Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
ζώαΤα περισσότερα ζώα δεν έχουν γιαγιά εκτός από τους ελέφαντες

Τα περισσότερα ζώα δεν έχουν γιαγιά εκτός από τους ελέφαντες

Για πολλούς από εμάς, η γιαγιά είναι η ενσάρκωση της σοφίας, της φροντίδας και της άνεσης.

Αντίθετα, στον κόσμο των ζώων, η μητέρα της μαμάς/μπαμπά ενός ζώου δεν παίζει ρόλο στην ανατροφή της νέας γενιάς.

Αυτό είναι επειδή τα ζώα δεν ζουν συνήθως τόσο πολύ και δεν είναι όλα με μια οικογένεια στενά -δεμένη, όπως κάνουν οι άνθρωποι.

Πάνω από 40 χρόνια, ο καθηγητής Phyllis Lee συλλέγει δεδομένα σχετικά με 800 διαφορετικούς ελέφαντες στο εθνικό πάρκο Amboseli στην Κένυα (θυμηθείτε ότι αυτά τα ζώα μπορούν να ζήσουν όσο και ένας άνθρωπος). Ανακάλυψε ότι η επιβίωση ενός μωρού εξαρτάται από την παρουσία της γιαγιάς του.

Οι ελέφαντες ζουν σε μεγάλες οικογένειες που απαρτίζονται από μέλη με διάφορες ηλικίες.

Τι είναι αυτό που κάνει την γιαγιά ενός ελέφαντα τόσο σημαντική;

Το μεγαλύτερο σε ηλικία θηλυκό θεωρείται πάντα η κεφαλή της οικογένειας μεταξύ των ελεφάντων. Αυτή οδηγεί το κοπάδι σε νερό και τροφή και φροντίζει τα μέλη της οικογένειάς της όταν συναντήσουν άλλη οικογένεια.

Οι ελέφαντες γεννούν πιο συχνά όταν υπάρχει μια γιαγιά στην οικογένεια. Είναι η γιαγιά ιδίως που προστατεύει το μωρό ελέφαντα, προσέχοντας το και απομακρύνοντας τυχόν εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο του.

Οι ηλικιωμένοι θηλυκοί ελέφαντες δεν ανταγωνίζονται με τους άλλους για την τροφή όπως συχνά συμβαίνει με τα άλλα ζώα, και αφήνουν τα μικρά να φάνε πρώτα.

Ο καθηγητής Lee λέει ότι οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά ευφυή ζώα και απαιτούνται πολλά χρόνια μελέτης για να τους κατανοήσουμε πλήρως.

Έτσι, εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε μια γιαγιά, να θυμάστε ότι έχετε πολύ περισσότερα κοινά με ελέφαντες από ό, τι μπορεί να έχετε σκεφτεί αρχικά.

Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα

Η 12η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα συμπαθή θηριώδη θηλαστικά. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Επαναπροώθησης Ελεφάντων (Elephant Reintroduction Foundation), που εδρεύει στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης και την Καναδή σκηνοθέτιδα Πατρίσια Σιμς.

Η κατάσταση για τους ελέφαντες είναι απελπιστική, καθώς έχουν απομείνει λιγότεροι από 40.000, όταν το 1900 ζούσαν μόνο στην Αφρική 5.000.000, σύμφωνα με στοιχεία του WWF. Οι ελέφαντες της Ασίας έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος, ενώ οι της Αφρικής βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Ο κυριότερος κίνδυνος για τους ελέφαντες προέρχεται από τους λαθροκυνηγούς, που πωλούν παράνομα ελεφαντόδοντο, καθώς το κυνήγι των ελεφάντων έχει απαγορευτεί διεθνώς από το 1980. Άλλοι λόγοι είναι η επέκταση της γεωργίας και η αποψίλωση των δασών.



Τα πιο σημαντικά