Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ψυχολογίαΤα 6 στάδια του γάμου – Οι ψυχολόγοι εξηγούν τι αλλάζει

Τα 6 στάδια του γάμου – Οι ψυχολόγοι εξηγούν τι αλλάζει

Όποιος έχει βρεθεί σε έναν γάμο που κράτησε χρόνια μπορεί να σας πει ότι πολλές φορές ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός.

Κάποιες φορές τα πράγματα μέσα στον γάμο μπορεί να κυλούν ομαλά. Άλλες φορές μπορεί να νιώθετε ότι τίποτα δεν λειτουργεί. Για κάποια χρόνια οι δύο σύζυγοί εξελίσσονται μαζί, ενώ σε άλλες περιόδους κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, όπως αναφέρει το Forbes. Οι σχέσεις έχουν δυναμική και δεν γίνεται να διατηρήσουμε για πάντα τον αρχικό ενθουσιασμό και τον έρωτα. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και αναποδιές. Το μόνο σίγουρο σε έναν γάμο είναι ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων και οι δύο σύζυγοι θα αλλάξουν.

Τα 6 στάδια του γάμου, σύμφωνα με ψυχολόγους

  • Το στάδιο του έρωτα
  • Το στάδιο του τέλους στον μήνα του μέλιτος
  • Το στάδιο της εκδίκησης
  • Το στάδιο της απόστασης
  • Το στάδιο της δραστηριοποίησης
  • Το στάδιο της ενηλικίωσης

Το στάδιο του έρωτα

Είναι το αρχικό στάδιο σε μία σχέση και έναν γάμο, όπου κάθε σύντροφος βρίσκει χαρά στην ικανοποίηση των αναγκών του άλλου. Υπάρχει προσδοκία ότι οι σύντροφοι θα αναγνωρίσουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και ο γάμος εξυπηρετεί αυτή την παγίωση της αίσθησης αγάπης και φροντίδας. Το ζευγάρι είναι σε θέση να εμβαθύνει τον δεσμό του ανεξάρτητα από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Το στάδιο του τέλους στον μήνα του μέλιτος

Η περίοδος του μέλιτος τελειώνει για το ζευγάρι. Η δυναμική αλλάζει, καθώς ο ένας σύντροφος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του άλλου. Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση και πόνο. Συνεχίζει να υπάρχει η αμοιβαία ευθύνη για την ευημερία του άλλου. Ωστόσο οι σύντροφοι δείχνουν χειριστικές συμπεριφορές στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν και πάλι στο στάδιο του έρωτα.

Η αγάπη και η φροντίδα δεν είναι πλέον άνευ όρων, και οι σύντροφοι είναι είτε επικριτικοί επειδή νιώθουν πληγωμένοι είτε απογοητευμένοι επειδή η σχέση δεν ανταποκρίνεται στο ιδανικό επίπεδο.

Το στάδιο της εκδίκησης

Η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια μετατρέπονται σε θυμό, που οδηγεί τους συντρόφους σε έναν αγώνα για την εξουσία μέσα στην σχέση. Ο αγώνας αυτός συνοδεύεται από αντίποινα και χρησιμεύει ως μηχανισμός άμυνας ενάντια στη συνεχιζόμενη απογοήτευση, αφού η σχέση δεν μπορεί να επιστρέψει στο στάδιο του έρωτα.

Οι διαφωνίες των συζύγων περιστρέφονται γύρω από ζητήματα ελέγχου, όπως τα χρήματα, το σεξ ή ο χρόνος που περνάνε μαζί. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συμβούν εξωσυζυγικές σχέσεις ως ένας τρόπος να πληγωθεί ο σύζυγος.

Αυτός ο αγώνας για εξουσία είναι μια αντίδραση στις ανεκπλήρωτες προσδοκίες για άνευ όρων αγάπη και αποδοχή.

Το στάδιο της απόστασης

Οι σύζυγοι είναι πλέον συναισθηματικά εξαντλημένοι. Αντιμετωπίζουν την απειλή του χωρισμού και στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας αντί να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες συγκρούσεις με το ταίρι τους. Παρά το γεγονός ότι ο έρωτας έχει μειωθεί η δέσμευση στον γάμο παραμένει και το ζευγάρι επικεντρώνεται σε κοινά ενδιαφέροντα που έχουν στόχο το όφελος της οικογένειας, όπως η οικοδόμηση ενός σπιτιού, η ανατροφή παιδιών ή η επαγγελματική εξέλιξη. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση το ζευγάρι βιώνει μία θετική σύνδεση αφού συνεργάζεται σε κοινές επιχειρήσεις.

Το στάδιο της δραστηριοποίησης

Οι σύζυγοι πλέον αναγνωρίζουν ότι είναι μία φαντασίωση η προσδοκία τους να καλύψει ο σύντροφός τους όλες τις ανάγκες τους. Η συνειδητοποίηση οδηγεί σε αυξημένη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση καθώς τα άτομα αναζητούν από μόνοι τους την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η αναζήτηση της ευτυχίας μετατοπίζεται από τον σύζυγο σε εξωτερικές πηγές. Σηματοδοτεί μία φάση ανάκαμψης του πάθους αναγνώρισης των περιορισμών της σχέσης.

Το στάδιο της ενηλικίωσης

Το τελικό στάδιο χαρακτηρίζεται από την αποδοχή της πραγματικότητας και η προσοχή στρέφεται στο παρόν. Τα άτομα σε αυτό το στάδιο αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και αναγνωρίζουν ότι για να έχουν μία ώριμη σχέση χρειάζεται η διατήρηση μίας ξεχωριστής συναισθηματικής ταυτότητας. Η επιτυχία σε αυτό το στάδιο σημαίνει ότι κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ικανοποίηση των επιθυμιών του και των αρνητικών συναισθημάτων τους. Έτσι είναι πιο διαθέσιμος για να συνδεθεί με τους άλλους και ειδικά με τον σύντροφο του με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Επίλογος

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν είναι εγγυημένο ότι κάθε ζευγάρι θα βιώσει όλα τα στάδια στον γάμο του. Επίσης δεν είναι εγγυημένο ότι θα περάσει τα στάδια με την ίδια σειρά.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατήσετε για την εξέλιξη του γάμου είναι ότι όλοι οι γάμοι και οι μακροχρόνιες σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν. Ακόμα και όταν νιώθετε ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα, θυμηθείτε ότι η σχέση σας εξελίσσεται συνεχώς. Οι ψυχολόγοι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις, αλλά μπορούμε να πούμε σίγουρα το εξής: Το πώς θα νιώθετε για τον γάμο σας του χρόνου θα είναι διαφορετικό από το πώς νιώθετε σήμερα.

Τα πιο σημαντικά