Τα διασταυρούμενα κύματα είναι ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα

13 Μαΐου, 2017 4:50 ΠΜ
More videos

Τα διασταυρούμενα κύματα είναι ένα παράξενο φαινόμενο που μπορεί να δει κάποιος από ψηλά. Πρόκειται για ένα περίεργο μοτίβο στη θάλασσα που μοιάζει με “πλέγμα”. Συμβαίνει όταν δύο κυματικά συστήματα διασχίζουν το ένα το άλλο σε σχεδόν κάθετες γωνίες.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα κύματα που παράγονται από ένα μετεωρολογικό σύστημα (π.χ. καταιγίδες σε κάποια περιοχή) συγκρούονται με τα κύματα που παράγονται από ένα άλλο μετεωρολογικό σύστημα (π.χ. δυνατοί άνεμοι σε άλλη περιοχή).

Ressources Éducatives Libres

Τα κύματα μπορούν να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ακόμη και στις πιο ήρεμες μέρες, οι κακές καιρικές συνθήκες που υπάρχουν σε άλλα σημεία του ωκεανού δημιουργούν κυλιόμενα κύματα που απομακρύνονται από την καταιγίδα και ταξιδεύουν σε άλλα σημεία. Αυτά είναι πολύ διαφορετικά από τα κύματα των ωκεανών που δημιουργεί ο τοπικός άνεμος.

Twitter

Όταν δύο κύματα που προέρχονται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις συγκρούονται, δημιουργείται αυτό που ονομάζεται “cross sea” ή αλλιώς διασταυρούμενα κύματα στην επιφάνεια του νερού, με τις κορυφές τους να γίνονται διπλάσιες σε ύψος.

cainadamsson

Το φαινόμενο είναι δύσκολο να το δει κάποιος από την ακτή, ενώ από ψηλά είναι πολύ πιο εύκολα αντιληπτό.

Amusing Planet

[Amusing Planet] [perierga]

Ακολουθήστε μας στο facebook: