα. Για την εκδήλωση, δηλαδή, βιαιότερων συμπεριφορών. Αλλά ας δούμε τι αποδεικνύουν οι επιστημονικές μελέτες:
Το 71% κακοποιημένων γυναικών έχει καταθέσει ότι στο άμεσο περιβάλλον του, κυρίως ο σύντροφός τους ή άλλα στενά συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προβεί σε κακοποιήσεις ζώων, κατοικίδιων ή αδέσποτων και σε θανατώσεις. Το 85,4% των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και το 63% των παιδιών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει μέσα στο σπίτι περιστατικά κακοποίησης ζώων ή θανάτωσής τους.
Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες κυρίως, έχει δηλώσει ότι τα παιδιά τους είχαν προβεί σε πράξεις βίας κατά των ζώων. Και βέβαια, οι κυνομαχίες, ακραία και επικίνδυνη συμπεριφορά, συνδέεται, επιστημονικά και από τον νόμο, με την εκδήλωση βαρύτατης εγκληματικής δράσης.
Σε πολλές χώρες του κόσμου, πλέον, όταν εντοπίζεται περιστατικό κακοποίησης ζώου ή θανάτωσής του, διωκτικές αρχές και δικαιοσύνη ψάχνουν αμέσως για ενδοοικογενειακή βία και άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Στη χώρα μας, όπου τα ζώα ακόμα αντιμετωπίζονται ως «πράγματα» από πολλούς, η τοποθέτηση τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα ειδικού εισαγγελέα για την προστασία τους υπήρξε ένα βήμα.
Η εισαγγελέας για την προστασία των ζώων, Πετρούλα Μακρή, προσπαθεί καθημερινά να εφαρμόσει τον νόμο, ενώ τα τελευταία χρόνια, αστυνομικές και δικαστικές αρχές έχουν δώσει δείγματα παραδειγματικής τιμωρίας εκείνων που κακοποιούν κατοικίδια ή άτυχα αδέσποτα που ζουν κατά χιλιάδες στην ελληνική επικράτεια, προς δόξαν της έλλειψης πολιτισμού που διακρίνει την πλειονότητα.
Ενημέρωση
Η νομοθεσία μας, με τα όποια κενά της, τιμωρεί την εγκληματική συμπεριφορά κατά των ζώων, όμως δεν έχει επαρκώς συνειδητοποιηθεί η άμεση σύνδεση της κακοποίησης με τη βαριά εγκληματικότητα και την ενδοοικογενειακή βία. Για τον λόγο αυτό, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. και η ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα» κάλεσαν στη χώρα μας στελέχη από τις ΗΠΑ, εξειδικευμένους αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που μετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κρατικών λειτουργών, προκειμένου να μάθουν ότι η κακοποίηση και η θανάτωση ζώων κρύβουν ενδοοικογενειακή βία και έγκλημα.
«Το ζώο συνήθως είναι το πρώτο θύμα» τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, «η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων αποτελούν τη βασικότερη ένδειξη για ό,τι θα ακολουθήσει».
Ειδικά για τους εφήβους, όπως ο 14χρονος στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, ο πανεπιστημιακός Δημ. Δούκας από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, σε μελέτη του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης ανάγνωσης.
Οι έφηβοι που θανατώνουν ή κακοποιούν βάναυσα ζώα, εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών και σοβαρές αντικοινωνικές συμπεριφορές με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Οι κακοποιήσεις και θανατώσεις ζώων, με άλλα λόγια, είναι το χαλάκι κάτω από το οποίο κρύβονται πολλά. Εγκληματικές συμπεριφορές και παντός είδους κακοποιήσεις και βία.
Πηγή: kathimerini.gr