Τα στοιχεία της Eurostat για την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα.

18 Αυγούστου, 2015 2:29 ΠΜ
More videos

Ζούμε με λίγα, δουλεύουμε πολύ αλλά ευτυχώς έχουμε την υγειά μας

Δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, δεν είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας, αναγκαζόμαστε να ζούμε με λίγα, νιώθουμε ανασφάλεια, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αναγκάζεται να ζει σε σπίτι με πολλά άτομα, αλλά τουλάχιστον από υγεία πάμε καλά.

Η Eurostat συγκέντρωσε όλα τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της για τις συνθήκες ζωής των Ευρωπαίων, για να «μετρήσει» και να συγκρίνει την ποιότητα ζωής των πολιτών ανά χώρα. Τα στοιχεία για την Ελλάδα τα λες, ακόμη μια φορά, αποκαρδιωτικά…

Όπως για παράδειγμα τις ώρες που εργάζονται οι Έλληνες εβδομαδιαίως. Αυτές φτάνουν κατά μέσο όρο τις 41,9 ώρες, που είναι οι περισσότερες στην Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τις 37,2 ώρες συνολικά στην ΕΕ και 36,5 ώρες στις χώρες της Ευρωζώνης.

υγκρίνοντας δε τα στοιχεία με τις χώρες τους βορά, η διαφορά ξεπερνά ακόμη και το 10ωρό. Όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, που οι εργάσιμες ώρες τους δεν ξεπερνούν τις 30,2 ώρες εβδομαδιαίως. Στη Γερμανία εργάζονται 35,3 ώρες, στη Δανία 33,5 ώρες, στη Σουηδία 36,3 και στη Φινλανδία 36,8.

original

Οι πολλές ώρες εργασίας ωστόσο δεν αποδίδει το ανάλογο εισόδημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (2014), το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα είναι 7.680 ευρώ ετησίως, ήτοι 640 ευρώ τον μήνα. Το 2013 ήταν 8.371 ευρώ και το 2012 ήταν 9.513 ευρώ. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το 65,8% δεν είναι ικανοποιημένο από τα οικονομικά τους.

original

Να σημειωθεί πάντως ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, καταγράφονται σε Ρουμανία (2.066 ευρώ ετησίως), Ουγγαρία (4.564), Λιθουανία (4.823), Λετονία (5.203), ενώ το πιο υψηλό εισόδημα το βρίσκουμε στο Λουξεμβούργο (33.301).

original

Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, το 27,4% των Ελλήνων ζει σε σπίτι με πολλά άτομα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

original

Επίσης οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ανασφαλείς: το 39,6% δηλώνει ότι δεν νιώθει ασφάλεια όταν κυκλοφορεί μόνος του τη νύχτα. Ωστόσο μόνο το 16,1% έχει αναφέρει στην αστυνομία κάποιο βίαιο περιστατικό.

original

Από υγεία πάμε καλά

Τα καλά νέα είναι ότι πάμε καλά από υγεία και έχουμε επενδύσει στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ειδικότερα, το 75,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι καλά στην υγεία του (από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ), ενώ το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 81,4 έτη.

original

original

Επίσης συνεχίζουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους δίπλα μας, με το 86,6% των Ελλήνων να λέει ότι έχουν κάποιον για να βασιστούν σε δύσκολες περιόδους, ενώ δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις.

original

Εν κατακλείδι; Το 51,8% των Ελλήνων λέει «έτσι κι έτσι» στην ερώτηση για το πόσο ποιοτική είναι η ζωή τους, το 35,5% δηλώνει μη ικανοποιημένο ενώ μόνο το 12,8% δηλώνει ικανοποίηση.

original

Όλα τα στοιχεία παρακάτω

via
Ακολουθήστε μας στο facebook: