Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΤα πάνω-κάτω με τα φάρμακα στην Ελλάδα

Τα πάνω-κάτω με τα φάρμακα στην Ελλάδα

Αλλάζουν οι τιμές σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα. Έως 357,4% οι αυξήσεις.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε 461 φάρμακα που προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η λίστα που δημοσιεύτηκε χθες και είναι προς διαβούλευση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΟΦ έως τις 28/6, περιλαμβάνει αυξήσεις τιμών ακόμη και κατά 357%, γεγονός που αυτόματα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών μέσω της συμμετοχής τους για φάρμακα.

Τα παραδείγματα μεγάλων διαφοροποιήσεων στις τιμές, όπως φαίνονται από τον κατάλογο του ΕΟΦ είναι πολλά. Ενδεικτικά, η λιανική τιμή αντιψυχωσικού σκευάσματος με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη αυξάνεται, σύμφωνα με την πρόταση, κατά 357,4%. Αντίστοιχα, η προτεινόμενη τιμή αντιβιοτικού αυξάνεται κατά 184,43%, φαρμάκου για προχωρημένα νεοπλάσματα του μαστού κατά 145,4%, αντιβιοτικού κατά λοιμώξεων κατά 140,8%, άλλου αντιβιοτικού κατά 132,64%.

Η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από αντιβιοτικά για τα οποία συχνά υπάρχει το «παράπονο» ότι είναι δυσεύρετα. Μέσα στους 461 κωδικούς φαρμάκων για τα οποία αποφασίζουν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ να ανεβάσουν τις τιμές περιλαμβάνονται πολλά φθηνά φάρμακα, τα οποία κινδύνευαν λόγω τιμής να σταματήσουν να κυκλοφορούν καθώς δε συμφέρουν τις εταιρείες. Αρκετά εξ αυτών είναι μοναδικά, δηλαδή δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Μαζί με τα φθηνά φάρμακα, ωστόσο, είναι και ορισμένα ακριβά, τα οποία βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο καθώς είχαν τιμές χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης. Επομένως, επιχειρείται η εξίσωσή τους με αυτό το μέσο όρο.

Τα πιο σημαντικά