Τις περισσότερες φορές, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αγριότητα της φύσης, προσπαθούμε να απομακρυνθούμε και να προστατέψουμε ό,τι μπορούμε από τα κεκτημένα μας. Ευτυχώς, όμως, κάποιες λαμπρές ιδέες της μηχανικής μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα όποια φυσικά εμπόδια.
Όπως ακριβώς η πόλη Grein στην Αυστρία, που πλημμύριζε συνέχεια από τον ποταμό Δούναβη και μαζί με άλλες περιοχές της Αυστρίας διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο από τις πλημμύρες. Έτσι, την λύση ήρθε να δώσει η τεχνολογία με την εγκατάσταση κινητών φραγμάτων.
Το νερό δεν μπορεί να μπει μέσα στην πόλη.
Η βρετανική εταιρία Flood Resolution βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία των κινητών φραγμάτων. Αρχικά, το σύστημα αποτελείται από δυο κύρια μέρη: τα μόνιμα ενσωματωμένα στερεά θεμέλια και τα κινητά φράγματα.
Όπως εξηγεί η ίδια η εταιρία: “Το σύστημα στηρίζεται σε έναν υπόγειο τοίχο, το οποίο προστατεύει την περιοχή από την αύξηση του επιπέδου του νερό από τις πλημμύρες. Το βάθος του υπόγειου τοίχου στηρίζεται σε ένα βραχώδες υπόστρωμα, το οποίο στην συνέχεια καθορίζει το ύψος του φράγματος.”
Τα κινητά αντιπλημμυρικά φράγματα αποδεικνύουν τα άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της μηχανικής.
Ο υπόγειος τοίχος ενισχύθηκε με μπετόν πριν τα μέρη του συστήματος εξοπλιστούν με τον μηχανισμό, που κάνει τα φράγματα κινητά.
Η εικόνα του τοίχου, όταν δεν υπάρχουν πλημμύρες.
Μια μελέτη της εταιρίας IBS Technics αποκάλυψε, ότι “το ψηλότερο και πιο εντυπωσιακό αντιπλημμυρικό φράγμα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στην πόλη Grein με το συνολικό ύψος των φραγμάτων να φτάνει τα 3,6 μέτρα και ο οποίος στηρίζεται σε ένα τοίχο ενός μέτρου.”
Όταν πλησιάζει η πλημμύρα, τοποθετούνται σανίδες ανάμεσα στις κολώνες, για να σχηματιστεί ο τοίχος.
Συνεχίζοντας η μελέτη αποκαλύπτει: “Το σύστημα προστατεύει την γη που υπάρχει πίσω από το φράγμα σε ύψος 4,6 μέτρων. Το ύψος αυτό ισούται με τον τελευταίο όροφο των γειτονικών κατοικιών.”
Κρατάει πίσω τον ποταμό.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη του Grein ανεγέρθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής 6 κινητών φραγμάτων σε 6 διαφορετικές πόλεις. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου 2012.
Πρέπει να είναι πολύ ωραίο να βλέπεις το φράγμα από κοντά.
Τον Ιούνιο του 2013 το φράγμα έγινε διάσημο λόγω της αποτελεσματικότητας του. Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται μια κατά τα άλλα πολύ τρομακτική στιγμή, που αποτράπηκε λόγω του κινητού αντιπλημμυρικού έργου.
Και άλλες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την τεχνολογία.
Αν μη τι άλλο, τα κινητά αυτά πράγματα αποδεικνύουν, ότι η τεχνολογία μπορεί να σώσει ζωές.