Σχεδόν τα 2/3 των “παιδιών” προσφύγων που ρωτήθηκαν για την ηλικία τους για την πραγματική τους ηλικία μετά την άφιξή τους στην Αγγλία αποκαλύφθηκε ότι είναι ενήλικες, σύμφωνα με τις Αρχές.
Σε σχεδόν έναν χρόνο το 65% των αιτούντων άσυλο αξιολογήθηκαν μετά τους ισχυρισμούς τους ότι είναι ανήλικοι. Τελικά, οι περισσότεροι ήταν πάνω από 18.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό Home Office που έλαβε 2,952 αιτήσεις για άσυλο από ασυνόδευτα παιδιά περίπου 705 από αυτές τις αιτήσεις ήταν αμφιλεγόμενες. Από αυτές 618 περιπτώσεις επιλύθηκαν και 402 βρέθηκαν ότι ήταν ενήλικοι.
Αν αυτοί οι αιτούντες άσυλο είχαν καταγραφεί ως ανήλικοι θα χρέωναν τους δήμους και τους τοπικούς φορείς με εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχίας σχετικά με την γενναιοδωρία της Μεγάλης Βρετανία απέναντι στα πραγματικά παιδιά που είναι θύματα του πολέμου και της τρομοκρατίας.
Αν ένας πρόσφυγας δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης μαζί του ή ταξιδεύει χωρίς επίσημα έγγραφα, ένας υπεύθυνος πρέπει να τον δει και να αποφασίσει με βάση την εξωτερική του εμφάνιση και συμπεριφορά αν είναι ανήλικος ή όχι.
Εκτός αν κάποιος φαίνεται αρκετά πάνω από 18 ετών, θα πρέπει να του δίνεται το προνόμιο της αμφιβολίας και να του φέρονται ως παιδί μέχρι να τον αξιολογήσει κάποιος κοινωνικός λειτουργός.
Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός παιδιού πρόσφυγα να τοποθετηθεί κατά λάθος σε μια δομή για ενήλικες ή κέντρο κράτησης.
Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτουν ότι έχουν υπάρξει 12,942 διαφορές για τις ηλικίες των παιδιών που ζητούν άσυλο από το 2006. Το 46% αυτών των περιπτώσεων ήταν πάνω από 18 ετών.