Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
αυτισμόςTα 7 πρόωρα σημάδια του αυτισμού που όλοι οι γονείς πρέπει να...

Tα 7 πρόωρα σημάδια του αυτισμού που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να έχει μια εύκολη ζωή.

Ίσως για αυτό οι νέοι γονείς παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τα παραδοσιακά ορόσημα. Σήμερα, όμως, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μερικά παιδιά μπορεί να προσεγγίζουν αυτά τα ορόσημα κάπως διαφορετικά και αυτό είναι αποδεκτό.

από την Χριστίνα Λάμπρου – Λογοθεραπεύτρια

Ως κοινωνία είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι με τον αυτισμό, μια νευρολογική διαφορά κατά την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τον κόσμο διαφορετικά, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία.

Σύμφωνα με το CDC1 στα 68 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού – 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 89 κορίτσια. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της καλύτερης κατανόησης της λειτουργίας του αυτισμού.

Συνήθως, οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν μια αρκετά ικανοποιητική και παραγωγική ζωή, αλλά συχνά είναι ευκολότερο για αυτούς αν οι γονείς παρατηρήσουν τα σημάδια από νωρίς και επέμβουν.

Η πρώιμη θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να μάθουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση κοινωνικών καταστάσεων, άγχους και υπερδιέγερσης.

Τι είναι ο αυτισμός;

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 55

Laura Caseley

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ“Το φάσμα της διαταραχής του αυτισμού είναι μια νευρολογική και αναπτυξιακή διαταραχή που αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία και παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζει τον τρόπο που ο άνθρωπος ενεργεί και αλληλεπιδρά με τους άλλους, επικοινωνεί, μαθαίνει.”

Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό προτιμούν να το ονομάζουν νευρολογική διαφορετικότητα.

Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα και δεν υπάρχουν 2 άνθρωποι που να τον βιώνουν με τον ίδιο τρόπο. Αρκετοί άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν πολύ δημιουργικές και ανεξάρτητες ζωές.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να μη μιλούν ή να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αυτισμός μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες.

Τα παιδιά με αυτισμό είναι ακριβώς όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά – μοναδικά, με τις δικές τους δυνάμεις, αδυναμίες και ενδιαφέροντα.

Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τον αυτισμό – οι ερευνητές πιστεύουν ότι αναπτύσσεται εξαιτίας ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Συμπτώματα αυτισμού στα μωρά

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 13

Laura Caseley

Παρόλο που τα παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα σε διαφορετικά χρονικά σημεία, τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό θα αρχίσουν να έχουν εμφανή συμπτώματα μεταξύ 2 και 3 ετών.

Μάλιστα, μερικά παιδιά μπορεί να έχουν συμπτώματα από την ηλικία των 18 μηνών.

Δείτε παρακάτω τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού.

1. Δεν ανταποκρίνεται στην αλληλεπίδραση

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 12

Laura Caseley

Τα μωρά είναι κοινωνικά από τη φύση τους – λατρεύουν να αλληλεπιδρούν με τους γονείς, τα αδέρφια τους και άλλους ανθρώπους.

Βλέπουν πρόσωπα, ακούν φωνές και παρατηρούν τα πάντα γύρω τους.

Ωστόσο, τα μωρά με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται στην αλληλεπίδραση. Μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην οπτική επαφή των γονιών ή σε αυτά που τους λένε.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας εξηγεί ότι τα παιδιά με αυτισμό “έχουν την τάση να κοιτούν και να ακούν τους άλλους λιγότερο συχνά.”

2. Δεν ταυτίζονται με το όνομά τους

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 12

Laura Caseley

Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται στο όνομά τους αρκετά νωρίς. Σε ηλικία 1 έτους, τα περισσότερα παιδιά αναγνωρίζουν το όνομά τους και ανταποκρίνονται σε αυτό.

Το CDC εξηγεί ότι αν το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του σε ηλικία 12 μηνών, ίσως είναι σημάδι αυτισμού.

3. Μειωμένο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 12

Laura Caseley

Γενικά, τα μωρά πάντα κοιτάζουν τους ενήλικες για αποδοχή, για προσοχή και για να μάθουν. Από την άλλη, τα μωρά με αυτισμό έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους.

Μπορεί να μη χαμογελούν ή να αποφεύγουν την οπτική επαφή, να μην κάνουν θόρυβο ή να μην προσπαθούν να επικοινωνήσουν μη λεκτικά.

Το CDC προτείνει να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο, αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας σε ηλικία 12 μηνών δεν προσπαθεί να μάθει πληροφορίες.

4. Καθυστερημένη ομιλία

1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 13

Laura Caseley

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, προσπαθούν να μιμηθούν τους ήχους των γονιών τους. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά μπορεί να μην αρχίσουν να μιλούν μέχρι τα 2 τους, αρχίζουν να σχηματίζουν κάποιες λέξεις αρκετά νωρίτερα.

Το CDC εξηγεί: “ένας άνθρωπος με αυτισμό μπορεί να έχει καθυστερημένη ομιλία και γλωσσικές ικανότητες”.

Συμπτώματα αυτισμού σε μικρά παιδιά

8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543 12

Laura Caseley

Καθώς τα μωρά γίνονται παιδιά, γίνονται περισσότερα ομιλητικά και κοινωνικά.

Για τα παιδιά με αυτισμό, αυτή είναι η στιγμή που τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή. Σύμφωνα με το CDC, μέχρι τα 2 χρόνια η διάγνωση του αυτισμού μπορεί να είναι αξιόπιστη και σταθερή.

Δείτε παρακάτω ποιες συμπεριφορές των παιδιών μπορεί να είναι συμπτώματα αυτισμού.

1. Δυσκολία να παίξουν κοινωνικά παιχνίδια

c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d 12

Laura Caseley

“Τα παιδιά συνήθως δείχνουν ενδιαφέρον για κοινωνικά παιχνίδια, όπως το κρυφτό. Ωστόσο, ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύεται να αλληλεπιδράσει με τα υπόλοιπα παιδιά”, σύμφωνα με το CDC.

Τα παιδιά συνήθως παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο και αρχίζουν να αλληλεπιδρούν ενώ παίζουν.

Αν το παιδί σας αποφεύγει να παίζει με τα άλλα παιδιά ή προτιμά να παίζει μόνο του ή φαίνεται να μην μπορεί να καταλάβει πώς να ενταχθεί στα κοινωνικά παιχνίδια, μπορεί να είναι σύμπτωμα αυτισμού.

2. Δε μιμείται τους άλλους

45c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26 11

Laura Caseley

Τα παιδιά συνήθως μιμούνται τους γονείς τους και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν το δικό τους μοντέλο συμπεριφοράς.

Το CDC αναφέρει ότι “τα τυπικά μωρά ενδιαφέρονται για τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω τους. Μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια, έχουν οπτική επαφή με τους άλλους και μιμούνται τις λέξεις και τις πράξεις τους”.

Τα παιδιά με αυτισμό δείχνουν να είναι αποσυνδεδεμένα από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

3. Δεν αναζητούν παρηγοριά όπως τα υπόλοιπα παιδιά 

d3d9446802a44259755d38e6d163e820 11

Laura Caseley

Άλλο ένα σύμπτωμα του αυτισμού, είναι ότι τα παιδιά αναστατώνονται για ασήμαντους λόγους και δεν αναζητούν παρηγοριά όπως τα υπόλοιπα παιδιά.

Τα παιδιά με αυτισμό είναι πολύ ευαίσθητα στις μικρές αλλαγές της καθημερινότητάς τους, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

“Οι άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να δείξουν ή να μιλήσουν για τα αισθήματά τους. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων”, αναφέρει το CDC.

Τεστ αυτισμού

6512bd43d9caa6e02c990b0a82652dca 7

Laura Caseley

Αν σας ανησυχεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο ή ψυχολόγο για αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, οι παιδίατροι θα αρχίσουν τη διάγνωση από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

Ζώντας με τον αυτισμό

c20ad4d76fe97759aa27a0c99bff6710 4

Laura Caseley

Αν το παιδί σας έχει αυτισμό, υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνετε την ποιότητα της ζωής του καλύτερη και λιγότερο αγχωτική.

Με τη βοήθεια ενός ειδικού μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και την προσωπικότητά του παιδιού σας. Αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει από λογοθεραπείες, μέχρι φαρμακευτική αγωγή.

Με τα μικρά παιδιά ολόκληρη η οικογένεια θα εμπλακεί στις συμπεριφορικές θεραπείες. Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στους γιατρούς, το σχολείο και σε ομάδες αυτισμού για περισσότερες πληροφορίες.

Τα πιο σημαντικά