Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κόσμο!

31 Οκτωβρίου, 2014 2:57 ΠΜ
More videos

Ένα είναι σίγουρο για τα νεογέννητα: Έχουν να μάθουν πάρα πολλά από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα της ζωής τους. Για τις ανάγκες πρόσφατης μελέτης παρακολουθήθηκαν 28 νεογέννητα μωρά, τα οποία κατά τα πρώτα 70 λεπτά μετά την γέννησή τους παρουσίασαν λίγο-πολύ τις ίδιες αντιδράσεις.

1o λεπτό: Τα μωρά κλαίνε δυνατά, γεγονός που βοηθά τα πνευμόνια τους να λειτουργήσουν.

2ο λεπτό: Μετά το κλάμα, τα μωρά χαλαρώνουν για ένα λεπτό στο στήθος της μητέρας τους.

2,5 λεπτά: Καθώς αρχίζουν να ξυπνούν, τα νεογέννητα ανοίγουν τα μάτια τους και βλέπουν για πρώτη φορά τον κόσμο. Ξεκινούν να κουνούν το κεφάλι και το στόμα τους.

Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κόσμο! (2)

8ο λεπτό: Τα μωρά γίνονται πιο δραστήρια, κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά για πέντε ή περισσότερα λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης, τα νεογέννητα αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για φαγητό κοιτάζοντας το πρόσωπο και το στήθος της μητέρας τους, παραπονιούνται και κουνούν τα χέρια τους κοντά στο στόμα.

18ο λεπτό: Έχουν εξαντληθεί. Είναι ώρα για ξεκούραση.

36ο λεπτό: Ξεκινούν να κινούνται προς το στήθος της μητέρας τους. Αφήνονται στην μυρωδιά να τα οδηγήσει.

62ο λεπτό: Τα μωρά θηλάζουν παίρνοντας μικρές ποσότητες από το πρώτο γάλα της μητέρας που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ανοσοποιητικούς παράγοντες. Αυτός ο πρώτος θηλασμός ενεργοποιεί το στήθος προκειμένου να παραχθεί γάλα. Παράλληλα ξεκινά να βοηθά την μήτρα της μητέρας να επανέλθει σε πιο φυσιολογική κατάσταση -κάτι που θα αργήσει, βέβαια, να γίνει.

70ο λεπτό: Αποστολή εξετελέσθη! Τα μωρά έφαγαν και αποκοιμιούνται!

Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κόσμο! (3)

Η παραπάνω είναι μια μικρής κλίμακας έρευνα, αλλά απαραίτητη για την ανάπτυξη πρακτικών φιλικών προς τα μωρά, όπως η παρότρυνση του θηλασμού και η υποστήριξη των νεογέννητων που ξεκινούν τον δικό τους ταξίδι στον κόσμο.

Πηγή: mama365.gr