Τα 10 φαγητά και ποτά που βλάπτουν σοβαρά τα δόντια μας

13 Σεπτεμβρίου, 201710:23 ΠΜ
More videos

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υγιές χαμόγελο και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να το διασφαλίσουμε: πηγαίνουμε στον οδοντίατρό μας τακτικά, αρνούμαστε να τρώμε γλυκά και διατηρούμε μια σωστή διατροφή. Ωστόσο, τα τρόφιμα που φαίνονται ασφαλή, συχνά αποδεικνύονται πολύ επιβλαβή για την υγεία μας.

Για να σας βοηθήσουμε, θα σας δείξουμε μια λίστα με τα τρόφιμα που τρώμε όλοι και κάνουν στα δόντια μας περισσότερο κακό παρά καλό.

10. Μύρτιλλα

© pixabay   © pixabay

Τα μύρτιλλα δεν επηρεάζουν την υγεία των δοντιών μας, αλλά τα βάφουν με το μπλε τους χρώμα. Φυσικά, εάν δεν τρώτε μύρτιλλα πολύ συχνά, αυτό δεν θα συμβεί, αλλά αυτοί που τρώνε πολύ συχνά, πρέπει να είναι έτοιμοι να δουν τα δόντια τους λίγο πιο κίτρινα λόγω του χυμού.

9. Λευκό κρασί

© pixabay   © depositphotos

Οι λάτρεις του λευκού κρασιού πρέπει να κάνουν μια σημαντική επιλογή: το αγαπημένο τους ποτό ή το υγιές τους σμάλτο. Η δεύτερη επιλογή θα πρέπει να είναι η επιλογή σας, αν δεν θέλετε τα δόντια σας να γίνουν υπερ-ευαίσθητα ή εύθραυστα.

8. Κόκκινο κρασί

© pixabay   © depositphotos

Το κόκκινο κρασί δεν επηρεάζει πραγματικά την υγεία των δοντιών μας, αλλά αλλάζει το φυσικό τους χρώμα με έναν ελαφρύ γκρίζο τόνο.

7. Πατατάκια

© deposit photos

Αυτό είναι απλό: τα πατατάκια αποτελούνται από γρήγορους υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη υπό την επίδραση του σάλιου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασήμαντη αλλά επικίνδυνη κοιλότητα. Ένα άλλο πράγμα που δημιουργούν τα πατατάκια είναι η οδοντική πλάκα, οπότε μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά το σνακ σας.

6. Τσίχλες

© pixabay   © depositphotos

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να φαίνονται ασφαλείς για τα δόντια. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η καταστροφική επίδρασή της στα σφραγίσματα, τα οδοντικές στέμματα και τις γέφυρες. Εκτός αυτού, όταν μασάτε τσίχλα, αυξάνεται η παραγωγή σάλιου, οδηγώντας στην παραγωγή αλκαλίων. Το αλκάλιο διαβρώνει τα γεμίσματα και το οδοντικό σμάλτο.

5. Ποπκόρν 

© pixabay   © pixabay

Κινηματογράφος χωρίς ποπκόρν; Θα πρέπει να το σκεφτείτε γιατί κάθε πακέτο περιέχει σπόρους που δεν έγιναν ποπκόρν. Μπορούν να βλάψουν τα οδοντικά στέμματα και τα αδύναμα δόντια. Εκτός αυτού, αυτό το σνακ, αποτελείται από γρήγορους υδατάνθρακες που σχηματίζουν επιβλαβή γλυκόζη.

4. Ντομάτες

© pixabay   © pixabay

Ακριβώς όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες είναι όξινες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις φρέσκες ντομάτες, αλλά και για τις διάφορες σάλτσες και σούπες. Το οξύ βλάπτει πολύ τα δόντια και αυξάνει την οδοντική ευαισθησία. Προσπαθήστε να μην μαγειρεύετε πολύ συχνά φαγητά που περιέχουν ντομάτες.

3. Ψωμί, μακαρόνια, πατάτες

© depositphotos   © depositphotos

Τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ άμυλο, κολλάνε στα δόντια και παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το άμυλο προκαλεί το σχηματισμό χώρου αναπαραγωγής για οδοντική πλάκα. Εκτός αυτού, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη όταν έρχεται σε επαφή με το σάλιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες και άλλα σοβαρά προβλήματα.

2. Αποξηραμένα φρούτα

© pixabay   © pixabay

Τα αποξηραμένα μήλα και τα αχλάδια είναι πολύ γλυκά, ενώ τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και άλλα αποξηραμένα φρούτα είναι επικίνδυνα λόγω της κολλώδους δομής τους. Κολλούν κυριολεκτικά τη ζάχαρη στα δόντια σας. Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι βλάπτει πολύ τα δόντια: οδηγεί σε κοιλότητες και βλάπτει το σμάλτο.

1. Τσάι

© pixabay   © depositphotos

Όλοι γνωρίζουν ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει κάποια αρνητική επίδραση στο σώμα, αλλά όχι στα δόντια. Υπάρχει πολύ λιγότερο φθόριο στο τσάι απ’ ότι καφεΐνη, αλλά κάνει πολύ κακό στα δόντια σας. Το φθόριο είναι απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα, αλλά όταν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζει την υγεία των οστών και των δοντιών. Για να είστε ασφαλείς, μην πίνετε περισσότερα από 4 φλιτζάνια την ημέρα και μην πίνετε φθηνό τσάι σε φακελάκια.

Μπόνους: Μάθετε πώς ένας πονόδοντος μπορεί να δείχνει ένα πρόβλημα σε κάποιο όργανο.

© depositphotos   © depositphotos

Ορισμένοι γιατροί ισχυρίζονται ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ των χαλασμένων δοντιών και της επιδείνωσης της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων. Για παράδειγμα, εάν οι κυνόδοντες σας πονάνε, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για χολοκυστίτιδα. Ένας πόνος στους κοπτήρες μπορεί να υποδεικνύει καρδιακή νόσο ή νόσο στομάχου. Είναι πολύ δύσκολο να αποδείξετε τη σύνδεση, αλλά αν θέλετε να απομνημονεύσετε με τι συνδέεται το κάθε δόντι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα παραπάνω.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News